Jaka dieta podczas biegunki

Drogie mamy, co robicie do jedzonka swoim maluszkom podczas rewolucji żołądkowych jak np biegunka? Próbowałam już wielu dań i przekąsek, ale apetyt jest bardzo słaby, a wy na pewno zaproponujecie coś czego nie znam.

Jeszcze jedno pytanie, jak radzicie sobie z bolącą pupką? Bo synka już tak boli, że jak widzi, że wyciągam mokrą chusteczkę albo chce mu zajrzeć w pampres to wpada w histerie :(((((

Na zaczerwieniona skórę polecam Alantan krem. A co do diety to przede wszystkim lekkostrawne produkty, gotowane na parze warzywa, chude mięsko i ryby. 

Tak jak pisze akk coś lekkostrawnego :) Najlepiej gotowane - nic tłustego i ciężkiego. Gotowany ryż ,ziemniaki ,banan, gotowane warzywa. Przy braku apetytu córka lubiła pochrupać jakieś kukurydziane chrupki. 

Alantan krem jest dobry :) A u nas najlepiej się sprawdza bephanten.

Przede wszystkim stosuj dietę łatwostrawną ja zawsze gotuję biały ryż z ugotowanymi warzywami, chude gotowane mięso. Owoce i warzywa jak podajesz to jedynie w formie jak najbardziej rozdrobnionej, Kanapki to daję również z chudymi produktami jak białe sery, wędlina wykluczam produkty tłuste typu ser żółty, jaja , 

Często robię ryż z tartym jabłkiem i cynamonen, albo biały makaron z serem biały 

moja mama to zawsze z teściową zaleca słynną marchwiankę, ale u nas takie rewolucje to maks dzień więc jakby nie muszę kombinować

O pupe to polexam ci make ziemniaczana tak wiem stare metody;) ja przy pierwszym dziecku tez sie z tego smialam ale przy drugim cos mnie tknelo i zaczylam podsypywac pupe i piwiem ze u nas spraqdza sie lepisj niz bepantchen zamiast chusteczek moze warto przemyc pupe woda? 

My też pupę myjemy przy większej kupce "pod kranem". Ważne by wysuszyć skórę do końca, szczególnie po tych chusteczkach nawilżanych. 

O mące ziemniaczanej słyszałam tyle że działa jak puder na wolność. Muszę spróbować;) 

U nas właśnie mąka ziemniaczana sprawdza się najlepiej, zawsze na większe zaczerwienienia stosowałam sidokrem ale w tym wypadku jest bunt i widać że go szczypie :( I wodą tez przemywamy bo ogólnie musimy stosować tylko chusteczki 99% wody, ale też nie pasuje i podrażnia mimo wszytsko tym razem. 

Co do diety, to właśnie takie jedzonka przyrządzamy :) 

Maka ziemniaczana tak ! Tylko na dobrze osuszona pupę ! . Maść panciornikoea tez pomaga i wietrzenie ! . Dieta to ciężko bo dziecko zazwyczaj nic niechce :(

też się zgadzam u nas na czerwoną pupę zawsze rewelacyjnie sprawdza się mąka ziemniaczana. Stara metoda, ale niezawodna, ewentualnie na zmianę z alantan 

Dokładnie u nas też działa cuda, troszkę spanikowałam chyba ale pomogła i tym razem dzisiaj pupcia zupełnie inna.

Co do tej maści to czytałam że podobno od 12 roku życia się ją stosuje, ale skonsultuje to z lekarzem :) 

Super ze juz lepiwj jednak ta make ziemniaczana waryo miec jak nie do kluchow to do pupci;) 

Powiem Wam dziewczyny ze spróbowałam z tą mają ziemniaczaną i serio widać różnicę. ;) 

Maka ziemniaczana też bardzo pomaga ;) Ja używałam jeszcze na szyję i pod pachami profilaktycznie;)  tylko ja wszystko testowałam kiedy syn miał odparzenia po urodzeniu

Oj ja tez dużo rzeczy natestowalam

Mąka ziemniaczana najlepsza na wszystko

Ja też jeszcze stosowałam maść LINOTORMENTIALLAE A+E  to mi położna radziła kupić bo w przychodni lekarka też to zalecała przy ciężkich odparzeniach. Ja u córki miałam z tym problem i w sumie to też stosuje często jak się coś dzieje i też ładnie wygoji pupę 

Ważne aby przy biegunce nie podawać nabiału bo to może zaostrzać biegunki ! Tak samo soki owocowe

Ja przy biegunce podawałam marchwiankę i pomogło, u mnie akurat apetyt mimo problemów miał więc nie było problemów żeby zjadł. 

Co do pupki to ja używam Bepanthen i zawsze działa. :)

Dużo wody, jakieś krakersy, paluszki do przegryzki, marchwianki tak jak niżej napisane , coś lekkiego 

Dobre na biegunki są jagody, oczywiście dla dziecka w odpowiednim wieku starsze po 3 r.ż. jak się nie mylę. Najważniejsze nawodnienie i elektrolity. 

jagody można wprowadzać do początku rozszerzania diety czyli od tego 7 miesiąca życia dziecka :)