Jak wypromować własną firmę kosmetyczną

Może jakiś profil na Facebooku lub Instagramie dużo osób z tego korzysta , jakies ulotki  na początek 🙂

Jak w temacie. Jakie macie sposoby reklamy własnej firmy kosmetycznej? W jaki sposób najlepiej jest ją wypromować? 

Zamierzam otworzyc włąsny biznes tego typu (chcę zacząć od sprzedaży mydelek naturalnych). 

Profile na fb czy instagramie znajomi zaczną udostępniać więc duża liczba osób może to zobaczyć .  

Bez pozwoleń można sprzedawać w sklepach internetowych , kiermaszach czy targach . Ale jeżeli to będzie wszystko na legalu z pozwoleniami i testami to można dać do sklepów , nowości chętnie się sprzedają . 
 I tez jeżeli produkcja będzie duża a będzie to super produkt to trzeba pamiętać o zastrzeżeniu sobie receptury , bo dużo ludzi czycha aby robić podróbki po tańszej cenie ;) 

Porobić zdjęcia produktów jak i opis żeby każdy mógł zapoznać się ze składem jak i opisem. Założyć konto na fb i instagramie firmy. Udostępniać wstawione zdjęcia produktów z prośbą znajomych o dalsze udostępnianie żeby jak najwięcej osób miało możliwość zapoznać się z nowościami. 

Organizować co jakiś czas konkursy z możliwością wygrania i przetestowania produktów zachęcając do polubienia strony na fb i Instagramie dzięki czemu więcej osób będzie miało podgląd wychodzących nowych produktów danej marki. 

Na Facebooku najlepiej założyć sobie stronę umieszczać dużo zdjęć swoich prac i na różnych grupach. Warto zrobić sobie mini portfolio by przyciągnąć zdjęciami klientów .

Może masz jakieś koleżanki, które np mogłyby oznaczyć twoja firmę, polecić Cie na fb/instagramie za rabat bądź upominek ? Tez fajna sprawa 

ulotki, banery,  profil na fcb i IG + reklamy do tego - na pewno będzie duża skuteczność. 

Dla mnie najwazniejszy jest sklad kosmetyków, nie kupuje przypadkowych, nie wpadam do drogerii i nie zgarniam z polek wszystkiego jak leci, tak samo w necie, zwykle szukam konkretnych. Wole bardziej półprodukty od gotowych produktów i chyba jest trend w tę stronę. Jesli chodzi o kosmetyki to poczytalabym blogerki, posluchala vlogierek i wybrala kosmetyki naturalne, ktore polecają i o nie rozszerzyła ofertę. Choc dla mnie najlepsza rekomendacja jest skin ekspert i tu juz sa kosmetyki wybrane z roznych firm, raczej nie cale linie a pojedyncze produkty, tu nie ma kosmetyków przypadkowych. Jesli bedzie w sieci taki sklep, w którym znajde to wszystko, bede przeszczesliwa
Ogólnie polecam zastanowić się nad webinarami o kosmetykach - szczegółnie jeśli interesujesz się urodą. Można takie webinary reklamować na facebooku ale i instagramie.

https://kohai.pl/oferta/social-media-marketing/

Polecam też kontakt z agencją social media - powinni Ci na miejscu podpowiedzieć jakie działania są w stanie dać najskuteczniejsze efekty w reklamie sklepu. 

• W promocji własnej marki kosmetycznej na pewno przydadzą się:
    - Facebook
    - Instagram
    - TikTok

Stawiałabym na ciekawe zdjęcia produktów, angażujące wpisy na Facebooku, filmiki na TikToku dotyczące pielęgnacji, webinary oraz konkursy. Może też współpraca barterowa z influencerami, którzy mają nie tylko duże zasięgi, ale też zaangażowane grono komentujących.

Instagram tik tok teraz to jest mega popolarne , zaproponować znanym instagramerom darmowe usługi w zamian za polecenie :)

Najpierw to założyć konto na Instagramie, Facebooku. Może tik tok.  Nagrywac filmy, robić zdjęcia mydelek i z ich produkcji. Dobrze opisać skład. Poprosić znajomych żeby polubili profile. Rozdać trochę mydelek wśród znajomych . Może spróbować skontaktować się z osobami które mają duża liczbę obserwujących żeby polecili Twój produkt.

Wydaje mi się, że na początek rozpromować się poprzez konkursy na fb i instagramie (nagroda za udostępnienie strony), rabaty z różnych okazji, poproszenie znajomych o udostępnienie swojej strony. Czasem można zostać sponsorem nagrody na jakiejś lokalnej imprezie (np swoje produkty jako nagroda z losów na szkolnym, czy parafialnym pikniku :D)

Mam takie poczucie, że to jest możliwe, ale też trudne. Zakładasz działalność, żeby robić swoje rzeczy coraz lepiej. No i wraz z jej rozwojem może zabraknąć czasu na marketing. Dlatego też jeśli chcesz skupić się na rozwoju firmy, dobrze jest zastanowić się nad skorzystaniem z pomocy agencji, która weźmie reklamę w swoje ręce.

https://wzrosty.pl 

Możesz skontaktować się na przykład z tą firmą od pozycjonowania. 

Myślę ,że przede wszystkim to dobra reklama ,która dotrze do jak najwięcej osób :) Strona na Facebooku ,która będzie przyciągać :) Zaprosić jak najwięcej osób do polubienia. Dobrze się sprawdza organizacja konkursów ,gdzie trzeba udostępnić post konkursowy i polubić stronę :) Warto zadbać o kolorystykę świadczącą o tym ,że jest to produkt naturalny. Warto to też podkreślać :) Ludzie coraz bardziej świadomi składów wybierają te naturalne :) Fajne promocje i zestawy na dzień matki ,babci. 

Oprócz propozycji, które już przedstawiły dziewczyny myślę, że bardzo skuteczną formą promocji jest tzw. marketing szeptany. W końcu bardziej uwierzymy np. koleżance, która dany produkt czy usługę poleca i chwali jego skuteczność niż obcej pani z reklamy. 

Doriss właśnie tak mi się wydaję, że tzw. poczta pantoflowa to jednak najlepsze rozwiązanie. Zawsze jak coś jest fajnego i dobrego, to się szybko rozejdzie:D