Prz nowym domy nam działkę 500 m. Chciałabym ją jakoś zagospodarować. Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać . Narazie mam przywieziona ziemię i to tyle. Chciałabym posadzić tuje i trawę. Kiedy i od czego mam zacząć. Dziękuje za wszystkie porady
Czemu nie tuje?
Tuje wychodza troche juz z mody chociaz mi nadal sie podobaja sama mam takie na dzialce pamietam kiedy sadzilismy je z mezem corka nosila je za czóbki a teraz ? Maja po 2 metry;)
Tuje slyszalam ze nic nie wnosza ze sa trujace ale dobrze odgradzaja zacieniaja naturany żywopłot;)
Zalezy jakie kwiaty lubisz czy wolisz ogrod bardziej w stylu trawka kilka malych drzewek lub wyżeźbionych własnie tui w otoczeniu kamykow i efektownego oświetlenia ;)
Jesli masz pinteresta zerknij sobie na ogrody w tej aplikacji sa świetne inspiracje
Mi też się zawsze wydawało że tuje są takie mało problematyczne w utrzymaniu szybko dość rosną i właśnie można zrobić z nich później fajne żywopłot odgrodzić się od sąsiada w bardzo niedługim czasie
Ja mam niedużą działeczkę koło bloku.
Na około mam żywopłot, mam pergolę gdzie jest stół i krzesła, grill oraz ławka bujana.
Warzywa mam w takie dużej stojącej donicy którą zrobił mój mąż, taki mini ogródek. Reszta to trawa, trampolina, piaskownica , 2x porzeczka i wisienka ;)
Kwiaty mam na pergoli w wiszących doniczkach oraz w doniczkach na schodach od balkonu.
Aniska trujące? Jak to ? Nie słyszałam o tym. My właśnie narazie nic nie sadzimy na działce, bo sami jeszcze nie wiemy jak to ma wyglądać, dopiero jak ogarniemy teren, to coś będziemy myśleć.
Ja robie sobie ogródek, chce mieć swoje warzywa i owoce. sadze porzeczki, agrest, jabłoni, wiśnie, brzoskwinie i borówkę amerykańska.Sieje sobie kwiaty. I resztę robię plac zabaw dla dzieci myśle o jakimś domku zjeżdżalni trampolinie huśtawce i basenie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywotnik idziemka żywotnik zachodni trujacy dla koni i ludzi wiec lepiej nie jeść;)
Tuje fajnie jak rosną u nas sa nawożone co sezon i wygladaja nie zle aczkolwiek ubiegłego roku jedna nam przychorowała i mysleliśmy ze bedzie trzeba dokupywać druga zmiast tej która zaczeła marnieć a tutaj mowa o tujach 2m;) a tu koszt juz nie mały.
Idziemka u nas dopiero powoli coś tam ogarniamy ale mamy kilka drzewek krzaków aroni borówek maliny i truskawki a no i porzeczki ;) z kwiatów to lilie;) i kilka odmian floxów bo pieknie pachną, teraz mało kto sadzi drzewka czy włanei kwiaty wolą tuje drzewka ozdobne no i trawnik;)
Trudno tak powiedzieć co gdzie jak się nie widzi miejsca ale fajnie mieć taki kącik z krzaczkami truskawek, malin czy borówek, agrestu, może jakieś jabłonki i do tego warzywnik. Krzewy ozdobne, ja bardzo lubię hortensje i róże na pniu. Dobrze jechać na szkółkę i się rozejrzeć co jest, tam też na pewno podpowiedza co koło czego można sadzić. Widziałam też szkółki które oferowały darmowy projekt jeśli u nich się kupowało krzewy no za pracę już trzeba zapłacić.
No to my wszystko sami robimy ;)
Ale fakt jak jest ogrodnik w ogrodzie to tez od razu widac efekt bo wsztsko poikladane wrecz pod linie ;) nawet trawa po skoszeniu wyglada inaczej ;D
My drzewka mamy ze sklepu ogrodniczego i tam otrzymalismy fachowa informacje jak sadzic.gdzie i ewentualnie inne dobre rady warto podpytac o rozne rzeczy pracownikow takich sklepow bo maja bogata wiedze ;)
No ja raczej też sama będę ogarniać ten teren. My mamy tam prawie 5000 m2 z czego na 1000m2 stoi dom a reszta narazie jest uprawiana, ale może kiedyś tam jakiś sad sobie zrobimy;p
od trawy chyba raczej tak mi się wydaje