Jak ubierać noworodka w domu

Eleonorka, zimne stopy i dłonie (a czasem bardzo zimne;), jak najbardziej mogą być normalnym objawem. Większość dzieci tak ma. Mi nawet kiedyś lekarka powiedziała, że u maluchów bardziej niepokojące są ciepłe ręce, b o miga zwiastowac zbliżającą się infekcje i gorączkę, a zimne są norma. Jeśli Twój synek ma ciepły kark to znaczy, że jest mu ciepło.

U nas barfzo szybko robi się też marmurkowa skóra. Czy u Waszych pociech też tak jest ? Mój synek po wyjęciu z wanny trzęsie się jak galaretka pomimo temperatury 26 stopni :frowning:

Będziesz obserwował, nie musisz także super mocno grzać w domu bo jest małe dziecko 21-22 to idealna temperatura. Ja choć teraz już większe ale ubieram rajtuzki i body na długi rękaw, podobnie ubierala w kwietniu gdzie było po za okresem grzewczym a na dworze nie za ciepło. Nigdy dziecko nie zmarzlo ani nie było przegrzane i także nie choruje mi

Wbrew pozorom czasem zimą w mieszkaniu jest cieplej niż np. w kwietniu gdy wyłączą ogrzewanie a za oknem biało. Myślę że body na krótki rękaw i na to pajacyk będzie odpowiadało Twojemu dziecku. Zresztą wkrótce sama się przekonasz, czy Twój brzdąc jest ciepłolubny czy wręcz przeciwnie :slight_smile: No i zależy pod czym będzie spał, czy jakiś śpiworek/ kołderka, czy bez niczego.

Tak naprawdę ciężko wyczuć jak ubrać malucha. Na zewnątrz było wczoraj 0 stopni a wybrałam cienkie rajtuzki, body z krótkim rękawem, bluzę i spodnie dresowe i wpakowalam do spiworka + czapka oczywiście oraz kaptur. Po dojechaniu do pediatry synek był już mokry a w domu lubi cieplejsze ubranie bo szybko łapie czkawke

Ja mojej małej zakładam tylko body z długim rękawem i skarpetuchy. W domu mamy cały czas temperaturę między 21,5 a 22. Zimno jej nie jest i gorąco także nie.

Ja mojemu małemu ubieram body z długim rękawem i spodnie lub śpiochy :slight_smile: jak idzie spać przykrywam go grubym kocykiem lub kołderka :slight_smile: grzejniki mniej więcej mamy ustawione na ,3, a temperatura w pokoju wynosi 20-22 stopni :slight_smile: maluszka nie można przegrzewać ,a zbyt ciepłe ubranie połączone z ciepła temperaturę może zakończyć się np katarkiem :slight_smile:

Każdy maluszek ma indywidualne potrzeby ciepła. U nas niekiedy wystarczy samo body i półśposzki albo leginsy ze skarpeteczkami a niekiedy jest tak , że trzeba dać dwie warstwy ubranka czyli bodziak na krótki rękawek i na to albo bluzeczka z półśpiochami albo cały pajacyk. Myślę, że po porodzie na spokojne rozeznasz się w sytuacji i nauczysz się oceniać jak i kiedy należy ubrać dziecko ono wskaże Ci drogę właściwą swoim zachowaniem :slight_smile:

U nas położna powiedziała abyśmy małej zakładali jedną warstwę więcej niż sobie. Dziecko nie jest jeszcze przyzwyczajone do temperatury otoczenia bo w brzuszku miała ciepłej.

Hej:-)

Po urodzeniu maleństwu zakładałam po domu ciepłe pajacyki na noc a za dnia body z długim rękawem i spodnie lub pół śpiochy. Nie ubierałam go na cebulkę ze względu, że mamy dość ciepło w domu. W nocy trochę cieplej bo martwiłam się, że może na siebie kocyk nakryć. Teraz ma 9 miesięcy i za dnia nawet w spodenkach i bodach z długim rękawem turla się po mieszkaniu :slight_smile: Na noc ubieram trochę cieplej.

fazymazy maja ladne ubranka na każda porę roku 

https://www.fazymazy.com/strona/jak-ubrac-niemowlaka

kupowalam teraz cala nową wyprawkę na jesień

my teraz synka w domu ubieramy w bodziaki na krótki rękaw. U nas jest tak ciepło, że każdy chodzi na krótki rękaw. U nas koło 24 stopni bez grzania 

Maziulek mieszkasz w bloku czy w domku?

U nas syn będzie w body z długim rękawem, pół śpiochy lub śpiochy i bluzeczkę na górę.

Starszy biega w body długi lub krótki rękaw i rajstopami,bo skarpetki zdejmuje 😂. Mieszkamy w domu.

Ja mieszkając w mieszkaniu ubieram synka w body na długi rękaw, spodnie i skarpetki. Mamy ok 21 stopni w mieszkaniu. 

Magda i lena ja podobnie mam w domu i tak samo ubieram...

Ja dokładnie tak samo ale bodziaka na długi rękaw. 

Ja to jestem znarzluchem a mojemu dziecku jest czasem gorąco mam wrażenie 

Monia i też jest wiecznie zimno:D

ja też należę do zmarzluchów 

Waltornistka czyli 2 rękawy będzie miał ubrane ?

U nas to są śpioszki i kaftanik ale mamy ciepło 

Na noc zakładam.tylko pajacyk, wcześniej tez spala w spioszkach i kaftaniku ale teraz stwierdzam że na noc wygodniejszy dla niej do spania jednak jest pajac;)