Witam wszystkie kobietki. Jestem tu nowa więc nie wiem czy dobrze trafiłam. Jestem 8 lat po operacji kręgosłupa, 28 tc a ja nadal nie wiem jakie będę miała rozwiązanie. W kręgosłupie mam stelaz-jest usztywniony od góry do dołu dwoma prętami i 19 śrubami na całe życie, nie daje rady żeby się zgiąć jakoś bardzo a nawet żeby coś sięgnąć z podłogi muszę kucnąć. Do tego wszystkiego ortopeda powiedział że mam przesunięta miednicę z tym że lekarz nie prowadził choroby (skrzywienie piersiowo ledzwiowe dosyć głębokie) więc tylko po zdjęciach wie jak wygląda sytuacja. Nie mam pojęcia czy dostanę skierowanie na cesarkę o co walczę bo boje się rodzić naturalnie żeby kręgosłup się nie uszkodził bo jest zbyt sztywny a podczas porodu bolały nie do wytrzymania bo się nie zegne na tyle. Proszę podpowiedzcie mi coś
Ja myślę, że otrzymasz skierowanie na CC i to bez dwoch zdan. Tym bardziej, ze przeciez sama ciąża, nie moeiac juz o porodzie, bardzo obciąża kręgosłup co w Twojej sytuacji bbedzie powodowało dodarkowr nieprzyjemne dolegliwosci zwiazane z kregosłupem.
Na chwilę obecną każdy się dziwi że jeszcze chodzę ale dobrze wiedzieć że jest taka opcja bo jak byłam u ortopedy napisał "do rozważenia rozwiązanie cięcie cesarskie " czy jakoś tak ale no zamiast napisać że powinna być cesarka albo coś w tym stylu to DO ROZWAZENIA czy ROZWAZALOBY SIE bo dokładnie nie pamiętam tego tekstu
myślę że powinnaś pogadać z lekarzem prowadzącym ciążę opowiedzieć o operacji jaka miałaś itd z twoim przypadkiem to niemal pewne że będzie cc.
E. Serowiecka, ja miałam takie skierowanie od dwóch ortopedów, moi lekarze prowadzący ciąże i na NFZ i prywatnie dali skierowanie na CC do szpitala, w szpitalu tylko wpisano w dokumentację “wskazania ortopedyczne”.
Aisa94 rozmawiałam z lekarzem prowadzącym ciążę i dowiedziałam się że mam iść do ortopedy po zalecenie na piśmie bo zdjęcie RTG jest stare i z tego nic nie wywnioskuja. Teraz muszę dostać się do ortopedy który mnie operował (tak myślę że tam) żeby dostać taki opis i zalecenie a żeby tam się dostać znowu skierowanie ale nie wiem czy od ginekologa który prowadzi ciążę czy lekarza rodzinnego bo tam do ortopedy mam prawie 200 km
E. Serowiecka wg mnie cesarka jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Ogólnie dziwie się lekarzowi prowadzącemu, że się jeszcze zastanawia. Zamiast robić problemy powinien “rozważyć” i zalecić cięcie.
A moze podejdź do innego ortopedy i może wtedy dostaniesz zalecenie? Bo dojeżdżać 200 km to dużo.
Też mi się wydaje że będzie cc a lekarz prowadzący ciążę nic nie mowi
Mi lekarz prowadzący ciążę powiedział że nie zna się na tym więc musi być na piśmie konkretnie napisane bo zdjęcie RTG sprzed 8 lat nic nie daje a tam wyraźnie widać że cały kręgosłup jest sztywny i nie da rady się zgiąć tak jak przy porodzie naturalnym. Pokazałam i dołączyłam pismo zalecające od ortopedy ale położna powiedziała “proszę mieć oryginał i pokazać na porodówce bo poród może się zacząć szybciej” a ja powinnam dostać skierowanie jeszcze zanim wgl poród się zacznie
Idź do innego ortopedy. Nie opłaca się jechać 200 km.
Wyjaśnij co i jak i niech wypisze.
Udaj się do ortopedy i powiedz mu ze musi być konkretnie napisane że ma być CC i tyle w temacie. Ja miałam operacje na kręgosłupie szyjnym, wycięli mi kość, porozcinali mocno mięśnie żeby dojść do nowotworu. Świeża blizna długa na 16 szwów a oni kazali mi rodzić sn. No ale rodziłam i na szczęście nic złego się nie stało.
R.Serowiecka, ja jestem po operacji kręgosłupa - miałam korektę skoliozy w wieku 12 lat i tez mam pręty, tyle tylko, że nie na długości całego kręgosłupa, a bodajże w odcinku piersiowym i lędźwiowym, ale tez czesc kregoslupa jest u mnir usztywniona i nie ma możliwości zgiecia. Na początku też byłam przekonana, że czeka mnie cc. Byłam na konsultacji w szpitalu, w którym miałam operację i Lekarz powiedział, że nie ma żadnego ryzyka i mogę rodzic naturalnie, że mój kregoslup jest jeszcze poniekąd wzmocniony, wiec ma dodatkową ochronę. Jestem po 2 porodach sn i wszystko było ok. Nie odczuwałam żadnych dolegliwości związanych z kręgosłupem.
Tyle o mnie, a co do Twojej sytuacji to powinien wypowiedzieć się lekarz, najlepiej ze szpitala, w którym miałaś operację. Ja swego czasu trafiłam tez na jakieś forum ludzi po operacji kręgosłupa i tam też były wątki o porodach, ale to oczywiście bardziej z ciekawości a na pewno nie zamiast konsultacji medycznej.
E.Serowiecka - decyzję czy CC czy SN powinien podjąć lekarz. Oni się na tym znają. Może być tak, że pomimo operacji kręgosłupa będziesz mogła rodzić SN. Ja na Twoim miejscu poszłabym do normalnego ortopedy, zrobiłabym nowe zdjęcie kręgosłupa i poprosiła o konkretną opinię. Nie uważam, że opinię powinien Ci wystawiać lekarz, który Cię operował - myślę, że to może być inny ortopeda. Ale warto mieć nowe zdjęcie, bo tak jak Ci powiedział ginekolog: co im po zdjęciu sprzed 8 lat? Tam się mogło coś zmienić (oby nie). Pod względem medycznym zdjęcie sprzed 8 lat jest nieaktualne. No i oryginały badań zawsze miej przy sobie. Lekarzom czy w szpitalu dawaj tylko kopie.
Pcheła, ale jak zdjęcie kręgosłupa w ciąży? ?
Przy zastosowaniu implantów kregoslup jest tak usztywniony, a a same implanty po tylu latach juz tak przytwierdzone , że w zasadzie nie ma tam opcji, b y bez jakieś integrencji z zewnątrz coś tam się zmieniło. Po takim czasie nawet się już tego nie kontroluje. Ja byłam u lekarza na konsultacji mając dokumentację sprzed kilkunastu lat. Najważniejsze to iść do ortopedy specjalizującego się w takich zabiegach, a nie do pierwszego lepszego, bo niestety może nie mieć dokladnej wiedzy na ten temat.
E. Serowiecka myślę, że powinnaś otrzymać skierowanie na CC, ale to na pewno wymaga konsultacji z dobrym ortopedą. Chyba, że lekarz nie będzie widział przeciwwskazań do porodu SN.
Dziewczyny byłam u ortopedy który w sumie sama nie wiem czym się specjalizuje bo tak ogólnikowo to określił że stwierdziłam iść do tego co mnie leczył w tym samym szpitalu i skierował na operację do Gdańska. Fakt że ciężko się dostać bo w Chojnicach (gdzie obecnie blisko mieszkam i tu jest ortopeda) mają zator z wizytami i szpital jest przeciążony no ale jak chciałam iść na wizytę kontrolną do ginekologa żeby inny wypowiedział się na temat przebiegu ciąży to dali mi termin wizyty na lipiec bo ciężarna a ja w lipcu rodzę a wcześniej podali termin na przyszły rok bo mają za duże kolejki. Tak więc tu wyglądają wizyty kontrolne żeby się nawet do ortopedy prowadzącego chorobę dostać ale w czwartek idę i może się uda dostać chociaż na oddziale co mi wypisze skierowanie do Gdańska a tam ortopeda który operował i wie co mam z tym kręgosłupem mimo że zdjęcie stare
Jestem 10 lat po operacji wstawienia endoprotezy stawu biodrowego. Bez problemu dostałam karteczkę od ortopedy, że powinnam rodzić przez cc. Żaden ginekolog tego nie podważył. Na Twoim miejscu bym nie ryzykowała mimo, że minęło sporo czasu od operacji kręgosłupa.
Ja też bym nie ryzykowała, gra nie warta świeczki. Daj znać co powie lekarz i czy dostaniesz skierowanie.
dokładnie ja bym poszukała innego ortopede który wystawi że cc jest niezbędne.
Mi ortopeda napisał w oświadczeniu czy jakkolwiek to się nazywa “do rozważenia rozwiązanie przez cc”. Czy gilekolog powinna wsiąść to pod uwagę ? Bo położna powiedziała “ten dokument pokażesz na porodówce a to może nastąpić przed czasem bo nigdy nie wiadomo kiedy zacznie się poród”. Boję się trochę bo jedni mówią że nie urodzę sn ze względu na przesunięta miednicę i sztywność kręgosłupa a inni że powinnam dać radę więc nie wiem co myśleć