JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je?

Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Roślina ta pochodzi z krajów azjatyckich, gdzie jest wykorzystywana już od ponad 2500 lat.
Jest cennym źródłem białka, który zawiera 18 aminokwasów, witamin, składników mineralnych, polifenoli oraz karotenoidów (zeaksantyna i luteina- wpływające korzystnie na wzrok)
Bardzo cennym składnikiem zawartym w goji jest LBP czyli bioaktywny kompleks polisacharydów. Według badań LBP hamuje wzrost komórek nowotworowych, spowalnia proces starzenia, podnosi odporność, poprawia wychwyt glukozy oraz wrażliwość tkanek na insulinę.
Należy pamiętać, że 100g jagód goji dostarcza aż 370 kcal. 

Są zalecane dla dzieci gdyż podnoszą odporność, ale warto zwrócić uwagę, że mają twardą strukturę i dlatego przed podaniem maluszkom warto je najpierw zmielić i dodać do potraw.

Można go stosować jako dodatek do jogurtów, sałatek owocowych, ciastek itp. 

Kto z Was już próbował Jagody Goji ? I do czego je wykorzystujecie ? podajecie je swoim dzieciom ?

Ja ich jeszcze nigdy nie próbowałam, ani sama ani dzieku nie podawałam. 

Nie wiem nawet gdzie można kupić. Choć pewnie w internetowych sklepach ze zdrową żywnością się trafią  :) nie zwracałam nigdy na nie uwagi.

Oj Ja nie podawałam dzieciom ;)) 

Słyszałam dużo o nich jednak jeszcze nie próbowałam 

Wyglądają na takie cierpkie w smaku ale mogę się mylić ☺

Nati nie właśie takei nie są. BYły jakby trochę słodkie jak to owoce suszone 

Mój mąż kupuje na kilogramy i je garściami. Ja nie przepadam. Synowi jeszcze też nie podawałam. 

Mazia a gdzie dostałaś ? ☺ może się skuszę . Ale na świeże bym chciała

Kverve wow aż tak ! no to super w sumie bo to samo zdrowie 

Nati chyba w biedronce lub Carrefour kupiłam już nie pamiętam bo dawno to było 

U nas goji sprawdzają sie świetnie z owsianką na mleku.