Jak przekonać mamę do konta

Od paru miesięcy staram się przekonać moją mamę do konta internetowego…
Jest aktywną zawodowo kobietą, nie ma problemów z obsługą komputera, ogólnie jest otwarta na nowości, ale kiedy przychodzi do rozmowy o koncie internetowym ma jakieś niezrozumiałe dla mnie opory…

Ma rachunki w kilku bankach i traci wieki na odwiedzanie oddziałów (ze nie wspomne o noszeniu gotowki, ktore się z tym wiąze), naprawdę myślę, ze konto internetowe byłoby idealnym rozwiązaniem

Zupełnie nie wiem o co może chodzić i jak ja przekonać…

Moja mama też nie ma takiego konta i nie widzę powodu żeby naciskać

Może spróbuj tez wysunąć argument, że z kontem internetowym tez zaoszczędzi, b o często przelewy są gratis, a jak się robi normalnie w oddziale banku, to jednak często jest pobierana prowizja. Moja mama właśnie tym się przede wszystkim kierowała, b o ja wkurzało, że płacąc ileś tam rachunków w banku czy na poczcie dochodzi naprawdę spora prowizja. Możesz też spróbować zrobić jakiś przelew ze swojego konta w jej obecności i jej pokazać jak to działa - często boimy się tego, co jest dla nas nowe.
A jak Twoje metody nie pomogą, t o po prostu daj sobie spokój, Twoja mama jest przecież dorosłą kobietą i ma prawo tego nie chcieć, a Ty nie masz prawa jej zmuszać :slight_smile:

Limella - a dlaczego Twoja mama nie chce konta? Jest jakaś przyczyna?

I przede wszystkim: dlaczego Ty chcesz ją do tego przekonać? Pamiętaj, że to co dla Ciebie jest idealne, dla innych wcale nie musi być.

Tak Jak napisałam. Dla wygody. Jej wygody. Wiele razy wcześniej namawiałam ją do wielu nowości i mama byla potem bardzo zadowolona i dziwiła sie,ze sama sie na to wcześniej nie zdecydowała. Nie wiem czemu nie chce konta.

A pytałaś ją dlaczego nie chce?

Uważam, że Twoja mama jest osobą dorosłą, która odpowiada sama za siebie i jeśli tak jest jej wygodnie, to nie powinno się za wszelką cenę namawiać. Jeśli chodzi o mnie jako o pracownika banku, to wymuszanie czegoś na kimś jest nieetyczne, jeśli się na coś nie zgadza, to trzeba to zaakceptować. Kazdy jest inny i każdy do szczęścia potrzebuje czegoś innego, a jeśliTwoja mama uważa, że nie chce takiego konta, to nie powinno się wywierać nacisków.

Równiez jestem zdania,że mama jest osobą dorosła i powinna sama zdecydowac sie na to czy chce mieć konto internetowe czy nie. Konto internetowe to faktycznie o wiele większa wygoda korzystania,jednak nie zmusisz do tego mamy siłą. Jeśli mama będzie chciała to sobie założy. Jak na razie mozesz jej pokazać jak można z niego łatwo korzystać. I wskazać jej darmowe konta. Na przykład konto w ing banku śląskim:

Kazdy ma jakies przeciwnosci co do roznych tematow, moze zapytaj czy nie myslala o tym zeby odciazyc sie troche od lataniny po bankach itd ? w jakis fajny sposob przedstaw jej ktores z kont. powiedz ze sama korzystasz (o ile tak jest), i, ze jestes zadowolona a dodatkowo nie marnujesz czasu ?

U mnie taka anty na konta i płatności internetowe jest teściowa :wink: ona woli iść zapłacić do okienka, dostać kwitek i go zachować jako dowód wpłaty. Ma czarno na białym schowane w kopercie :)) Ale nie namawiam jej. Każdy jest inny i czasem warto to uszanować niż potem niepotrzebne kłótnie

Moja mama założyła konto również po długich namowach. Ale pokazałam jej wszystkie udogodnienia i się przekonała. Teraz namawiam ją do założenia konta… na portalu społecznościowym :slight_smile:

Ja długi czas próbowałam namówić mamę na zmianę banku właśnie ze względu na prowizję właściwie od wszystkiego za prowadzenie konta, za wypłaty z bankomatu i inne. W końcu dala się przekonać choć mi powiedziała, że tylko dlatego że ja jestem zadowolona aczkolwiek teraz nie ponosi żadnych dodatkowych opłat i jest ok