Jajko w diecie dziecka mającego skazę białkową

Zastanawiam się nad rozszerzeniem diety mojego maluszka (skonczyla 6 miesięcy) o jajko. Mała je zupkę warzywną (marchew, ziemniak, pietruszka) i do tego kaszka manna i kleik. Cały czas rozszerzam jej dietę i mam w planie o kolejne warzywa , kaszke jaglaną i żółtko (ma skazę białkową). W jaki sposób i do jakich dań podać żółtko? Gotować jajko, wybrać żółtko i zmiksować z zupką czy surowe żółtko wrzucić do zupki i chwilę pogotować?

Ja bym jeszcze poczekała do 8 miesiaaca z jajkie, tj żółtkiem, tym bardziej jak wystąpiła skaza, czy nietolerancja. Skonsultuj to najpierw z pediatra.
A jajko gotujesz, oddzielasz żóltko od białka i dodajesz do zupki, obiadku.

Generalnie wg nowych wytycznych wprowadza się jajko w całości a nie tak jak kiedyś osobno żółtko i białko. Jednak dziecku z alergią pokarmową zaleca się osobno jedno i osbno drugie. Ogólnie dziecku z takimi problemami zaleca się rozszerzanie diety nieco później niż zdrowym rówieśnikom. Zdecydowanie poczekałabym z jajkiem nawet do 8 miesiąca. Kaszę jadalną spokojnie możesz wprowadzać bo zazwyczaj jest bezpieczna a jednocześnie bardzo wartościowa. Możesz dodać do zupki zamiast mało wartościowej manny.

Myślę, że najlepiej zapytać lekarza o możliwość wprowadzenia żółtka tak jak pisze Didusia. A co z mięskiem czy próbowałaś już podawać? Przy skazie białkowej bezpieczne mięso to drób i mięso z królika.
Co do samego żółtka to ja dodawałam zawsze gotowane. Gotowałam całe jajko i potem oddzielone i rozdrobnione dodawałam do zupki.

ja mojemu synkowi ze skazą dawałam normalnie żółtko wtedy co i zdrowemu dziecku się daje. gotowałam i oddzielałam dawałam samo żółtko do zupy. po białku miał od razu po kilku minutach ślady na ciele więc ostrożnie.

W przypadku skazy przed podaniem jakiegokolwiek bialka nalezy sie skonsultowac z pediatra. Lekarz nam podpowie czy mozemy sprobowac dac dziecku dany produkt a jesli tak to w jakis ilosciach itp;) ja bym samodzielnie nie ryzykowala;)

li_28 - jeszcze nie podawałam mieska. Zamierzam znaleść cos z sprawdzonego źródłą i wtedy podac chociaz powiem, ze cieżko. Może kupię w sklepie po prostu króliczka . Pdodobno jest najzdrowszy nawet ze sklepu.

Ja proponuję

Przepisy kulinarne dla niemowląt

Przekładaniec ryżowo-owocowy

Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody

Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.

Justyna czy ten przepis nie pochodzi ze strony bobovity? Bo tam go widziałam. Zresztą nie obraź się ale on ni jak ma się do tematu jajko-skaza białkowa.

Karo ja rozszerzanie diety zaczęłam od warzyw, mięska a potem żółtko. Moja córka miała nietolerancję białka mleka i żółtko z tego co pamiętam wprowadziłam normalnie według schematu, białko natomiast oddzielnie po jakimś czasie. Nie wystąpiła alergia ani na żółtko ani na białko. Wówczas mogłam już spokojnie podawać całe jajko.