Jak pozbyć się łuski przy łuszczycy skóry głowy u dziecka?

Łuszczyca skóry głowy u mojej córki trochę się zaostrzyła i teraz pojawiło się sporo łuski, której nie potrafię bezpiecznie usunąć. Dermatolog zalecił tylko delikatne preparaty, ale efekt jest słaby. Co u Was się sprawdziło u dzieci?

A moze oliwka i delikatnie grzebykiem wyczesac :slight_smile:

U mojej córki najbardziej sprawdził się Cerkogel 40. Smarujemy na noc, rano myje szamponem, łuski same odchodzą, bez ran, zdzierania. Zalecony przez dermatologa. Jak już zeszła grubsza warstwa, to wprowadziliśmy delikatniejszy szampon, teraz używamy Psorisel i efekty są naprawdę dobre.

:point_right: https://www.drogeriaolmed.pl/produkt/psorisel-szampon-do-pielegnacji-skory-glowy-u-osob-z-objawami-luszczycy-200ml,132588.html

Przed myciem 2 godziny Cerkogel 30%, potem szampon Vichy Dercos na łuszczycę. A później po umyciu – ewentualnie steryd. Najpierw musisz pozbyć się łuski, żeby steryd mógł dobrze zadziałać. Ja między sterydami stosuję też emulsję Psorisel na noc – działa łagodnie, a pomaga utrzymać skórę w lepszym stanie.

Dermovate płyn najlepszy, jak już wszystko inne zawiedzie. Szybko działa, ale trzeba uważać z długością stosowania. U mnie inne preparaty tylko spowalniały rozwój zmian, a tu była konkretna poprawa. Tylko nie stosować na własną rękę, lekarz musi dobrać.

Olivka i delikatne wyczesywanie najlepiej pomagalo

Ja nie miałam u dzieci łuszczycy ale ciemieniyche taka że hej !
Smarowałam olejkiem z czarnuszki i zakładałam na chwilę czapeczkę a później wyczesywałam