O to dobrze wiedzieć… ja się kiedyś przymierzałam do klocków z materiału. Kusiło mnie przede wszystkim to, że mały waląc nimi po meblach i sobie po głowie nie wyrządzi szkody ani nie zrobi sobie krzywdy ![]()
Ale skoro dziecko nie chce się takimi bawić to szkoda pieniędzy.
Oj te HABA też są bardzo ładne ![]()
Polecam klocki konstrukcyjne.
Moja mała dostała używane klocki w 3 rozmiarach podpasowały średniej wielkości, duze poszły do babć na w razie co jak przyjedzie żeby miała co układać.
Klocki fajne i powiem szczerze, ze nowe dokupione idealnie się łączą nie ma problemu, ze coś nie pasuje odskakuje, nie zależnie od firmy chyba robią ten sam rozmiar i taką samą konstrukcję klocka ![]()
Mała ma rok i 8 miesięcy i bardzo dobrze sobie radzi z tymi klockami polecam.
my mamy klocki drewniane i plastikowe te i te bardzo się podobają dla córki i taty bo u nas tata jest od budowania a córeczka od burzenia
Tak drewniane są fajne widziałam też z literkami i cyferkami takie .No i mają różne kształty .Ale te plastikowe też są fajne bo są bardzo kolorowe i jeśli dziecko coś zbuduje to się nie przewróci tylko dobrze będzie się trzymało .Więc jak kto woli.
Mój synek pozostaje wierny tylko klockom lego:)
Z racji gwiazdki mała dostała sporą ilość duplo, wcześniej nie myślałam że te klocki są takie fajne, mała lubi się nimi bawić i z chęcią je sama składa, samochody w zestawie duże dzięki czemu nie tylko ludziki lego mogą w nich się przemieszczać;-) w sam raz dla małych rączek malucha, jedyny minus to cena.
Ja polecam lego duplo. Są bardzo kolorowe, duże i wytrzymałe
Uważam że drewniane też są super my mieliśmy i synek długo sie nimi bawił.
My się przymierzamy do zakupu drewnianych klocków różnego rodzaju. Chciałabym takie zestawy po 6 klocków, gdzie na każdym boku są obrazki i po połączeniu klocków pojawia się duży obrazek. Sama takie miałam i bawiłam się nimi aż cała okleina zaszła
Jak byłam większa to znów wkładałam sobie klocki do skarpetek i udawałam, że chodzę na obcasach
Fajne mam z nimi wspomnienia.
Natomiast plastikowe widziałam u znajomych, dzieci się bawią, ale nie mają tej frajdy w rozwalaniu konstrukcji. Więc szybko się nudzą. Oczywiście nie chciałabym generalizować i zaznaczam, że tak akurat reagowały dzieciaki u trzech moich koleżanek.
A ja dołącze się do waszej dyskusji i polece klocki magnetyczne. Są komlety dla małych dzieci. Bardzo fajnie się sprawdzają ![]()
pozdrawiam
Marta Cholewinska-Dacka
Silje te klocki układanki są super, ostatnio widziałam je w promocji w pepco
Basia dzięki za informację
Jak się uda to jutro tam zajrzę ![]()
Te drewniane klocki puzzle fajna sprawa i posłużą na kilka lat. Mi się podobają te z literkami.
Jeżeli chodzi o magnetyczne, to wydają się być naprawdę fajne, może przy kolejnej okazji kupimy je dla córki w prezencie…
ale te klocki magnetyczne to chyba dla starszych dzieci- wydaje mi sie ze przynajmniej 5 lat, bo bardzo mael czesci tam, zwlaszcza te metalowe kuleczki wiec balabym sie malemu dziecku takie dac, bo kuleczka moze kusic do polkniecia;)
Ja uważam, że każde klocki są dobre, tylko by były bezpieczne dla dziecka. Moj synek ma plastikowe, nie obawiam się, ponieważ nie są małe, tylko raczej większe, nie boję się, że włoży je do buzi.
U nas górują póki co lego Duplo układa z nich domek i z chęcią się nim bawi, rano wyciągam koszyk z klockami wieczorem go demontujemy i tak co dzień
wcześniej były zwykłe klocki konstrukcyjne którymi również uwielbia się bawić, polecam równiez zwykłe drewniane kolorowe z których już kilku miesieczne dziecko moze uczyć się stawiac pierwsze wieże.
Lego są o tyle dobre, że mamy podstawę na której maluch mocuje konstrukcję. Wszystko trzyma się kupy. Przy innych klockach nawet podobnych każda budowla nam się rozpada przy lekkim puknięciu. Tak więc po przetestowaniu różnego rodzaju klocków chyba jestem za Duplo ![]()
dariolka fajne ![]()
pociąg - dla chłopaka moze być interesujące i duże klocki do układania i przewożenia, myślę, że będzie to bardzo trafiony prezent!
Klocki lego duplo raczej są dla starszych dzieci, u nas sprawdziły się (piszę o pełnej zabawie w tematyczne budowanie) około 2 latek i 4 miesięcy, oczywiscie zwierzątka i samochody i ludziki były interesujące wcześniej.
Starszy syn zdecydowanie choć ma 13 lat pozostaje wierny klockom lego, ale zaczynaliśmy od dużych klocków plastikowych WAdera , potem były klocki drewniane i wreszcie Lego. Z Jasiem zaczniemy również od dużych klocków które sa bezpieczne dla maluchów, a potem pewnie tez będą lego bo tych w domu mamy niezliczone ilości.
Mi podobają się klocki drewniane i klocki Wader. Według mnie są one najbezpieczniejsze dla dziecka.
Dziewczyny, a od kiedy dajecie dzieciom do zabwy klocki drewniane? ja dałam swojej 14 miesięcznej córce, ale nie umie sie nimi bawic, tzn burzy wszystko co ja wybuduje, jak ona chce polozyc jeden klocek na drugim to jej nie wychodzi bo nie ma jeszcze takiej koordynacji i coreczka wtedy sie wkurza i rezygnuje z dalszej zabawy, bo jej wlasnie nie wyuchodzi
moze powinnam dac jej klocki takie plastikowe duze co sie naklada na siebie, ze zachodza jeden w drugi? choc myslalam ze najpierw powinno sie wlasnie dac drewniane, a duzo pozniej plastikowe
takie i takie mam w domu