Jak wybrać szpital do porodu?

Aby móc wybrać szpital do porodu, według naszych oczekiwań, w pierwszej kolejności należy zadać sobie podstawowe pytania: "Czy moja ciąża przebiega bezproblemowo czy występują choroby współistniejące" oraz "Czego oczekuję od szpitala/personelu w trakcie porodu i podczas mojego pobytu po porodzie?".

Jeśli ciąża jest powikłana, występują choroby współistniejące bądź ryzyko zagrożenia zdrowia należy wybrać szpital, który posiada odpowiedni poziom referencyjności. Tam gdzie, jest profesjonalna opieka, znajduje się oddział neonatologiczny czy oddział intensywnej terapii noworodka.

Czasem bywa tak, że nie zdążymy dojechać do wybranego szpitala, ponieważ poród postępuje tak szybko, że należy udać się do najbliższej placówki medycznej.

Ale jeśli nic nie stoi na drodze aby rodzić w wybranym przez siebie szpitalu, należy wziąć pod uwagę następujące kryteria:

-czy respektowany jest plan porodu

-czy chcę aby towarzyszył mi ktoś podczas porodu

• -czy godzę się na interwencje medyczne np. nacięcie krocza
  • - warunki socjalne tj. sale rodzinne, sale jednoosobowe czy osobne łazienki w każdej sali
  • - jakie metody łagodzenia bólu porodowego uznajesz? czy farmakologiczne czy naturalne?
  • - czy chcesz rodzić ze znieczuleniem zewnątrzoponowym?
  • - czy masz wybraną położną do porodu? czy jest to dla Ciebie nieistotne?
  • - czy chcesz rodzić we wodzie?
  • -czy chcesz wykorzystać techniki relaksacyjne np. aromaterapia, muzyka?

Następnie wybierz 3-5 najważniejszych punktów. 

Warto zajrzeć na stronę internetową: www.gdzierodzic.info - jest tam spis wszystkich szpitali, z uwzględnieniem m.in. kryteriów, które podałam wyżej. Na podstawie wyników, za pomocą wykresu jest oceniony każdy szpital.