Witam.
Moje maleństwo ma obecnie 9 tygodni. Mam zamrożone mleko w zamrażarce z 26 i 27 listopada 2018 roku czyli z momentu kiedy miałam nawał pokarmu po porodzie. Czy mogę teraz podać je mojemu synkowi? Podkreśle jeszcze najważniejsze że zamrożone mleko ma jeszcze duża ilość siary więc super byłoby mu podać ale czytałam że skład mleka zmienia się wraz ze wzrostem malucha i zmienia się jego skład proporcjonalnie do jego potrzeb. I zastanawiam się czy po takim czasie mogę takie mleko podac? I jak sprawdzić czy mleko po rozmrożeniu nie będzie zepsute? W jaki sposób rozmrażać mleko?
szczepańska,
jak najbardziej podałabym takie mleko maluszkowi. Mleko powinno podać się do maksymalnie sześciu miesięcy jednak tak jak napisałaś to prawda, skład zmienia się z wiekiem maluszka więc ja staram się nie przekraczać 2-3 miesięcy, zależy jak się ułoży. Mleko nie będzie zepsute, możesz je ewentualnie powąchać, ale zapach mleka nigdy nie będzie taki sam, gdy je rozmrozisz to wymieszaj w butelce żeby miało jednolitą strukturę (mleko, które stoi w butelce/pojemniku może się rozwarstwiać).
Pokarm z zamrażalnika możesz rozmrozić bezpośrednio przed podaniem, pod bieżącą ciepłą wodą lub w ciepłej kąpieli wodnej (nie we wrzątku!). Tak rozmrożone mleko możesz zużyć w ciągu 4 godzin.
Mleko zamrożone możesz też rozmrażać powoli, wstawiając je na noc (albo na 12 godzin) do lodówki. Po rozmrożeniu może ono przebywać w lodówce jeszcze przez dobę.
poczytaj też tutaj:
https://mamaginekolog.pl/odciaganie-i-przechowywanie-pokarmu-kobiecego/
Jeśli jest zamrożone mleko to najlepiej podawać je w miarę na bieżąco, żeby jednak nie było zbyt długo w zamrażalce (kilka tyg). Skład mleka jak wiadomo zmienia się, potrzeby dziecka też. A jeśli chodzi o odmrażanie, to najlepiej w kąpieli wodnej lub w podgrzewaczu i pomału.
Jak najbardziej można podać najlepiej tak do 3 miesięcy zużywac mleko najlepiej po prostu by za długo też nie leżało bo wiadomo potrzeby dziecka się też zmieniają ale takie mleko można spokojnie podać:) tak jak dziewczyny pisały w zamrażarce która ma oddzielne drzwiczki można kilka tygodni tak myślę że do 3 miesięcy spokójnie można trzymać i podawać
A co do rozmnażania najlepiej powoli można np wsadzić do lodówki niech się w lodówce rozmraza powoli i później dopiero wyciągnąć i podgrzać A można też rozmrazac kąpieli wodnej.
Jeśli mleko bylo zamrożone swieże, przechowywane w specjalnych torebkach lub pojemnikach przechowywane we wnętrzu zamrażalnika czas przechowywania to 3-6 miesięcy. Podgrzane mleko (kapiel wodna lub podgrzewacz 30-36st C) należy podać do 4h. Mozna również rozmrażać pokarmu powoli wstawiajac do zamrażalnika na okolo 12h. tak nieogrzane I rozmrożone mleko mozna przechowywac w lodówce do 24h. Jak piszą Panie mleko rzeczywiście zmienia nieznacznie swój smak i skład stąd nie każde dziecko chce pić.
Chyba Pani Ekspert miała na myśli włożenie do lodówki na 12 h w celu rozmrożenia. Tak też można, np. przełożyć na noc do lodówki i na drugi dzień tylko delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej.
Dziękuję za odpowiedzi
Pokarm zamrożony przechowywany w zamrażarce oddzielnej tzn osobne drzwi niż lodowka. Pokarm mrozilam różnie niekiedy zaraz po ściągnięciu a czasem czekałam do następnego karmienia czyli 2-3 godziny i dopiero zamrazalam. Temperatura w zamrażarce z tego co mi na termometrze wyszło to na brzegu ok -10 stopni a w głębi i na końcu ok -15 stopni.
Jeśli trzymałaś w głębi tam, gdzie niższa, to wydaje mi się, że powinno być OK, ale lepiej dłużej już go nie trzymaj, tylko wykorzystaj jak najszybciej.
Też myślę że warto już wykorzystać zaczynając od tych co są najstarsze w sensie najdłużej leżą. Najlepiej tak do 3 miesięcy używać bo jednak jakby nie patrzeć mniej więcej co 3 miesiące dziecko już ma inne potrzeby:) choć wiadomo że to się zmienia cały czas ale jednak na 3 miesiące dziecko też więcej zaczyna jeść i na 6 też więcej około oczywiście tych 3 6 I 9 miesięcy i roku dziecko powiększa porcję więc też pewne potrzeby malucha się zmieniają więc wydaje mi się że tak 3 miesiące to optymalnie trzymać do tych 3 miesięcy wykorzystywać:)
Właśnie się za to wzięłam i dzisiaj podam pierwszą porcję maluchowi zobaczymy czy będzie chciał jesc.
K.szczepanska niekoniecznie może chodzić o samo mleko że było wcześniejsze A może o to że np rozmrazane może nie smakować maluchowi niekiedy dzieci tak mają że takie świeżo ściągnięte czy z lodówki że 2 dni było I podgrzane smakuje A to z zamrażalnika nie zawsze musi dziecku smakować;) warto podać A dziecko samo zdecyduje czy zje czy niekoniecznie ![]()
To powodzenia
ja też się bałam, ale u nas akurat smakowało ![]()
szczepańska, u nas córka chętnie pije więc nie widzimy różnicy w tym czy mleko świeże czy mrożone.
Mrożąc mleko opisuj sobie datą, godziną i pojemnością. Jeśli będziesz miała możliwość to daj dziecku mleko ze zbliżonej godziny - nocne mleko ułatwia zasypianie, dba o spokojny, długi sen więc niekoniecznie zaleca się żebyś go podała np rano ![]()
Zastanawiasz się czy dziecku zasmakuje, zwróć uwagę też na smoczek i butelkę bo czasem w tym tkwi problem - nawet jak dziecko nie będzie chciało pić to nie rezygnuj tylko wybierz inną butelkę ze smokiem. Jeśli karmisz też piersią to wybierz taki smok, który nie zaburza odruchu ssania u dziecka.