Rozmawiałam ze znajomym i on ze swoją żoną nie dają dzieciom słodyczy ( tych sklepowych). A jedynie jakie ich dzieci jedzą to te które zrobi żona. Zero batonika, czekoladki itp., bo nie zdrowe ale dla mnie trochę wpadanie w paranoje.
U mnie dzieci tez jedza slodkie.. wiadomo bez przesady nie tonami ale jedza nie zabraniam im. Dzieci wiedza ze jak za duzo zjedza to zeby sie psuja i wgl ale nie zabraniam im jedzenia. Jedza owoce warzywa takze nie zyja samym slodkim :)
Takie zabranianje jedzenia slodkiego to krzywdzenie dziecka moim zdaniem. Jak dorosnie pojdzie do szkoly to nie upilnuja go i tak bedzie jesc. Wtedy to moze sie zle skonczyc typu problemy z zoladkiem itp bo organizm nie bedzie przystosowany do takiego jedzenia .. podobnie bylo u moich znajomych dziecko nie jafla batonika czrkolady itl jak posmakowalo to nie moglo sie oderwac a na koncu wyladowalo w szpitalu
Tak po rodzinie widzę, że dzieci, które miały całkowicie zabraniane słodycze, to jak tylko mogły, to jadły je w tajemnicy i to wręcz się nimi opychały. wiadomo, że będzie niezdrowe, jak dziecko zje jednego dnia 2 tabliczki czekolady, ale nie popadajmy w paranoję, bo jeden batonik raz na jakiś czas nie zrobi krzywdy. Wiadomo, że domowa wersja będzie zdrowsza, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, który nigdy nie zjadł np. chipsow ze sklepu.
Właśnie! I zażartowałam że to "owoc zakazany" dla dziecka to rodzice lekko się oburzyli. Ale macie rację później może takie dziecko jeść na zapas. Ja słodzącym nie maiłam zabranianych ale umiar miałam, teraz też daje córce czekoladę czy ciastko to nic złego jeśli jest to z umiarem.
Ogólnie wolę sama zrobić jakieś ciasto Czy słodycze bo fakt faktem w tych sklepowych batonikach jest mnóstwo konserwantów ale to nie znaczy że tego nie może jeść. Ale tak naprawdę to we wszystkim teraz są same ulepszacze i spulchniacze więc musiałabym wszystko sama sadzic, hodować i gotować xD
Także je i moje wyroby i sklepowe choć sklepowe jeśli ja kupuje to wybieram z lepszym składem. Gdy coś dostanie w prezencie to pozwalam bo to prezent.
Wydaje mi się że tak to właśnie działa, że zakazany owoc smakuje najbardziej, dlatego dziecko później nie umie się pohamować samo przy jedzeniu słodkości
U nas słodycze są ale w małych ilościach, albo "od święta". Myślę, że całkowity zakaz to właśnie efekt odwrotny od zamierzonego, bo później najedzą się na zapas u koleżanki/na urodzinkach/w szkole.
Dopóki dziecko było małe to faktycznie dbałam o to aby tych słodyczy unikać jak najdłużej, ale nie popadam w paranoje... Fakt wydzielam bo dzieci mają zdolności do pochłaniania słodyczy w ilościach hurtowych, ale moja córka wie że może zjeść maksymalnie 2-3 słodycze dziennie i zawsze mnie o tym informuje, pyta czy może jeszcze "słodyczka"?
Ja daje synom ale w granicach rozsądku . Oni sami za duzo wcale nie chcą . Myśle ze zakazywanie do zera tez jest złe bo później zakazany owoc smakuje sto razy lepeij
Tzn ja na bank nie pdam córce do 2 rż, ale będę chciała przedłużyć to do 2,5 rż , i wiem że u babci inne wnuczki jedzą czy kinderki czy prince polo ,babcia sama wymyśliła ,,nagrody,, za zjedzienie obiadku i teraz się nie obejdzie bez słodyczy, czy to cukierki wiecie galaretki w czekoladzie , czy delicje Jeśli się dowiem ,ze córka tam dostala słodycz to przeprowadzę rozmowę i powiem ,że wnuczka już nie będzie przychodziła. Córka pije Też tylko wodę, nie chce herbaty, smoczków, a ma 15 mcy
Mój ma półtora roku i nie jadł jeszcze cukierka, batonika ani nic takiego co było w święta nie zrozumiałe dla cioci i jednej z babć bo od razu po wejściu do domu było chodź do choinki weźmiesz sobie cucu i po raz kolejny mówię że on nie je słodyczy na to babcia no jak to nie je przecież on ma prawie dwa lata więc mówię tak nie je słodyczy i macie zakaz dawania mu cukierków po czym babcia próbowała mu jeszcze dać bo jednego niech sobie zje i mu dała do ręki a mały przyniósł mi i mówi ble więc babcia mu więcej nie dawała. Wolę mu dać serniczka który piekła moja mama niz cukierka. Też słodkie ale trochę inaczej.
U nas problem rozwiązuje alergia na jajko i bmk. Sami nie kupujemy słodyczy. Dziadkowie nieraz pokusza się o musik. W domu/gościach je ciasto normalnie. Nieraz kupuje mu batoniki dobrej kalorii,bo są wegańskie więc dla alergia się nadają. Jeżeli je naleśniki/ gofry to z dżemem - akurat teściowa sama robi i daje mniej cukru. Syn 2 lata i 8 miesięcy. Roczniakowi raczej bym nie dawała tanich rzeczy
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.