Jak odstawić mm

No to super :) 

nam udało się zejść do 4 miarek mleka ale przez to je 3-4 butelki w tym tez zwykle mleko krowie 

mam pytanie nie pamietam czy już o to pytałam czy nie 

mjak długo mleko krowie może stać np w podgrzewaczu bądź w butelce zakręconej ? 

Lisza mi sie wydaje ze takie mleko krowie ktore stoi w lodowce to po otwarciu butelki z tego co pamietam to trzeba zuczyc w ciagu 48 godzin ale wlasnie musi stac w lodowce bi sie popsuje wiec w sumie lepiej zeby dluzej nie stało poza jej zasiegiem;)

Ale zastanawialabym sie nad mlekiem uht bo ono ogolnie stoi poza lodowka dopiero po otwarciu powinno stac w lodowce i podobnie jak świeze  powinno sie je w miare szybko zużyć.

Hmm wydaje mi się, że uht nieco dłużej wytrzymie w zimnym niż to świeże. Jest w końcu bardziej przetworzone 

hmm czyli nie bardzo żebym lala zwykle mleko krowie do butelki i stało kilka h w podgrzewaczy bądź obok ? Czy właśnie lepiej żeby stało i samo złapało temperaturę pokojowa i w nocy podać do picia ? 

W podgrzewaczu.mozna szybko podgrzać i podać dziecku do picia.

Nie zostawiłabym w podgrzewaczu na kilka godz. Lepiej na bieżąco podgrzać. Ja teraz rano wyciągam z lodówki, dzieci wracają z przedszkola to piją już takie dostane. A później chowam z powrotem. Wysokiego skoku temp nie ma i nie widze, by coś się z nim działo  

Zaczęłam nalewać mleko krowie z kartonu do butelki i stawiam sobie w sypialni oczywiście nalewam szybciej żeby złapało temp pokojowa i podaje nie wypija całej butli ale większa polowe 

za drugim razem daje mm zostało mi trochę wiec wole wykorzystać do końca i teraz na 210 ml podaje mu do tego 3 miarki moze dzięki temu bd pił wode ale ja bym trzymala w podgrzewaczu w nocy woli pic coś bardziej ciepłego 

zobaczymy jak będzie :) 

kolejnym etapem myśle ze będzie odsmoczkowanie ? 
w między czasie staram się żeby uczył się jedzenia łyżka bądź widelcem 

wie o co chodzi ale ciężko mu nabierać jednak małymi kroczkami do celu :) 

Lisza fajnie udaje vi sie zejsc z tego mleka ;) ja tez mysle ze jak uda ci sie zejsc z mleka to latwiej by bylo odstawic smoczek? 

U nas w ciagu dnia coraz mnein smoka ale przy zasypianiu musi jednak byc;)

Smoczek bardzo pomaga przy usypianiu dzieci ;) 

Przy zasypianiu chyba u wielu dzieci jest obowiązkowa. Ja pod koniec już robiłam tak, że jeśli zasnęła to go wyciągałam z buzi i zazwyczaj tak spala już do rana 

u nas synek sam wypluwa jak już głębiej zaśnie 

Córka często trzymała zębami. Było też ryzyko, że będzie mieć przez to wadę zgryzu (ponad 2 lata miała smoczek) ale na szczęście po odstawieniu wszystko ładnie wróciło do normy 

U nas tez wypluwa jak zasnie w sumie juz ten smok jest inaczej traktowqny nizeli w okresie noworodkowym;) jest go przedewszystkim duzo mniej;)

To u nas było zaś nasilenie. Najchętniej to by całymi dniami chodziło. Jeszcze wtedy urodził się syn więc już w ogóle smok zdominował i podkradała nawet jego. Na szczęście syn nie chciał smoczka więc stopniowo i jej się wykluczało. 

Minus moje starszego syna to kiedy wypluwal smoczka I przebudził się to płakał,  żeby podać go ponownie..

Córka już potem sama szukała ręką;) 

To u nas duży problem ze smoczkiem. Syn traktuje go jak przyjaciela. Nie chce nawet oddawać w dzień. Jka jest zajęty to nie zauważa jego braku, ale gdy pojawia się płacz to zaraz sie go domaga. W nocy też widzę, że się przebudza i go sobie bierze do buzi jak wypadnie 

U nas ponad 2 lata to trwało. Ciężko było jej sie rozstać ze smokiem. Moglaby cały dzień w nim chodzić 

Przyjdzie czas to odstawi;) ja czekam na odpowiedni moment ;)

Najzabawniejsze , że kiedy odsmoczkowalismy syna i  w domu nie korzystał ze smoczka oraz nie upominał się to w żłobku oczywiście spał ze smoczkiem.. dopiero kiedy powiedziałam ,bze syn nie korzysta ze smoczka to pani na mnie zdziwiona mówi,  że u nich upomina się o niego;) dzieci wszystko rozumieją ;)