Jak duże było ciemiaczko u waszego dziecka, bo u nas ciemiączko było 2na 2 cm i mi się wydaje że to dużo, i teraz Jas ma 5 miesięcy a ono się w ogóle nie zmniejsza, ale jak zapytałam pani doktor to ona powiedziała że wszystko jest w normie. Jak jest lub było u was ?
Moja córeczka miała 1x1 teraz kończy 8 miesięcy i jest trochę mniejsze ale nie dużo. Ale siostry dziecko miało też 1x1 może troche wieksze teraz ma 13 miesięcy i prawie takie same ma.
U nas choć Jas ma 5.5 miesiąca nic się nie zmieniło i jest cały czas takie samo jak w dniu porodu.
Emi miała 1,5 x1,5cm zarosło jakoś do roku,natomiast syn kuzynki mając 19mies miał jeszcze bardzo duże ciemiączko i zaczynali już się denerwować.Bardzo źle się aż go głaskało po głowie bo ich pediatra kazał czekać do 2 roku życia,ostatni tam byliśmy i już prawie ma zarośnięte.
mraczek przejdź do wątku, który podała Ci Basia.
Ciemiączko zarasta dopiero 9. a 18. miesiącem, więc nie masz się czym martwić.
Kasjan jest nieco młodszy od Twojego Jasia, bo skończył 5 miesięcy i ciemiączko również nie zarasta…
Gorzej by było gdyby zarastało za szybko ale to już inny temat…
Witam,
Pytanie bardziej do pediatry niż do psychologa.
Ale z mojej wiedzy wynika, że to jak jest duże jest sprawą drugorzędną a ważniejsze jest jak szybko zarasta. Jest ciemiączko tylne, które zarasta szybciej bo ok. 6 tyg, życia i ciemiączko przednie, które zarasta przeciętnie ok. 18 miesiąca życia. Nie powinno ono zarosnąć do 6 miesiąca życia.
Dlatego warto pamiętać, aby nie przesadzić z Wit. D i jej nie przedawkować.
A po więcej szczegółów odsyłam do pediatry
pozdrawiam serdecznie,
Marta Cholewińska-Dacka
Córa miała ciemiączko tak na dwa palce i zarosło jej w okolicach 13 miesięcy, syn miał większe ciemiączko tak na 3 palce i zarosło mu gdzieś w okolicach 18 miesiąca.
Ja jakos nie mierzylam ale jakos podobnie ,I raczej kazde niemowle ma takie same, a ciemiączko przy kazdym szczepieniu sprawdza pediatra, a U nas synkowi zaroslo cos ok 13mc.
Mojej kolezanki synek mial w 5-6 miesiacy juz zrosniete ciemiaczko przednie i lekarz powiedzial ze wszystko ok…A moj ma 2x2 a ma juz 9 miesiecy i czekam az zacznie zarastac…
mój syn ma też spore ciemiączko ale podobno nic nie dzieje się bo ono ma wolno zarastać żeby mózg miał miejsce
Moje chłopaki miały ciemiączko 1 na 1, podczas ostatniego szczepienia, jakieś 6 tyg temu jeden już miał 0. 5 na 1, więc powoli jedno mu zarasta:)
ja nie pamiętam jak duże było ciemiączko…ale z tego co sobie przypominam było wg mnie duże a nawet bardzo…jednak nie martwiłam się tym zbytnio ,bo każde dziecko jest przecież inne i inaczej się rozwija. U nas ciemiączko zaczęło sie zmniejszać gdzieś ok 7 miesiąca więc nie zamartwiałabym się na zapas…
u nas było 2x2 na początku, za jakieś 1,5 miesiąca było 1x1, jak miał 5 miesięcy 0,5x0,5, a jak miał 7,5 miesiąca to już zarosło się całkowicie
magiczny mój mały skończył 8 miesiąc a nadal “dziurawy” idę na bilans w lutym to się dowiem jakie jest, ostatnio miał 1x1
Po urodzeniu córka miała ciemię przednie 2x2 cm , nie wiem kiedy znikło , ale w wieku 15 miesięcy nie było po nim śladu.
Ciemiączko zarasta się do drugiego roku życia także Domi ma czas, choć jak jest takie malutkie to malutkiemu pewnie szybciej zarośnie
U nas było 1x1. Córa ma niecałe 7 miesiący i jeszcze jej ono nie zarosło. Też mnie to stresowało jednak pediatra mnie uspokoił. Gorzej jest gdy ciemiączko zbyt szybko zarasta
Teraz byliśmy na szczepieniu i maluchy mając prawie 5 mcy mają pół na pół centymetra. Więc wszystko idzie w dobrym kierunku.
adamos to bardzo szybko ostatnio “macałam” mu główkę i jest sporo mniejsze i może teraz dopiero ma 0,5 x 0,5
Kochana jeszcze się nie martw kup ciemieniuszke w aptece bądź olliatum na ciemieniuche polecam bo to pomaga szybciej się goic i super potem schodzi oczywiście natluszczaj jak najwięcej. Ciemieniucha wychodzi do 5 roku życia. Moje dziecko pierwsze miało długo Ale po tym olliatum nam zeszło.