Jak byla dluczyc dziecko bic

Dziecko między 15 a 18 miesiącem wkracza w okres buntu dwulatka więc może stąd to jego zachowanie ? My już jesteśmy zaprawieni w bojach (synek 16 miesięcy). Gdy coś było nie po jego myśli to bił, krzyczał, rzucał się po podłodze … przytulanie dawało jeszcze gorszy skutek, zajmowanie małego czym innym też kończyło się jeszcze gorszą historią. Skończyło się na tym że wyprowadzalam młodego do pokoju i tam się uspakajal a ja byłam w kuchni. Jego najdłuższy “wymuszony” płacz trwał 5 minut. Od tamtej pory i milionach razy testowania mnie, na dzień dzisiejszy gdy synek wpada w szał jak tylko mówię “Igor wyjdź do pokoju” następuje niesamowita cisza szkrab dalej radośnie się bawi.

Ale każda mama musi znaleźć swój złoty środek

Ja slyszalam ze dobrym sposobem jest po prostu tlumaczenie dziecku, ze jak bije to boli i wtedy np mama jest bardzo smutna. Ale oczywiscie kazde dziecko jest inne i na kazdego co innego zadziala. Na jednego zadziala “karny jezyk” na innego tlumaczenie

Dokładnie tak. Każda mama zna swoje dziecko i wie jaka metoda będzie najlepsza. Trzymam kciuki i życzę powodzenia w poskromieniu maluszka