Drogie mamy, jak przygotowujecie swoje dzieci do żłobka? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Z chęcią się dowiem :)
Czekam mnie to prawdopodobnie w maju. Zastanawiam się jeszcze nad nianią.
Miałam tą możliwość, aby dziecko zostało z dziadkami po moim macierzyskim. Do żłobka poszło dopierow w 2r.ż. Córka była na to gotowa, lgnęła do dzieci. Niektóre żłobki mają zajęcia adaptacyjne, z nich na pewno warto skorzystać. U nas ich nie było, ale poszło gładko. Jeśli oddajemy do żłobka dziecko w wieku ok 2 latek, to warto porozmawiać, powiedzieć czego może się spodziewać, co będzie tam robić. Dałam możliwość wyboru kapci do żłobka mojej córce, już sam fakt, że mogła w końcu je założyć był dla niej ekscytujący :)
Przycupne, czeka nas to od listopada, brrr....
DaNutka, w tym brrr wyczuwam ze tak jak ja, jako mama, potrzebujesz przygotowania :D
Mnie to chyba będzie musiał mąż przygotować albo panie ze żłobka :p
Ważne żeby już wcześniej przyzwyczajać dziecko do zostawania z kimś sam ma sam, np z Babcią czy z ciocią. U siebie w domu i poza domem. Małymi kroczkami. Najgorzej jak dziecko jest non stop z mamą, a później od razu na 8 godzin do żłobka, do obcych pań.
Sprawdźcie czy macie w żłobkach przed rozpoczęciem zajęcia ? Często są, można przyjść z dzieckiem, usiąść gdzieś obok, przyzwyczaić je do nowego miejsca, spędzić chwile czasu z dzieckiem, chwilę poobserwować z oddali
Oj potrzebuje ,żebyś wiedziała Iwonka 😅
Już mi słabo jak będzie trzeba ją tam zostawić...
Otworzył się super zlobek niedaleko nas ,to do którego miałam córkę zapisać skiepściło się i ciocia tam pracująca otworzyła swój w biurowcu gdzie mam Luxmed, piękny zielony plac zabaw, codziennie jakieś atrakcje dla dzieci , i tylko 800 zł na mc !!! :) zobaczymy jak będzie dalej z płatnością.
Ojej ja się mega stresuje , wysyłam syna 2 latka do żłobka od września i boje się mega jak to będzie . Jest bArfzo ze mną związany
MamaMałejMajki świetne, praktyczne porady :)
Inka404 to prawda, może być to dla malucha szok, więc warto przyzwyczajać do nowych warunków już wcześniej :)
Mamusiadwóchchłopców koniecznie zacznij przyzwyczajać malucha wcześniej do spędzania czasu bez mamy np. z dziadkami. Warto też wytłumaczyć, czego może się spodziewać, tak jak napisała MamaMałejMajki. Na pewno dacie radę :)