Nie wiem dlaczego ale ja do tych płynów 2w1 jestem sceptycznie nastawiona… I widzę ze tyle mam używa i przecież to bardziej wygodne a i tak jakoś mi się wydaje że u nas by się nie sprawdziło i miałabym wrażenie ze młody ma np brudne włosy mimo ze umyte… Wiem ze to głupie, ale tak mam… Próbowałam młodemu umyć też włosy tym szamponem takim żółtym z kaczuszka (zapomniałam nazwy) i się nie sprawdził, wiec tego od razu nie polecam…
Judytka wiem o co chodzi. Też tak mam i odkąd córka ma dłuższe włoski to myje jej tym szamponem z Mixa. Tylko na samym początku przemywałam jej główkę wodą z kąpieli do której wlewałam ten rossmannowy 2w1.
Ja używam J&J 3w1 lub szamponu i płynu do kąpieli Oillan. Myślę jednak, że jak dzieci będą starsze to kupie im jakiś zwykły szampon dla dzieci, ważne żeby w oczy nie szczypał i robił dużo piany ![]()
Kosmetyków do włosów jest bardzo dużo na polskim rynku. Zaznaczam tylko, że należy bardzo wnikliwie czytać skład! Producenci zapewniają, że kosmetyki te nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów, a jednak po wnikliwym przestudiowaniu składu na odwrocie opakowania można się niemile zaskoczyć. Parabeny są wszechobecne, nie wspomnę o innych składnikach.
Ja do roku myłam JonsonBaby, a po roku myję Bobini i jest ok. Teraz mamy mandarynkowy i mała zawsze tak ładnie pachnie ![]()
Dla dziecka ponizej roku nie trzeba specjalnego szamponu, można myc włoski płynem do kąpieli.
Tylko ogólnie jest np. napisane na produktach J&J, że nie szczypia w oczy i faktycznie niektóre produkty nie szczypia np. właśnie też żółty płyn 3w1 ale szampony wszystkie niestety szczypia - nie podrażniaja śluzówki ale gdy chociaż odrobina wleci do oka jest to mega nieprzyjemne uczucie.
Próbowałam tak sobie żółtego szamponu (z rumiankiem) oraz tego pomarańczowego z pomka “pianki” i zdecydowałam, że kupię oddzielny szampon Małemu dopiero jak będzie potrafił odchylic sam głowę do tylu albo zasłonić oczy, by szampon nie nalecial przypadkiem do oczu.
Racja Donnavito, dzieci do ukończenia 1 roku życia nie wymagają specjalnych szamponów. Płyny do kąpieli zazwyczaj przeznaczone są także do głowy. Polecam emolienty, które są bezpieczne i bardzo dobrze tolerowane, dlatego też mogą być stosowane u niemowląl i dzieci na skórę głowy.
Polecam Bambino
Ja przy niemowlętach kąpanych we wanience polecam takie płyny, których nie trzeba spłukiwać bo to raczej niewygodne.
My używamy dla chłopców szampon Z johnson’s baby. Starszy syn ma 4,5 roku a młodszy 16 miesięcy i myję im główkę tym szamponem od urodzenia.
Ja korzystam z Babydream, ale myję włoski raz na tydzień i uzywam dosłownie kropelki.
Z tego względu że mam w domu niemowlaka staram się myć włoski płynem w którym odbywamy kąpiel. A tylko dlatego że moja dzidzia ma bardzo długie włoski i po tym płynie (Emolium) pozostaje taka lekko tłusta powłoczka, raz w tygodniu stosuję szampon Dzidziusia, -polska dobra marka.
Artan emolium z głowy trzeba zmywać!
Zmywam taką osobną ciepłą wodą ale widocznie nie do końca, bo takie tłuściejsze włoski zostają. Postaram się bardziej szorować podczas spłukiwania. Dzięki Wiola.
Proszę. Chodzi o to, żeby skóra głowy swobodnie mogła oddychać.
My ostatnio używamy Oliatum, jest bardzo gęsty i maleńka kropla wystarcza do umycia, a całość starcza na długo.
Ja mam szampon z firmy “skarb matki” i mogę go polecić. Główkę myjemy dwa razy w tygodniu, teraz latem troszkę częściej, bo się poci. Włoski sa umyte i pięknie pachną. Uwielbiam ten zapach, bardzo przyjemny. Jak maluszek jest mały i dodatkowo nie ma bujnych włosków to wystarczy odrobinka szamponu.
Tak, emolium jednak jest tłuste i trzeba bardzo dokładnie go spłukać.
My mamy szampon NIVEA. Według mnie jest on bardzo dobry, synek ma po nim ładne włoski.Szamponik jest bardzo wydajny, mamy go kilka miesięcy. Bardzo ładnie się pieni i nie rozjaśnia włosków.
Dla takich maluszków to wystarczy odrobinka szamponu i włoski dokładnie są umyte. Dlatego też kupując w sklepie należy zwrócić uwagę na termin ważności. Nam ten nasz na baaaardzo długo starczy.