Jestem po trzydziestce, pierwsze dziecko ma już osiem lat. Było w pełni planowane. O kolejnej ciąży jeszcze nie podajęłam decyzji, wiem tylko że jeśli teraz się nie zdecyduję, to później będzie już na to za późno.
Jakie są teraz wytyczne jeśli chodzi o przygotowanie się do ciąży? Czy któraś z Was leczy na stałe nadciśnienie i niedoczynność tarczycy? Czy muszę zmienić dotychczas stosowane leki? Czy powinnam wykonać jakieś badania? Tyle pytań, zdrowie już nie to co prawie dekadę temu. Co podpowiecie oprócz łykania kwasu foliowego?
Osobiście wydaję mi się, że takie choroby jakie wymieniłaś najlepiej skonsultować z lekarzem. Nie tylko z ginekologiem a także z kardiologiem. A leki na pewno zmienią po zajściu w ciąże, nie wiem jak przed. Oni także zalecą jakieś badania w tym kierunku. A tarczyce też się leczy w ciąży, więc to raczej nie będzie problem.
Oprócz kwasu foliowego to widziałam w aptekach tabletki Femibion Planowanie ciąży. Tam jest nie tylko kwas ale też inne witaminy więc osobiście bym to poleciła.
Co do wieku to na dzieci nigdy nie jest za późno, dopóki czujemy się na siłach. Jak to mówią dzieci i pieniędzy nigdy za dużo.
No i jak już wspomniałam pierwsze co to umów się ginekologa on Ci podpowie bardziej szczegółowo i naukowo co robić. W końcu to on jest w tych tematach wyszkolony. A i wydaje mi się, że nie ma jakiś szczególnych wytycznych co do przygotowań do ciąży.
Powodzenia.
Warto by było pójść do ginekologa i skonsultować zależy jakie masz leki na tarczyce jeśli eutyrox to można w ciąży brać co do leków na nadciśnienie to nie wiem dlatego lepiej skonsultować już przed staraniem się.
Jestem zdania co koleżanki wyżej. Przede wszystkim powinnaś porozmawiać z lekarzem. Moja kuzynka bierze leki na tarczyce. Brała w pierwszej ciąży i teraz w drugiej też bierze. Co do nadciśnienia nie wiem jak to jest. Ale jak byłam w szpitalu leżała że mną dziewczyna która leczył się na nadciśnienie i brała leki ale to wszystko musi być uzgodnione z lekarzem.
Dzięki za odpowiedzi. Generalnie raz jak bąknęłam ginekolog, że nie chcę na razie zakładać kolejnej wkładki, bo zastanawiam się nad ciążą w przeciągu najbliższego roku może dwóch, to w ogóle nie podjęła tematu.
Nie wiem właśnie co będzie z lekami na ciśnienie. Pamiętam w pierwszej ciąży jak pojawiło się nadciśnienie ciążowe to podawali mi tylko dopegyt, który niestety nie działał zbyt dobrze. Głupio mi spytać moją lekarkę rodzinną, jeśli jednak nie zdecyduję się na kolejne dziecko albo po prostu nie wyjdzie, to tak niezręcznie by było.
Magdalena oczywiście musisz wszystko z lekarzem skonsultować jeżeli, jakiś lek nie działa to trzeba o tym poinformować lekarza by zmienił na inny. Nie rozumiem dlaczego masz obiekcje przed rozmową z lekarzem rodzinnym choć on to chyba głównie skierowanie może ci dac na niezbędne badania i sprawdzic ogolny stan zdrowia i tyle. Ja oprócz kwasu foliowego brałam też witaminy dla ciężarnych i ogólnie w ciąży dziecko mocno z nas wyciąga trzeba mieć też żelazo w normie bo łatwo o anemie
Ja bym się nie wstydziła tylko powiedziała że myślisz o następnym dziecku nie wiesz czy się uda ale wolała byś w razie co wiedzieć czy te leki na nadciśnienie w ciąży można brać jeśli nie to jakie można itd nie ma co się wstydzić bo nie wyjdzie to wszystko to rzecz ludzka A dla lekarzy nie jest obca dużo gorzej jest być w ciąży i z niewiedzy brać coś co szkodzi maluchowi. Lekarza nie powinno się wstydzić jeśli nie ma się zaufania to lepiej znaleźć innego z którym będzie łatwiej rozmawiać o takich rzeczach bo jeśli lekarz nie wie jakie się ma plany coś się ukryje to leczenie może być też źle dobrane.
Jeżeli chodzi o leki jakie przyjmujesz to powinnasz udać sie do tych lekarzy którzy Ci je wypisują i zapytać się czy możesz je brać pod czas ciąży. Zmniejszą dawkę lub poprostu przepiszą Ci inne leki, które będą bezpieczne dla malca. Powinnaś wcześniej również iść do dentysty i wyleczyć zęby bo mogą być przyczyną późniejszych komplikacji w ciąży. Poproś swojego lekarza rodzinnego o skierowanie na podstawowe badania krwi, moczu, test na toksoplazmę(bardzo ważny!), test na cytomegalię, oraz HBs i TSH. Te wszystkie badaniaoraz wiele innych, zleci Ci ginekolog pod czas ciaży by wykluczyć chorobę i wszelkie zagrożenia, jednak warto zrobić je wczesniej, ponieważ nie każdy jest świadomy swoich chorób, a są one powodem wielu wad rozwojowych dziecka, a nawet poronień. Jak nie byłaś chora, bądź nie byłaś szczepiona na różyczkę to powinnaś o tym pomyśleć. Ważna jest również cytologia. To chyba na tyle.
Nie ma co się wstydzić rozmowy z lekarzem zwłaszcza że jest wporzadku. Ja z swoim ginekologiem o wszystkim rozmawiam.
Nie rozumiem jak może być Ci głupio rozmawiać z lekarzem. Skoro ginekolog nie podjęła tematu, to może warto było to zrobić samej albo pomyśleć nad zmianą lekarza. Skoro mówisz z dopegyt Ci nie pomagał to dlaczego lekarz go nie zmienił. Przecież musiał więc twoje wyniki w końcu skądś wiesz że nie działał, chyba że nikt tego nie kontrolowal co jest dla mnie raczej dziwne. I pamiętaj że w rozmowie z lekarzem nie ma nic niezrecznego, a tym bardziej podejrzewam że po toku to zapomni o co to pytałaś i że starałas się o dziecko.
Magdaleno,
nie rozumiem chodzi co znaczy, że lekarz nie podjął tematu. Mówisz, że chcesz się starać o kolejne dziecko, ale nurtuje Cię kilka spraw. Najlepiej zapisz sobie pytania na kartce żebyś niczego nie pominęła i nie czuła się rozkojarzona.
Jeśli chodzi o niedoczynność tarczycy i nadciśnienie to powinnaś kontynuować przyjmowanie lekarstw bo nagłe ich odstawienie może być niebezpieczne dla Ciebie i ewentualnie Maluszka. Powinnaś jednak wspólnie z lekarzem ustalić dawkę leku i czas przyjmowania go (czasem lekarze zalecają przyjąć lek o konkretnej godzinie i z pewnym odstępem czasu, ponieważ niektóre leki mogą źle na siebie oddziaływać). Euthyrox i Letrox można przyjmować w ciąży i w czasie karmienia piersią. Istotne jest to, że Letrox w przeciwieństwie do Euthyroxu nie ma w składzie laktozy.
Dobre witaminy przed zajściem w ciążę to Pregna START, w czasie ciąży przyjmuje się Pregnę Plus i ew. Pregnę DHA.
Warto zrobić cytologię przed zajściem, poziom wit D i B12 oraz poziom żelaza - według mnie to istotne badania, które mają wpływ na Twoje samopoczucie.
Paula co do dopegytu chodzi o pierwszą ciążę. Powiedzieli mi, że to jedyny lek na nadciśnienie dopuszczalny w ciąży. A mój organizm niestety na niego nie reagował. Być może przez te osiem lat coś zmieniło się w tej kwestii. Popytam ginekolog przy najbliższej okazji co sądzi o lekach na nadciśnienie, które przyjmuję.
A czy ktoś brał w trakcie ciąży antydepresanty? Od ponad 7lat przyjmuję je w związku z chorobą afektywną-dwubiegunową. Nie wiem czy ewentualna kontynuacja ich przyjmowania byłaby bezpieczna dla dziecka.
I jeszcze jedno pytanie. Pierwszą ciążę miałam trudną. Plamienia, przedwczesne skurcze, fenoterol zaczęłam brać praktycznie koło 20tc, a pod kroplówkami leżałam przez cały miesiąc przed rowiązaniem. Czy jeśli pierwsza ciąża była zagrożona, to kolejna też będzie taka? Czy jest na to jakaś reguła?
Każda ciąża jest inna to że w 1 były problemy to nie znaczy że w 2 też będą na to nie ma reguły poziomy hormonów mają znaczenie A w każdej ciąży też są inne.
Co do antydepresantow można brać za pozwoleniem lekarza oczywiście i są jakieś określone dlatego najlepiej pogadać z ginekologiem zanim się będzie starać o dziecko.
Z tego co mi wiadomo to każda ciąża jest inna. Znam osobiście kobietę która w pierwszej musiała tylko leżeć i nic więcej. Więc drugiego dziecka nie chciała. No ale wpadli i tym razem mogła robić wszystko zupełnie jakby nie była w ciąży także na to reguły nie ma. A wszystkie pytania które tu zadajesz skonsultuj dla bezpieczeństwa jeszcze z lekarzem wydaje mi się że jak powie ci fachowo co i jak to i Ty się też uspokoisz. A z takim natłokiem pytan umów się na wizytę jak najszybciej
Myślę że o wszystkim powinnaś porozmawiać z lekarzem ginekologiem na wizycie. Wspomnieć że chciałabyś zajść w ciążę ale leczysz się i przyjmujesz takie i takie leki. On fachowo wypowie swoje zdanie. Niektorych leków nie wolno przyjmować w ciąży ale to też zmieni ci lekarz. Moja siostra miała nadczynność tarczycy i przeszła ciążę normalnie. Wiem że po 30 ciężej z ciążą, wiele dodatkowych badań. Ale to nie nam tu się wypowiadać, a najlepiej porozmawiać z lekarzem na co się przygotować.
Wiem, że czasami ciężko jest rozmawiać z lekarzami, bo traktują nas schematycznie, ale lekarz też człowiek i na pewno odpowie na Twoje pytania. Natomiast jeśli lekarz Ci nie odpowiada to może powinnaś pomyśleć o jego zmianie. Jeśli planujesz ciąże to już teraz powinnaś poszukać lekarza przy którym będziesz czuła się komfortowo i nie będziesz wstydziła się z nim rozmawiać, bo jak wiadomo w czasie ciąży będziesz często go widywać.
Tarczyca trzeba skontrolować i np u mnie lekarz włączył euthyrox n 25, dodatkowo dobrze jest też wykonać cytologie i wybrać się do stomatologa. To są chyba takie główne rzeczy, o których ja pamiętałem przed pierwszą i drugą ciąża. Mi dodatkowo ginekolog zleciła ust piersi, pewnie też że względu na wiek(mam 31 lat) i w rodzinie był przypadek raka.
Ja na pewno wszystkie te pytania szkierowalabym do swojego ginekologa . Nikt lepiej nie odpowie i nie przygotuje Pani do ciąży
też przez jakiśc zas chodizłam do takiej ginekolożki że nic się od niej nie dało dowiedzieć, trzeba było ciągnąć za język i wiedzieć o co pytac, ja przy pierwszej ciązy to byłam zupełnie zielona w temacie, nei wiediałam nawet o co zapytać, lekarza szybko zmieniłam, drugi to była już zupełnie inna bajka, suepr podejście, doedukował mnie nawert z diety przyszłej mamy, kazał brać mamadha premium i podkreslał jak ważne jest dha, dla dziecka, a w tych witaminach jest go bardzo dużo
Twoje pytania jak najbardziej powinny być skierowane do ginekologa - wybierz takiego do którego masz zaufanie i jak najlepiej pomoze Ci z Twoimi obawami. teraz bardzo dużo osób choruje na tarczycę, co jest też powodem długich starań…możesz na włąsną rękę zrobić sobie jakisz szerszy pakiet badań obowiązkowych by sprawdzić czy wszystko masz w normie. tarczycę też warto zbadać , gdyż tak jak już wspomniałam, jeśli będziesz miałą jakiś współczynnik nie tak to Wasze starania mogą się wydłużyć a co za tym idzi eniepotrzebny stres dla Was…wiem też że to podstawowe badanie na tarczycę może nic nie wykazać, tylko trzeba to lepsze gdzie te współczynniki po kolei się bada - ale to akurat wiem od koleżanki więc fachowo nie umiem tego nazwać, przepraszam.
co do kwasu foliowego to zaleca się już do brania go podczas starń o ciąże bo innych witamin w tym czasie nie musisz brać. ważne jest też by zdrowo się odżywiać - soki, warzywa, owoce ;)) witaminy to dopiero w ciąży. ja brałam femibion bo miał największą dawkę kwasu foliowego. odpowiadał mi .