Jak przejść na dietę bez glutenu

Czy macie pomysły jak przejść na dietę bez glutenu i laktozy (ograniczenie nie eliminacja)? Zdrowe przekąski do auta (sporo jeżdżę samochodem) na pokładzie ze mną niedoczynność, hashi, ibs, nietolerancję, a już nie mam na siebie siły. Jak czytam te wszystkie 'poradniki/diety', gdzie wszystko jest na słodko to mnie skręca. Nienawidzę słodkiego.. kocham za to wszelkie pieczywa, a jak zjem to umieram lub dostaje wysypki/uczulenia. Jajecznica rano też nie przejdzie, ewentualnie jajko sądzone. Znowu musiałabym podnieść leki, chce spróbować dietą złagodzić stan zapalny tarczycy. Obiady nie są dla mnie problemem ale śniadanie i kolacje dramat. 

Zobacz sobie książki Musiałowskiej z przepisami w insulinoopornosci. Są dość lekkie, szybkie i bogate w błonnik. Zazwyczaj w przepisach jest zamiennie chude mięso,ryba albo coś wege. "Roślinny lunchbox" też ma super przepisy. Kuchnia indyjska oferuje wiele opcji bez glutenu i laktozy, warto sprawdzić, bo to ciekawe smaki. Tylko wtedy bez ostrych przypraw 

. Fajnym rozwiązaniem są spring rollsy, bo możesz do nich włożyć co chcesz. Dietetyk pewnie pomoże, chociaż mi zawsze bardziej szkodził niż pomagał xD. Na mój IBS zawsze dobrze działa joga i ćwiczenia typu brzuszki, żeby trochę pougniatać brzuch.

Więcej o diecie bez glutenu znajdizesz w tym artykule https://www.eodchudzanie.pl/na-czym-polega-dieta-bez-glutenu/

Dokldnie dużo teraz książek i e-bpokoje w tym temacie , a może udać się do kogoś kto ci rozpisze taka dietę ?

Rozumiem że najtrudniej będzie z pieczywem, w zasadzie większość jest glutenowa. Może jakieś bułki kukurydziane albo wafle ryżowe  na początek? Albo samemu zacząć wypiek pieczywa? 

Najlepiej wybrać się z tym do dietetyka, mając pełny obraz sytuacji napewno znajdzie jakiś złoty środek.

Jest dużo takiego pieczywa z domki na diecie a najlepiej by jadłospis skonsultować z dietetykiem odpowiednio dietę dopasuje 

teraz dostępność takiego pieczywa jest łatwa wiec myślę że to nie jest problem 

Na instagramie jest dziewczyna „ona ciagle gotuje „ Katarzyna Puławska i często na filmikach widzę jak robi bez glutenu pieczywo i laktozy . Z mąki migdałowej , ryżowej itp . I deserki tez z mleka kokosowego czy migdałowego które są bez cukru i nie są słodkie bo próbowałam . 
Przekaski jak chipsy z bakłażana czy cukini . 
Naprawde ma tam dużo przepisów . 
Nie toleruje laktozy i tez ona jest dla mnie czasem inspiracja . 

W internecie także dużo jest przepisów takiej diety czy na YouTube kanały są z filmikami 

Spróbuj sama upiec pieczywo, jak się nauczysz to będzie to dla Ciebie łatwe i szybko przygotujesz je sama. Ja przed wizytami u diabetologa miałam konsultacje z dietetykiem i właśnie oni wszystko mi wytłumaczyli. Na początku znalazłam sklep z takim produktami ale np pieczywo było bdrogie.

Współczuję bo widzę że trochę tych chorób się Ciebie trzyma. Teraz nawet w zwykłym sklepie są praktycznie bezglutenowe więc nie będziesz miała problemu z ich kupieniem