Zazwyczaj zasada krótkiego składu się sprawdza ;) Jeśli na odwrocie jest cała litania to kosmetyk raczej dobrego składu nie ma.
Potrzebuję waszej pomocy! Chciałabym zacząć czytać składy kosmetyków i unikać złych składników. Od czego mam zacząć, jakich składników należy unikać i gdzie znaleźć jakieś tabele lub wykazy złych składników
Możecie również dawać propozycje toników, z dobrym składem (nie muszą być naturalne)
Z góry za wszystko dziękuję
https://bioeco.pl/toksyczne-składniki-w-kosmetykach
jest tu podane 10 składników których zawsze staram się omijac. Kiedyś zapisywałam na kartce i szłam z nią do drogeri i patrzyłam czy występują w danym kosmetyku a teraz już pamiętam � i właśnie z tej strony mam też tonik
Eco cosmetic clear-odświeżający tonik do twarzy z kwiatem pomarańczy i liściem oliwnym.
Tez chętnie sie dowiem /)
Niezłe toniki ma Only Bio, podobnie Vianek oraz Sylveco. Cokolwiek weźmiesz z tych wszystkich firm, na pewno będzie Ci odpowiadało.
Jesli chodzi o sklady, dobrze jest sobie porównywać poszczególne składniki z tym co jest napisane w serwisach analizujących...
Zerknij sobie na stronę: https://estetico.pl/butylphenyl-methylpropional
Znajdziesz tutaj dobre analizy składów.
TEZ CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PODPOWIEDZI ☺
Też biorę te które mają krótki skład:))
Proponuję stronkę Srokao...tam są wszystkie testy kosmetyków,składu.na podstawie jej wpisów duzo się można nauczyć.wiec ja polecam.Babka rzetelna,konkretna nie owija w bawełnę.a potem to już sami będziemy potrafili rozszyfrować sklad
Przede wszystkim sylikonow sls najlepszy skład to ten najbardziej naturalny bez zbędnych barwnikow ulepszaczy itp
Też korzystam z zasady krótki sklad
Też polecam boga Sroka O..., są tam analizy składów i zaznaczone na czerwono te składniki szkodliwe, przy tym też można się czegoś nauczyć. Najlepsze są składy naturalne, ale czasem jest opis 99% składników naturalnych a ten 1% nie wiadomo co...
I mniej w składzie tym lepiej zasada tak taka sama jak przy żywności
No a właśnie gdzieś czytałam tez ze nie zawsze krótki znaczy dobrze dobrany
Nati nie zawsze ale częściej niż jak są długie
Aneczka to napewno ale no zdaza się i krótki skład nie ciekawy ☺
Nati nie twierdzę że nie zdarza się i tak
Kiedyś czytałam że jest taka specjalna aplikacja ale osobiście z niej nie korzystałam