Jaka dieta podczas biegunki

Platki sa dla mnei zaskoczeniem z tej listy bo u nas raczej po platkach jest dzialanie takie pedzace;)ale to zalezy pewnie od organizmu;) 

Mlodsza corka podobnie ma dzialanie po bananach co jest dla nas zaskoczeniem;)

płatki takie kukurydziane są okej z, z owsianmymi błyskawicznymi juz bym uważała lepiej wybrać płatki jaglane 

Tak płatki kukurydziane robią robote

Też nie wiedziałam o tych płatkach kukurydzianych... 

kukurydziane mają cukier, a on fermentuje , ale to jednak produkt łatwo strawny/ Tzn te bio nie będą miały cukru, ale zwykłe sklepowe już tak 

No właśnie płatki kukurydziane te sklepowe mają dużo tego cukru - z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. My się przerzuciliśmy na owsiane i jaglane. 
Na biegunkę dobre jest jabłko - zawiera pektyny, które łagodzą objawy biegunki. Można też jeść lekkie zupy, biszkopty, suchary i słone krakersy. 

Dziewczyny za co na zatrwadzenie?

Na zaparcia dobrze się sprawdzi suszona śliwka,  suszona morela, gruszka, płatki owsiane, kasza gryczana, surowa marchewka i wszelkie produkty bogate w błonnik :)

-mój złoty patent to papki z kiwi :)

2 kiwi

pół cytryny

łyżeczka oliwy 

zrobić papkę i co 2-3 dni zjeść na czczo .

-Śliwki suszone zalane wrzątkiem zostawione na noc , rano to wypić śliwki też można zjeść, 

-jogurt naturalny z ziarnami sieminia lnianego i oczywiście nalezy pić dużo wody. 

Błonnik pęcznieje pod wpływem wody i jak zwiększa się podaż błonnika pokarmowego to należy zwiększyć ilość płynów bo w przeciwnym razie efekt będzie odwrotny. Czasem wystarczy pić więcej bo być może jest to właśnie problem taki, że dana osoba mało pije i dlatego ma zatwardzenia 

Kiedyś na zatwardzenie u syna szukałam wszystkiego co zawiera śliwkę;) do tego ograniczyłam banana i szukałam produktów bogatych w błonnik;)

a ja zaś byłam przekonana, że banan jest dobry na zatwardzenie. muszę coś synkowi podawać bo od kilku dni co dwa dni robi kupki i ma problem z nimi 

Mamuśka spróbuj więcej go nawadniać bo jak pójdzie kupa to żeby nie była zatwardzona;(

Jabłko świetnie sobie poradzi  śliwki jogurty naturalne ograniczenie mącznych produktów 

tak, nawadnianie koniecznie musi być! Jabłuszko jak najbardziej też się sprawdzi :)

Jablka słyszałam że.przy biegunce można ale nie za wiele z owoców na biegunkę to najbardziej banan, ogólnie podaje się dietę lekkostrawna, rosół, ziemniaczki z marchewką gotowana lub startą z jabłkiem ale nie za dużo i wydaje mi się że jak dziecko wymiotuje lub ma biegunke i nie chce jeść to nie zmuszać mój synek czasem jadł tylko banany , ciasteczka kruche albo biszkopty i dużo pil bo to najważniejsze....na biegunkę można podać smecte a jak dziecko mało pije to elektrolity podawać stopniowo łyżeczką. 

Mamuśka bo tak banan jak biegunka to lepiej podać jak zaparcia to niekoniecznie bo ma mniej błonnika pokarmowego niż pozostałe owoce , ale śliwki suszone są najlepsze czy jako dodatek do potraw, lub zalane wrzątkiem i wypite. Tylko trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu bo często zatwardzenia są bo dziecko mało pije 

To prawda , że dzieci mogą mieć zatwardzenie przez małą picie małej ilości wody czy jedzenie małej ilości płynnych dań..  Ja miałam ten problem kiedy syn nie akceptował butelki , wody i pił tylko kp kiedy miałam niewystarczającą ilość mleka.. Syn miał zatwardzenia które minęły dopiero podczas akceptacji butelki i mm. Podawanie wody łyżeczką trochę pomogło ale i tak było niewystarczające bo syn wypluwal..

No właśnie.  Z tą woda to czasami ciężko. Przez lato jeszcze a teraz to raz za kiedy sobie wspomni a do przedszkola nie chce zabierać bidonu