Jak obliczyć samemu termin porodu?

Jest to bardzo proste i nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku :slight_smile:

Metoda Naegelego można bardzo łatwo obliczyć :slight_smile:

Sumujemy pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7 dni

Od wyniku, który uzyskamy odejmujemy 3 miesiące. Na koniec dodajemy jeden rok.

W ten sposób uzyskujemy przybliżoną datę porodu : )

Jest to reguła, która sprawdza się, gdy mamy 28 dniowy cykl.

Jeśli natomiast ktoś cykl ma krótszy czy też dłuższy – to odejmuje lub dodaje różnicę do terminu porodu.

NP. Ostatnia miesiączka zaczęła mi się 03.02.2012 + 7 dni to wychodzi 10 .02. Od tego odejmuję 3 miesiące i wyszło 10.11 A ponieważ mój cykl był 32 dniowy to dodaje 4 dni plus 1 rok i wyszło 14.11.2012r.
Jest to przybliżony termin porodu, ale u mnie idealnie się sprawdziło mój Synek przyszedł na świat 14.11.2012 :slight_smile:

U mnie też tą metodą był termin ustalany.

Zauwazylam, że większość lekarzy nawet nie pyta o długość cyklu. Podczas ciązy w sumie 5 lekarzy wyznaczało termin porodu i każdy z góry zakładał 28 dni. A ja miałam cykle 32-33 dni :slight_smile:

Pozdrawiam przyszłe i obecne Mamusie :slight_smile:
Kasia

Mnie na całe szczęście lekarz pytał o długość cyklu i na tej podstawie wyliczył termin porodu. Co prawda maluch urodził sie troszkę później, ale wyznaczona data pokrywała się z datami wyznaczanymi na usg

Niestety, metoda ta nie sprawdza się przy cyklach nieregularnych. U mnie był totalny rozstrzał w PTP.

mnie liczyl ginekolog ale moje obliczenia byly na tydzien pozniej hmm jak by nie bylo urodzilam po terminie wiec chyba moje wyliczenia byly sluszne

U mnie był termin dokładny ale maluszkowi się nie śpieszyło i cesarki nie robili wcześniej, czekali do skończonego 41 tylko maluszek w połowie tego tyg się urodził bo tętno na ktg wyszło wysokie i mnie położyli na stół.

W necie jest bardzo wiele kalkulatorow ktore pomagaja wyliczyc termin porodu wg. wzoru o ktorym pisze Marzena :slight_smile:

3 lekarzy mi ustalało termin i żaden nie trafił, przenosiłam ciąże o 10 dni a sama nie próbowałam obliczać

Ponoć najbardziej trafny jest termin wyznaczony w pierwszym usg, wtedy nie jeszcze tak znaczących różnic indywidualnych w wielkości dziecka. U mnie przynajmniej to się sprawdziło :slight_smile:

mozna też sprawdzić na internecie. Sa specjalne kalkulatory w których się podaje pierwszy dzień ostatniej miesiączki i długośc cyklu. U mnie wyszlo identycznie jak lekarz wyliczył.

u mnie termin porodu lekarz też ustalał na podstawie I USG

ja też miałam wg USG …

ginkolog termin z ostatniej miesiączki wyliczył na 8 styczeń,tak samo kalkulator internetowy i ja sama,bo wiedziałam dokładnie kiedy doszło do zapłodnienia. córka urodziła sie 7 stycznia o 23:30.

Nie był mi potrzebny termin az tak bardzo, po prosu wiedziałam że tak czy siak urodze a kiedy to już dziecka inicjatywa :slight_smile:

Niestety mnie lekarz też o długość cyklu nie pytał,ale byłam u innego lekarza i ten już pytał :slight_smile: Potrafił mi wyznaczyć termin idealnie :slight_smile:

Tak zgadzam się jest wiele kalkulatorów w internecie, ale czasem samemu też fajnie sobie policzyć a nie liczyć na gotową tzw maszynkę :slight_smile:

dla mnie termin tez nie był tak szalenie istotny. ja specjanie czekałam do końca 37tc i już od 38 staraliśmy się z mężem przyspieszyć poród w sposób naturalny. Jak mówi moja mama - dziecko jest gotowe, a urodzić mniejsze łatwiej :slight_smile: i to prawda, bo już był kawał chłopa a za 2 tyg to by było ciężej

według tej metody termin miałam na 15 marca , jednak pózniej w 32 tyg na usg wyszło ,że 8 marca :slight_smile: Jednak 2 marca trafiłam do szpitala tak jak 4 razy w trakcie ciązy z powodu przedwczesnego porodu zagrażajacego. Tylko ,że 2 marca juz nie dało rady zatrzymać . po 8,5 godz. rodzenia nic nie ruszało na przód , pojawiła sie zamartwica węwn-maciczna płodu i skończyło się cc.

ja mialam termina na koniec grudnia ale nie chcialam przyspieszac i urodzilam 17 odeszly mnie wody bo sie zdenerwowalam i posprzeczalam z mezem

fakt faktem uzg pokarze ale nie ma to jak samemu obliczyc z kalendarzyka i cyklu oktesu jak przypadal ja wiedzialam kiedy mam dni owulacji ,kiedy płodne i niepłodne dni warto wiedziec