Jaki rower dla 3 latki?

doradzcie prosze jaki kupic rowerek dla 3-latki??? 12" czy 16"? wydaje mi sie
ze 16" bedzie troche za duzy chociaz pisze na nim ze przeznaczony od 3,5-7
lat.ale wydaje mi sie ze to duza rozbieznosc wieku . Jakimi rowerami jeżdżą Wasze dzieci?

W wyborze rowerka ważny jest też wzrost dziecka. Jeśli dziecko jest niskie jak na swój wiek to wybierz 12 :wink: Jeśli wysokie wybierz 16. Mojej córce kupiłam 12.
Pozdrawiam

Dla trzy latka to zdecydowanie 12 bo 16 może być sporo za duża. W niektórych sklepach widziałam, że są dostępne też 14’ ważne aby kupić rower sprawdzonej firmy bo ja kiedyś kupiłam z allegro i to się bardziej okazała zabawka niż rower, bardzo ciężko było to złożyć i cały czas coś się tam ruszalo i był jakiś taki niewymiarowy. Od tego czasu rowery dla całej rodziny kupuję w sklepie rowerowym gdzie jest serwis i gwarancja i dobrze złożą i skręca taki rower. Bezpieczeństwo jest bardzo ważne dla dziecka jezdzacego na rowerze.

Myślę, że 12 będą zdecydowanie lepsze. Tak jak piszesz producent wykazuje bardzo duża rozbieżność, jest duża różnica między dzieckiem 3 letnim, a 7 latkiem. Te większe koła to właśnie bardziej dla dzieci w wieku tych 7 lat, a nie trzech.

Mojej chrzesnicy kupiłam 12 , miała wtedy dokładnie 3 lata. Nie był ani za mały ani za dużo ,taki w sam raz .Oczywiście też wahałam się który mam kupić, czy nie lepiej większy ale w sklepie odradzili mi większy.

Tak jak pisala M.Iwanowicz przede wszystkim ważny jest wzrost dziecka. Jeśli dziewczynka jest średniego wzrostu to ja bym wzięła 12, ewentualnie 14, choć rzadko się je spotyka. Synek na 4 urodziny dostal rower 16 i na początku faktycznie ledwo dosięgał do pedałów, rok wcześniej byłby zdecydowanie za duży. Warto też patrzeć na wagę rowerka, bo niestety wiekszość rowerów dla dzieci jest okropnie ciężka.

Ja sadzę jak dziewczyny. Moj siostrzeniec dostał na 4 urodziny rower z 16 i były akurat wtedy. Ale on nalezy do wyższych dzieci.

Najlepiej po prostu iść do sklepu gdzie dziecko może się przymierzyć do roweru bo te orientacyjne przedziały nie do końca mogą się sprawdzić. A przy okazji w dobrym sklepie to sprzedawca też podpowie co będzie lepsze.

Dokładnie, wszystko zależy od wzrostu, niektóre trzylatki są mega wyrośnięte, inne mniejsze.

Najlepiej wybierz się z córką do sklepu i zobacz, który rozmiar będzie odpowiedni. Wybierając większy rower z myślą, aby był “na zaś” popełniamy błąd. Dziecko i tak na początku nie będzie mogło się nim posługiwać, jazda na nim zamiast sprawić przyjemność będzie go męczyć. Oczywiście wzrost dziecka jest ważny, bo w tym wieku dzieci rosną w indywidualnym tempie :slight_smile:

Dziewczyny mają rację najlepiej dopasować rowerek do dziecka, myśmy pojechali z córeczką i wypróbowała parę rowerów i kupiliśmy ten najodpowiedniejszy (i myśmy kupili 16, córcia miała wówczas 4 latka)

Nie będę oryginalna i tak jak dziewczyny powyżej uważam, że nie ma co w ciemno kupować rowerku, trzeba pojechać z dzieckiem do sklepu i przymierzyć. To, że większość dziewczynek w tym wieku jeździ na 12, nie oznacza że u Ciebie nie sprawdzi się 16. Uważam, że nie ma co kupować roweru większego z myślą, że dłużej pojeździ, bo na tym etapie dzieci się uczą jazdy i tak jak z chodzeniem nie kupuje się zbyt dużych butów, bo to kształtuje złe nawyki. Tak samo niedopasowany rower może sprawić, że dziecko zrazi się do jazdy, bo będzie mu zbyt ciężko, niewygodnie, do tego dojdą upadki i trauma gotowa. My również na wiosnę będziemy kupować dla synka rowerek z pedałami, bo póki co śmiga tylko na biegowym.

Ula te rowerki biegowe są najlepsze, moja córeczka nie mogła się nauczyć jeździć na rowerku bała się że spadnie i jeździła z kółeczkami po bokach ale kiedy zaczęła śmigać na rowerku biegowym to od razu się przełamała i teraz śmiga i na rowerze już bez tych małych pobocznych kółek .

A w jakim wieku zaczynały Wasze dzieci jeździć na tych biegowych rowerach? Tak ze 2 lata to już będzie ok?

Dużo zależy od dziecka mój synek jeździł jak mial 1,5 roku. Ale też dość szybko zaczął chodzić i się przemieszczać.

Najlepiej dziecko zmierzyć do roweru, bo nie każdy 3 latek będzie tego samego wzrostu, czy postury. :slight_smile:
Za duży rowek źle, za mały też, bo może powodować wady postawy, teraz dzieci już nie spędzają tyle czasu na rowerach ale jak ja byłam dzieckiem to każdy jeździł na jakim popadnie rowerze :slight_smile:
Więc może wizyta w dechatlonie chociażby i próba przymiarki dziecka do obu rozmiarów roweru :slight_smile:

Dobry pomysł, zawsze to ułatwienie. Pamiętam, że jak rozglądałam się za rowerkiem dla naszego dziecka, to przeglądałam różne poradniki, jak ten http://podsuwam.pl/jak-wybrac-pierwszy-rowerek-dla-dziecka zawsze lepiej wiedzieć coś więcej. Ważne są też ochraniacze i kask, żeby dzieci były bezpieczne.