Jak zachęcić dziecko do leżenia na brzuszku?

Moja córunia skończyła 7 miesięcy. Kiedy kładę ją na brzuszku wkłada rączki do buzi i nie chce podnosić główki. Jeździmy na rehabilitacje i ćwiczę z dzieckiem, stymuluję ją różnymi zabawkami do podnoszenia główki, ale po chwili mała zaczyna płakać i kończą się ćwiczenia. Pomimo swojego wieku nadal nie przekręca się z brzuszka na plecki, ponieważ mięśnie są jeszcze zbyt słabe. W jaki sposób mogę pomóc dziecku.

Moja 3-miesięczna Córka też nie pała miłością do leżenia na brzuszku. Staram się ją czymś zainteresować podczas leżenia na łóżku albo kłaść po prostu na sobie. Nie jest to tez jakiś dłuży czas, może z 10 minut,tak aby się nie zniechęcała i nie płakała :slight_smile: Często też układam ją na chwilę na swoim przedramieniu,tak aby miała możliwość obserwowania z niego pokoju.

U nas na początku ciężko z tym było. Synek wcale nie chciał leżeć na brzuszku. zaraz był płacz i wiercenie się. Tak było do momentu aż nie zaczął sam podnosić głowki, wtedy z innej perspektywy zaczął ogladac swiat i spodobało mu się to. Najlepiej jest czym zainteresować maluszka… pokazać zabawkę, zaspiewać ulubioną kołysankę, poklaskać, pokazac pilota, telefon. U nas czasami to się sprawdzało, ale ja też często odkładałam synka na brzuszek żeby się przyzwyczajał.

Żeby dziecko leżało na brzuszku powinno się mu poakzywać wiele zabawek, rodzice powinni je poukładać na ziemi itp. Dziecko nie powinno zostać same, bo będzie mu się podczas tego leżenia nudziło. Do dziecka wtedy mówimy, pokazujemy mu różne rzeczy.

Moja tez nie lubiła. Nauczyłam ja kładąc na macie ma 3msc i pokazuje jej zabawki. Czasami kładę na kolanach żeby obserwowała przedmioty domowe. Pomaga

A próbowałaś się położyć razem z nią na podłodze i mówić pokazywać zabawki? Ja tak robię chociaż moja córka (też ma 6 miesięcy) i tak długo nie wytrzyma ale zawsze coś;)

Czasem układam ją na zrolowany wałek z ręczników wtedy wygodniej jej sięgnąć po zabawki i się nimi pobawić.