Jak dlugo podawać probiotyk?

Dzień dobry, położna od 1 miesiąca poradziła nam podawać probiotyk. Zdecydowaliśmy się na vivomixx. Mija miesiąc odkąd go podajemy, stąd moje pytanie jak dlugo należy go podawac? Czytałam, również, że vivomixx jest mocnym probiotykiem. Może powinnismy podawać coś lżejszego?Córka od kilku dni ma lekkie kolki, więc dodatkowo podajemy espumisan. Karmiona jest mlekiem modyfikowanym. 

Szwagierki synek miał podawany vivomix i bóle brzucha się nie zmniejszyły po konsultacjach z osteopata który też zajmuje się probiotykami powiedział że on jest dobry ale nie dla wszystkich i zmienił im na coś innego. Z tego co mi mówiła pediatra to powinno się podać jedno opakowanie i zrobić przerwę ale my podawaliśmy probiotyk bo mały miał strasznie kwaśne kupy. Ogólnie z dziećmi jest tak że ich układ pokarmowy może nie być do końca rozwinięty i trzeba to przetrwać. Wiadomo że człowiek robi wszystko żeby dziecku pomóc ale czasami im więcej dajemy tym jest gorzej. Pytanie ile ma dziecko i jakim mlekiem jest karmione ? Czy miało kolki od początku czy dopiero od jakiegoś czasu i czy to są kolki? Może mleko nie pasuje. 

Po wpisie wnioskuję że dziecko ma dwa miesiące. Vivomixx możecie zmienić na BioGaję, często polecany dla maluszków. 

Po czym wnioskujesz, że ma kolki? Czy płacze codziennie o tej samej porze? Czy płacze po każdym zjedzeniu mm? Pytam, bo i dzieci karmionych mm częściej występuje alergia na bmk

Czy wcześniej coś było nie tak że położna poradziła Wam taki mocny probiotyk? Skonsultowaliście to z pediatrą? Moim zdaniem warto skonsultować długość podawania akurat tego probiotyku dziecku, ponieważ jest to jeden z najmocniejszych jakie są dostępne. Probiotyki typu Dicoflor czy Biogaia Baby mogą być poddawane przez dłuższy okres czasu bez obaw. 

A czy dziecko jest urodzone przez cc? Bo jeśli nie,  to nie ma takiej potrzeby. 

My dawaliśmy początkowo vivomix, potem coloflor cesario, mniej więcej do pół roku, tak zalecił pediatra, natomiast ja dawalam tylko do 5 msc. Oczywiście przyznaję że bywały dni kiedy zdarzyło mi się zapomnieć dawać  ;) 

Aktualnie nie ma wskazań do profilaktycznego podawania probiotyku, nieważne jak dziecko urodzone i karmione. Czy działo się coś niepokojącego że dostaliście zalecenia na tak mocny probiotyk ? Co na to pediatra ? Bo to przede wszystkim pediatra powinien powiedzieć co dalej bo widzi kartę zdrowia maluszka 

Pije mleko bebilon profutura duobiotik. Raczej nie jest to alergia, dopiero od kilku dni może tygodni objawy się nasiliły. W nocy śpi, bywają dni kiedy placze na wieczór ale częściej jest to w dzień, wtedy się bardzo pręży i napina, po czym najczęściej oddaje gazy. Chętnie je, stolce są ok. Zaleciła podawanie profilaktycznie. 

Takie suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem. Ja bym nie podawała probiotyku bo zawartość witamin i wszystkiego co potrzebuje maluch masz w mleku. 

Ogólnie jeżeli dziecko jest zdrowe i nic się nie dzieje nie ma potrzeby podawania probiotyków. 

Tez nie podaje bez potrzeby :)

ja też nie daje bez potrzeby 

Ja podawałam probiotyk tylko jak córeczka miała problemy brzuszkowe, a nie na co dzień. Tak mi doradziła położna i zaufałam jej w tej kwestii.

Córcia była urodzona naturalnie więc może dlatego, bo słyszałam że po cc jednak trzeba stosować probiotyki. Mimo wszystko skonsultowała bym to z pediatrą, ewentualnie z położną.

Ja urodziłam przez CC i podawałam probiotyki przez 6 miesięcy, ale po CC są takie zalecenia

Mam takie informacje jak napisała Mamina. Nie ma wskazan żeby podawac probiotyk. Pediatra mi powiedziała ze flora powinna się sama utworzyć i ustabilizowac. Jestem po cc i również nie miałam takich zaleceń dla córki Natomiast po 1 miesiącu podawałam przez 30 dni probiotyk na własną rękę. Nie wiem dlaczego podjęłam taka decyzję... może dlatego że pediatra powiedziała że ma kolki i myślałam że to pomoze

A vivomixx rzeczywiście ma dużo szczepów a dicoflor jeden. 

Dobrze by było skonsultować to z pediatrą czy już nie lepiej zaprzestać.  

Ja urodziłam poprzez cc i nikt mi nie zalecił podawać probiotyku:( a córka miała problemy brzuszkowe i nie mogła zrobić kupki. 

Vivomix to faktycznie silny probiotyk, może właśnie dicoflor czy biogaja byłaby lepsza?

Ja jestem po 3 CC i nigdy nikt mi nie mówił żebym podawała dzieciom probiotyk ale coś mi się kiedyś obiło o uszy że podaje się wcześniakom ale nie wiem na 100% ja jedynie podaje dzieciom probiotyki ok. 3tyg po antybiotyku. I czasem wiem że podawałam pierwszemu synkowi jak miał problemy z brzuszkiem albo ogólnie przy biegunkach zawsze podaje dzieciom czy nawet sobie probiotyk. 

Vivomixx jest super, bo zawiera 3 szczepy bakterii, więc lepiej zadziała na jelita. Probiotyk można stosować tak naprawdę nawet po pierwszym roku życia dziecka jeśli jest taka potrzeba. Możesz spróbować stopniowo go odstawić, jeśli wydaje Ci się, że mała już go nie potrzebuje i zobaczyć czy wszystko będzie okej.