Jakie imię dla chłopca?

Wybierając imię dla dziecka warto rozejrzeć się i zorientować jakie imiona są najbardziej popularne w ostatnim czasie. Osobiście nie wybierałabym żadnego z tych imion, bo nie chciałabym aby takie samo imię miało kilku kolegów w klasie czy na podwórku. Wybrałabym jakieś rzadziej występujące imię, co wcale nie oznacza że jakieś wymyślne. Znane, ale rzadziej nadawane.
Wybierając imię dla dziecka trzeba to dobrze przemyśleć, tak żeby dziecko ani w dzieciństwie, ani w dorosłym życiu nie musiało się wstydzić swojego imienia.

U nas jest Antoś i w sumie do samego końca nie byliśmy zdecydowani :slight_smile:

Byl Filip , Natan , Kuba , Wojtuś , Alan a i tak po wyjsciu ze szpitala stwierdzilismy ze zadne imie nie pasuje i wybraliśmy Antoni :slight_smile:
Wiem że dużo teraz tych starych imion ale zdrobnienia piękne Jaś Staś Antoś Ignas Franus :slight_smile:

Wszyscy wedle gustu choć i zagraniczne też są czeste w okolicy pełno Brajan Bruno Nataniel Alan :slight_smile:
Na pewno dojdziecie do porozumienia z mężem. :slight_smile:

My z Mężem na szczęscie bylismy jednomyślni i obyło się bez problemów. Imię mamy już wybrane :slight_smile:

Agnieszka to wybierzcie i nam, bo my chyba nie damy rady :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Paula jakbym ja sie przejmowala tym co mowi maz i wymysla skojarzenia do kazdego imienia, to nasze dziecko juz prawie dwuletnie zapewne nadal chodziloby bez imienia. I mamy Kajtka (choc ja dlugo bardzo chcialam by byl Cyprianem ale maz na nie bo to dziwne imię) a jak ktos bedzie wolal ze bez majtek to go wyszkolimy by mowil ze swojego ciała sie nie wstydzi:p i niech sie szarpnie na cos oryginalniejszego :stuck_out_tongue:
U nas na kazda moja.propozycje byl afront i dziwne skojarzenia serio juz nie mialam imion z ktorymi mezowi nic by sie nie kojarzylo. Julian nie bo krol julian z bajki…(bez komentarza:p) Gabriel nie bo jak Fleszard:p Kuba nie bo jak pies sasiadki, Bruno robi zdrowa kupke w reklamie Pedigree :stuck_out_tongue: Alan jak syn Gorniakowej a ona psychiczna wg niego itd itd szczerze powiem Wam ze bylam.pewna ze dziecka nie nazwiemy w pewnym momencie a to co jemu sie podobalo no to coz pol piaskownicy mialoby to samo imie a tego nie chcialam bo sama.mam popularne imie i wkurzalo mnie ze zawsze mialam w klasie lub grupie 2-3imienniczki :wink:
Dla mlodszego mamy przygotowane imie Ignas i ja juz tak do niego mowie, ale podobno czasami wlasnie to imie nie pasuje do dziecka dlatego zqwsze pozostawiam ten 1%niepewnosci czy aby na pewno :wink:

Dojedziecie do porozumienia moze blizej rozwiazania albo juz widzac synka na zywo :slight_smile:

Z takich niezwykłych którę mi się podobają to Damir, Eldar i Itan. Może komuś się przyda:)

AgataS, a z czego wynika ten problemz też z roznicy zdan? :stuck_out_tongue:

Agn_kaw, haha :smiley: ale skojarzenia miał Twój mąż :smiley:

Olha, to tureckie imiona, bo mają takie brzmienie?

Agn_kaw uśmiałam się :slight_smile: a u mnie jest często na tej samej zasadzie, tylko skojarzenia inne :slight_smile:
Agnieszka ja też tak mam, że jak już jakieś imię ma znajomy, znajoma to nie chcę tak córki nazwać. Podobnie jak mi się skojarzy z piosenką, rymowanką, zwierzakiem itd. U mojego narzeczonego znowu lista jest krótka i ogranicza się do najpopularniejszych ostatnio. A ja bym chciała coś może nie jakiegoś wymyślnego, ale nie żeby było chociaż z tej pierwszej top dziesiątki ostatnio nadawanej.
Moje typy to były: Laura, Liliana, Honorata, Łucja. I niestety nie ma na żadne z nich zgody. A jego Zuzia lub Marysia. Ładne imiona, ale dużo dzieci moich znajomych tak podawalo, dodatkowo mam dwie koleżanki Marie i ja już chciałabym coś innego.

My z mężem w sumie do samego końca nie mogliśmy się dogadać. Mi podobały się imiona Patryk, Filip, Franek a mężowi Jasiu, Szymek i Antoś . W 9 miesiącu dopiero doszliśmy do kompromisu i nasz Synek ma na imię Patryczek. Nie jest to bardzo popularne imię i chociaż połowa dzieci w przedszkolu nie będzie miała tak samo na imię

My spodziewaliśmy się chłopca, ale wyszło na to, że mamy córeczkę XD Lekarze długo mieli problem z określeniem płci, a i tak im się to do końca nie udało…Przynajmniej była niespodzianka i pozbywanie się na szybko niebieskich ciuszków XD Mieliśmy też wybrane imiona - Filip, Norbert, Maciej lub Igor.

Z imieniem dla chłopaka my z mężem mieliśmy największy problem :frowning: dla dziewczynek jakoś jest więcej ładnych nieoklepanych imion :slight_smile:
Zdecydowaliśmy się nazwać synka Franek (nie Franciszek), bo to jedyne nam jakoś obojgu pasowało :slight_smile: Później się okazało, że jest szał na Franków i co drugi się tak nazywa :open_mouth: Co prawda większość to Franciszki, a nie Franki :stuck_out_tongue:
Jak byśmy mieli mieć drugiego synka to chcemy nazwać go Remek <3
Więc dwa imiona jakie mogę Ci polecić, bo pięknie się odmieniają, zdrabniają i nie są ośmieszające to Franek i Remek <3
Pozdrawiam

Agata, mi sié tez strasznie podobała Laura, ale ostatecznie wybralismy Emilię, bo jakoś tak bliższe to było naszym sercom :slight_smile: nie mamy zadnej znajomej o takim imieniu, nie kojarzy nam sie ono w zaden sposob negatywnir :slight_smile:
Wy tez w koncu znajdziecie cos dla siebie. Wazne zeby imie podobalo sie rodzicom, ale przede wszystkim dziecku :slight_smile:

Ania, a Remek to po prostu Remek czy to pochodna Remigiusza?

Co do imienia dla pierwszego dziecka byliśmy z mężem zgodni -Zuzia lub Szymon i mamy Zuzie.
Dla drugiego był już problem. Dla dziewczynki bardzo podobało mi się Iga i od razu maz był jak najbardziej na tak. A dla chłopca nie mieliśmy kompletnie pomyslu. Szymon nam się odpodobalo,Łukasz ma mój brat,Kubusie,Damianki,Mateusze,Macieje,Bartki to wg.meza pedalskie imiona :stuck_out_tongue: Zreszta i tak jest ich pełno. Szukaliśmy w kalendarzu- nic nam się nie podobało albo dobrze nie kojarzyło. Wybralismy wspolnie z corka 3 imiona - Filip,Igor lub Michaś (od Michalinki-bo tez mi się podobalo) . No i ostatecznie Filip nie,bo wyskakuje z konopii: )), Igor za twardo, a na Michała początkowo maz nie zbyt chciał się zgodzić,bo sam ma tak na drugie. No ale prócz jego rodziców i rodzeństwa nikt o tym nie wie,więc z małymi objekcjami mąż się zgodził.
Dziś Michaś kończy 7 tygodni

Szukaliśmy imienia, które będzie dobre i dla malego chlopca,dla nastolatka i dla doroslego mężczyzny.Zeby nie było tez oklepane.A starych imion bardzo nie lubimy, więc Jasie, Rysie,Stasie odpadają.
Nie wyobrażam sobie teraz, zeby nasz Michaś nie był Michaskiem.

A z “ciekawostek” wam powiem, że w rodzinie mamy Leonarda - i jak mały się urodził do mojej mamy zadzwonił jego dziadek i mówi ucieszony, że Leopard już jest :slight_smile: Mama myślała , że wujek jakiegoś dzikiego zwierza kupił… Dopiero ciocia jej wyjaśniła ze to Leonard, nie leopard.
Mój kuzyn ma 3 synów i noszą królewskie imiona -Zygmunt,August i Stanisław.
A corka szwagra ma na imię Kunegunda (7 lat) i niestety miala już w szkole trochę niemilych sytuacji z powodu imienia.

Z takich normalnych imion, to u nas w okolicy sporo rodziców chłopcom ostatnio Karol daje, Wiktor lub Oliwier.

Mi się dla chłopca podoba imię Franek. Mam do tego imienia ogromny sentyment. Michał też jest ładne imię Łukasz. Zresztą każde imię jest ładne jak się ładnie mówi.

A. Dlugolecka też śmiesznie z tym Leopardem :slight_smile: :slight_smile: a powiem Wam, że dla mnie też imię Kunegunda to jakieś takie niezbyt fajne się wydawało, ale teraz leci ta Korona Królów na TVP 1 i tam jest Kundzia i tak mi się osluchalo i nie brzmi już strasznie. Dużo zależy od czasów i tego czy dane imię jest nam znane i czy gdzies je słyszymy. Sądzę, że nawet i Kunegunda może stać się modna kiedyś znowu, tak jak teraz te troszkę starsze imiona i nie będzie w tym nic dziwnego. Tylko czekać, aż znowu będą Ziomki , Racibory itp. :slight_smile:

U mnie ciocia też miała tak na imię. Ale teraz dzieci są inne. Na każdym kroku szukają słabego ogniwa by się pośmiać czy podokuczać innemu dziecku. Ale każdy powinien wybierać imię dla dzieci tak by dziecka nie skrzywdzić i by się imię rodzicom podobało. Ja wole klasyczne imiona. Takie proste jak ania czy aleksandra.

U nas miał być Mikołaj albo Wojtuś, ale okazało się, że bedzie Aleksandra :slight_smile:

Moja koleżanka ma wojtusia. Pierw na usg wyszła dziewczynka. Ale lekarz jej powiedział, że płeć do pewnego czasu może się zmienić. Na kolejnym usg wyszedł chłopczyk.

Oliwier i Alan <3