Aneczka ogólnie rzecz biorąc to blizna w środku jak i na zewnątrz zrosnieta już jest w 12 dobie po cięciu więc co lekarz miałby sprawdzać? I w jaki sposób? Po prost tak już się przyjęło ile czasu potrzeba na regenerację organizmu aby było bezpiecznie.
Patrycja sprawdza się ją przez usg i sprawdza się chociażby jej grubość czy nie ma zristow czy bliznowcow. Jeśli blizna jest cienka to np lekarz może kwestionować poród SN nawrt jeśli minęło dużo czasu od poprzedniego cięcia
Patrycja, tkanki miękkie goją się nawet do 6 tygodni po porodzie, a remodelacja blizny to nawet 2 lata. Blizna jaką widzimy jako pozostałość na brzuchu, to tylko ułamek tego co się dzieje w środku. Często odczuwa się ból, nawet do kilku miesięcy po porodzie. Występuje zaburzenie czucia. Tworzą się różne zrosty. Gdyby cc to było dwa tygodnie i człowiek jak nowy to chyba nikt by nie rodził drogami natury. To lekarz ginekolog powinien dać zielone światło na staranie się o kolejnego potomna po cesarce. U kobiety po cięciu cesarskimnależy jeszcze przed prodem wykonać USG obrazujące morfologię i grubość blizny macicy. Badania takie wykonuje się jeszcze przed okresem planowanego zajścia w ciążę, a potem również w trakcie jej trwania trzeba to bacznie obserwować.
Justamama ja myślałam że jest odwrotnie że właśnie po cc bardziej nie wskazane jest cc po krótkim czasie a nie poród sn
Patrycja właśnie ginekolog sprawdza bo jak miało się CC i chce się drugie dziecko urodzić SN to musi być odpowiednio gruba już blizna
Aneczka to prawda bo jest ryzyko że blizna mogła by peknac w trakcie np parcia albo nawet jak mamy większy brzuch bo skóra jest wtedy mocno naciagnieta i ciensza a po krótkim czasie od cc to różnie może być
Dlatego jak jest mały odstęp pomiędzy ciążami to druga musi być rozwiązana przez cc, bo jest tak bezpieczniej. Co prawda teraz się promuje już vbac, ale trzeba obserwować uważnie pacjentkę.
To prawda przy mniejszych odstępach między pierwszą a drugą ciążą bezpieczniejszy jest poród CC
Między moim synkiem a córką jest 4 lata oba porody przez cięcie. Pamiętam jak lekarz mi mówił że taki bezpieczny okres po pierwszym cięciu to właśnie 2 lata ale nic tam już później nie sprawdzał może dlatego że dopiero po 2 latach od pierwszego porodu zaczęłam starać się o dziecko a z moją przypadłościa zeszło mi kolejne prawie 2 lata
Możliwe że już po takim cSsie nie sprawdzają. Ale Jeżeli jest mała przerwa między ciążami to koniecznie trzeba sprawdzić. Zwłaszcza jak kobieta chce rodzić SN i nie ma innych przeciwwskazań
Dziewczyny jest tutaj któraś co rodziła 2 razy przez cięcie? W którym miejscu było poprowadzone drugie? W tym samym co pierwsze? Bo u mnie 2 porody i jedna blizna.
2 lata to raczej już bezpieczny okres po cc, więc pewnie dlatego już nie sprawdzano stanu blizny, a wyszło 3 lata więc, na pewno lekarz był spokojny o jej stan.
Ja nie miałam 2 cc, ale wiem, że u wielu osób robi się tak, że tnie się w tym samym miejscu i wycina jakby starą bliznę. W efekcie blizna nadal jest jedna, jakby w tym samym miejscu. Nawet po 3 cesarkach brzuch wygląda jak po 1 cesarce. Takie rozwiązanie jest chyba najlepsze.
Patrycja niedopytalska ja nie wyobrażam sobie żeby mieli mi robić druga blizne. Wgl to bylo by bez sensu ciąć obok np jak blizna zagojona
Ja mam dużą przerwę bo między cięciami będzie 5lat a teraz w drugiej ciąży blizna daje o sobie znać i zwyczajnie zaczyna boleć wraz z zaawansowanirm ciąży. Nie jest to jakiś straszny ból ale jednak zwłaszcza przy dotyku
Patrycja wydaje mi się że w tym samym. Bo nawet jak miałam operację jak byłam mała to w tym samym miejscu co miałam szef cieki. I też mam jeden
Moja blizna już będzie mieć 8 lat ale mimo że brzuch mam już ogromny a skóra naciagnieta tak że żyły przeswituja ale nie boli wcale
Natalia a czemu ma boleć?
Aneczka mnie nie boli ale justamama pisała że ja blizna boli więc to nie do mnie pytanie czemu ma boleć :)
JustaMama u mnie różnica też spora ale będąc w drugiej ciąży nie czułam bólu w miejscu blizny. Teraz niestety po stosowaniu plastrów blizna znowu zaczęła mi przerastac chyba taki już mój urok niestety
Ja czuje cały czas taki dyskomfort aż do bólu
porownywalne jak tak mocno odciśnie się gumka na ciele od skarpet np albo jak się dotyka siniaka