Jak zmienić smoczek na większy

Uzywalismy butelki lovj mammafeel ale tej 0+ nie dalo sie przejsc na ta wieksza bo.synek noe chcial. Pić. To samo jest z Philips Avent natural… byismy na smoczku od 0 do 3 i koniec… numer 3 jest dla dzieci 1m + a sunek ma 8 miesiecy i nie chce przejsc.na 4… probowalam w ciagu dnia, probowlama w nocy na spiąco… i nic… nie wypije z 4… co robic?

Ale czemu nie chce ? Za szybko leci ? Denerwuje sie ?
Ja z mlodszym tak mialam ze na ten 3+ przeszlam jak mial ponad 4 miesiace, chwile widzialam ze mial problemy ze za szybko lecialo ale sie przyzwyczail

1 polubienie

Denerwuje sie i odmawia picia mleka… wiec wracamy ciagle do 3

jak widzisz że się nie męczy na tym smoczku i karmnie nie trwa wieczność to ja bym nie zmieniła :blush:
a prawidłowo przybiera na wadze?
a moze w trakcie karmienia podmienić najpierw ten wolny ktory zaspokoi 1 głód a potem ten szybszy
każde dziecko jest inne skoro mu odpowiada ten smoczek to bym nie zmieniała.
a może smoczek Philips Avent Response wypróbuj który wymaga aktywnego ssania

Ten smoczk odrzucil od razu… nie pasowal mu totalnie… nie karmienie 160ml jakies ok 5 min… wiec nie trwa tk wiecznosc… waga tez dobra… je oczywiscie juz inne posilki ale przed snem i w nocy jeszcze butelka jest… Nie denerwuje sie pije spokojnie i regularnie…

Mi się wydaje że może właśnie dlatego że leci za szybko

Hmm dla 8 miesięcznego dziecka smoczek powinien być 6m+ a ty masz ten najmniejszy z tego co rozumiem. A może spróbuj się po prostu przemęczyc dzień albo sprawdź mu wędzidełko. No jest tu jakiś problem bo on faktycznie powinien mieć już dużo większy przepływ. Tym bardziej że aż takiej znacznej różnicy między tymi przepływami nie ma

Uważam, że powinnaś to skonsultować. Z tego co piszesz to nie jest to smoczek “poziom niżej” a ten najmniejszy. To co bym sprawdziła to pozycja, w której się karmicie i przede wszystkim zasoby w jamie ustnej - przede wszystkim wędzidełko języka.
Czy rozszerzacie już dietę ? Jak wygląda picie z kubeczka ?

1 polubienie

Może sprobuj karmić go bardziej w pionie, żeby aż tak szybko mu nie leciało. Albo na tym mniejszym smoczku lekko powiększyć otwór lub zrobić dodatkowa dziurkę, żeby trochę więcej mu leciało i się przyzwyczaił? Akurat ja nie miałam problemów z przejściem na większe rozmiary smoczków, bo u nas był raczej odwrotny efekt, że córka chciała,żeby jej szybciej leciało.

A może w ogóle ta butelka mu nie odpowiada?
Jak macie jakieś wątpliwości to warto iść do neurologedy, bo może coś w budowie buźki jest nie tak i dlatego nie toleruje większych przepływów.

Mój też od razu odrzucił Philips Avent. Mój też do 6 miesiąca pił ze smoczka dla 0+ nie spieszyłam się ze zmianą. Potem przeszłam na butelkę Lansinoh ze średnim przepływem i pierwsze dwa razy jak pił to się coś krztusił ale potem się przyzwyczaił. Wcześniej używałam butelek Lovi samosterylizujacych

Generalnie im częściej wracasz, tym bardziej utrwalasz w nim schemat, że koniec końców i tak dostanie ten smoczek, który chce.
To normalnie moim zdaniem, że dziecko protestuje na zmiany, po 2/3 karmieniach powinien się przekonać.
Absolutnie nie chce też namawiać, żebyś nie dawała, bo jak zgłodnieje, to wypije, nigdy w życiu, ale może spróbuj troszkę dłużej mu podawać ten większy smoczek

Spokojnie, to bardzo częsty problem i naprawdę nic z synkiem „nie jest nie tak” :yellow_heart:

Jeśli z 3 pije dobrze, nie krztusi się i nie męczy, to nie ma żadnego obowiązku zmiany smoczka na wyższy numer tylko dlatego, że wiek się zgadza. Te oznaczenia są orientacyjne, a nie „terminem ważności”. Wiele dzieci długo zostaje na mniejszym przepływie, bo po prostu tak im wygodniej i bezpieczniej.
Skoro 4 mu nie pasuje i odmawia, to ja bym została na 3p i spróbowała wrócić do tematu za kilka tygodni. Czasem dzieci same „dojrzewają” do szybszego przepływu i nagle zaczynają pić bez problemu.

1 polubienie

Ja tak mialam ze smoczkiem w mammafeel. Moja córka zawsze potrzebowała troszke więcej czasu niż według numerku na smoczku :sweat_smile:

Też mi się wydaje że nie ma co przyspieszać jeśli dziecko pije i nie złości się że ma za mały przepływ

Tak mamy 8 mc i nadal na smoczku nr 3 z Avent…Wezidelko sprawdzone u nerulogopedy wszystko prawidlowo… próbowałam w nocy dawać numer 4… mowie może nie wyczuje może będzie na śpiku pił spokojnie itp. Ale zero szans obraca sie i nie chce pic… juz kupiłam inny zestaw nr 4 bo mowie może jakieś wadliwe i mu nie pasuje… ale nie… może faktycznie w ciągu dnia musze sie meczyc… choc u mnie jak przychodzi ze żłobka to juz tylko na noc pije i rano na śpiku przed żłobkiem…

To może faktycznie potrzebuje jeszcze ten mniejszy. Poczekaj jeszcze z 2-3 tygodnie i próbuj. Skoro nie chce z niego pić nawet na śpiocha to ewidentnie mu nie pasuje.

A czemu chcesz zmieniać smoczek, skoro ten zdaje egzamin?

Bo avent nr 3 to smoczek dla dzieci 1+ m. Wiec maluszkow… u starszego synka to bylo bardzo naturalne ze z wiekiem zmienialismy az do najwiekszego… a tu… jest walka…

Niby tak, ale skoro dziecku pasuje tempo picia i sam smoczek, to po co to zmieniać? Co innego gdyby były jakieś problemy, gdyby smoczek przestał odpowiadać.