Jak powszechnie wiadomo, temperatura nie powinna przekraczać 21 stopni, jednak u mnie osiąga nawet 24 pomimo zakręconych wszystkich kaloryferów, a ja nie mogę nic z tym zrobić… Sytuacja wygląda tak: mieszkamy w wieżowcu na pierwszym piętrze, więc rury od CO są bardzo grube, żeby ciepło docierało na ostatnie piętro. Rury biegną przez trzy z czterech pomieszczeń w mieszkaniu (kuchnię, łazienkę i pokój główny). Pomimo tego, że Marcelinka śpi w sypialni, jednak nawet tam temperatura nie spada poniżej 22 stopni. Wietrzę mieszkanie codziennie przez kilka godzin, mam zawsze uchylone okno w kuchni, a po powrocie ze spaceru nie rozbieram Małej od razu, tylko otwieram na oścież okno w sypialni. Mimo to po 20-30 minutach po wietrzeniu nie ma śladu… Czy macie jakieś sposoby, żeby temperatura była niższa?
Jedyne co udało mi się zrobić, to zakupiłam nawilżacz i staram się lekko ubierać Marcelinę (body + spodenki lub pajac)
24 * w pomieszczeniu to nie jest tragedia …my mamy 23 i jest idealnie
Jesli naprawde jest Wam za cieplo to rozczelniaj okna …uchylanie na cała dobe to za duzo ale rozszczelic jaknajbardziej mozesz
Latem bedziesz wygrana …chłodno …a ja na 4 pietrze i prosto w okna bedzie grzac
ja tez miałam podobny problem ciągle gorąco, zakręcam grzejniki i nadal ciepło. Zawsze cały rok na godzinę przed snem dzieci wietrze pokój i włączam nawilżacz powietrza, niby nawilżacz ma jedynie nawilżać, ale myślę, że to dzięki niemu chłodne powietrze dłużej sie utrzymuje. Druga kwestia to temperatura, którą masz w pokoju nie jest aż taka straszna, a jakie masz kolory w pokojach, bo często kolory potęgują uczucie ciepła. ja mam biel i beż dośc chłodne kolory dlatego mimo że nieraz mam 24 czuję jakby było 20 ;). Ja mieszkając jeszcze z rodzicami, miałam pokój gdzie biegł komin i była strasznie ciepła zastawiłam ja meblami i troszkę mniej było czuć to ciepło jednak to nie zawsze daje efekt.
kusia_ss → dzięki, wcześniej nie zauważyłam tego wątku Spore pocieszenie, że nie tylko ja mam problemy z temperaturą
Monika1993 → mnie też się zdawało, że 19 stopni to trochę mało, ale położona środowiskowa, przy każdej wizycie nie omieszkała skrytykować “za gorąco tu Pani ma! Dziecko Pani przegrzeje!”, aż nie wytrzymałam i na ostatniej wizycie kazałam jej macać kaloryfery, że zimne, a wina leży w rurach Marcelinie chyba nie jest za gorąco, bo potrafi ni z tego, ni z owego czkawki dostać, więc moim zdaniem bywa Jej nawet chłodno przy tych naszych dwudziestu kilku stopniach
Kikacu → kolorki w pokoju beżowo-białe, więc nie są jakieś super ciepłe Specjalnie powiesiłam termometr przy łóżeczku, żeby sprawdzać temperaturę i przez pierwsze dwa tygodnie przerażenie, bo cały czas 22-24 stopnie Ale jak ktoś całe życie mieszkał na parterze, gdzie od piwnicy nieźle ciągnęło, to teraz musiał się przyzwyczaić, że ma ciepło
barsha → hahah, bardzo śmieszne A tak serio, to okno w kuchni non stop uchylone, a w sypialni rozszczelnione Więcej się boję, żeby nie przeziębić Małej
oczywiscie , ze nie mozesz kosztem zdrowia dziecka otwierac okien i robic przeciagu… moim zdaniem 24 * to naprawde nie jest zła temperatura …dziecko wystarczy lżej ubierac zeby nie dopuscic do spocenia i to tyle
Zuzia przy takiej temperaturze wystarczy body i skarpeteczki. Nie bój się też ubierać małej w krótki rękawek. Okna na mikrouchylność ustaw, nie będzie przeciągu, a może akurat troszkę to temperaturę obniży. Nawilżacz, albo mokry ręcznik na grzejniki.
Jak najbardziej zgadzam się z Silje ja jak jestem u rodziców, w pokoju mam dwa okna i oba są na mikrouchylność ustawione, po godz już czuć różnicę w temperaturze, a dzieci zawsze tam tylko w krótkim rękawku śpią i nigdy ich nie przewiało. Jak masz zakręcone grzejniki to jak najwięcej nawilżaj będzie inne powietrze i od razu inna odczuwalność tej temperatury. ja mieszkam teraz na parterze w bloku i też mam prawie cała zimę gorąco przy skręconych na minimum grzejnikach. Latem tez na wieczór otwieram okno w pokoju u dzieci, a dzieci siedzą w innym (siedziała bo wtedy była jeszcze tylko Gabi) i mam wentylatory ustawiam je w pokoju u dzieci , jak się zrobi chłodno to dopiero kładę spać, a wentylator działa tylko w inną stronę wieje niż dziecko.
Jak tylko u nas jest ciepło w pokoju to kładę na kaloryfer wilgotna pieluche czy ręcznik albo też kładę nad łozeczkiem przynajmniej jest lepsze powietrze,no albo otwieram okno bo tak wydaje mi się najszybciej
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.