Jak przyzwyczaić dziecko do nocowania poza domem?

Drogie mamy, czy miałyście problem z nocowaniem dziecka np. u dziadków? Jak starałyście się niechętnego malucha do tego przekonać lub przygotować? Jak sobie poradziłyście emocjonalnie z tą sytuacją?

Ojej mój syn sam chciał zostawać i nie był to dla niego jakiś większy problem :p . Nawet w sumie nie płakał ani nic 🤷‍♀️

U dziadkow  niestety nie mamy takiej możliwości. Starszy syn spał tylko u mojej siostry jak my mieliśmy jakieś wesele czyli łącznie 3 razy w jego życiu. Ma super walizkę z Zygzakiem McQweenem i tam pakuje swoje rzeczy, przytulankę też. Mówimy że to Nocowanka. Siostra ma dwójkę dzieci ( córka w wieku mojego synka i jednego starszego syna w wieku 9lat) także dość dobrze się tam odnajduje a my mamy dobre kontakty więc i tak widują się często. Zawsze ciocia coś wymysli  a to idą na jakiś festyn a to na salę zabaw. Najgorzej wieczorem ale moja siostra też czyta swoim dzieciom do sny tak jak u nas, potem tuli mojego syna i po kłopocie. 

Myślę że ważne jest żeby nie kłamać  że to na chwilę że zaraz się wróci czy coś. Zrobić z tego fajne wydarzenie jak Piżama Party, dać dziecku wybrać co chce spakować, może chce coś zabrać ze sobą do jedzenia itp

Na szczęście nigdy nie miałam z tym problemu, córka chętnie zostaje na nocki. Myślę, że ważne jest aby wczesniej często przebywała wśród ludzi, jeździła w odwiedziny do rodziny i znajomych. Łatwiej też zostać jak są inne dzieci. Do tego ulubiona piżamka, misiek, dużo atrakcji w ciągu dnia;)..

Zawsze kiedy kogoś odwiedzamy bierzemy ze sobą córkę a z nią jej ulubionego misia i kocyk. Pomaga to zasnąć choć czasem sen nie jest taki łatwy do osiągnięcia. Za granica chodziła spać koło 23 a w domu po 20 ale przyczyny nie znaliśmy. Ważne że po powrocie do domu wróciło wszystko do normy. :) 

Nie miałam z tym problemu mój maluch od razu chciał zostawać u dziadków. Chyba tak mu się spodobało, że wręcz sam chętnie zostawał na noc. 😊

U nas nie było problemów córka lubi dziadków i chętnie jeździła do nich i zostawała na noc czasami nie chciala wracac do domu:] 

Córka ma rok i dziadkowie szaleją że chcieli by na noc mała. To ich jedyną wnuczka. Ja kp jeszcze, mała często się budzi. Jakoś na razie nie ma opcji ale chętnie przycupne poczytać. 

Mamusiadwochchlopcow Esktra! W jakim wieku pierwszy raz został sam na nocowaniu? :)

Mamina Stresowałaś się, kiedy zostawał na noc po raz pierwszy?

ewelkar899 W jakim wieku pierwszy raz została sama u dziadków? :)

magdallenka0897 A Ty miałaś swoje obawy przed pierwszym nocowaniem? :)

Nie wiem czy da się przygotować, ale wydaje mi się że warto od najmłodszych lat raz na jakiś czas zostawiać u dziadków wtedy to jakoś płynniej idzie :)

U Nas nie było problemów bo syn ma dobre relacje z dziadkami i od początku, choć nie zawsze to pochwalałam jest rozpieszczany na tzw. nocowankach... nocowanie w namiocie w domu na poduszkach, dużo zabaw, zamawianie pizzy do tego namiotu :) ale to zasługa dziadków :) jakby im sie nie chciało nie wiem czy było by ak łatwo i młody by sie dopytywał kiedy znowu moze spać :)