Witajcie. Jakie odmiany jagody kamczackiej polecicie posadzic na działce? Chciałabym w tym roku na wiosnę posadzić kilka krzaczków.
Koleżanka posadziła odmianę "wojtek" i bardzo chwaliła. Ja jednak narazie wstrzymuje się z posadzeniem bo jak wszystko zacznie owocować to nie będzie komu jeść;)
Tez mam Wojtek na działce ! Polecam bogato obrodzila
Justyś jeść zwsze jest komu :D to jakies ciasto możnazrobić albo deser albo same jagody:) odminaWojtek super- potwierdzam
mam dwa krzaczki;) dodam że nie wiem jaka nazwa ich jest bo jedną dostałam kilka lat temu od mamy;) drugą kupiłam na wyprzedaży jest ogromna niczym krzak porzeczki i powiem wam że dopiero wtedy zaczeły owocować;) jak sie pojawiła 2 a w zasadzie 3 (za siatką u mamy) w pobliżu;)
słyszałam że one jakos wzajemnie sie zapylają i najlepiej aby były różne w pobliżu bo jedna niestety owocu nie da no i od kąd mają towarzystwo tych owoców troche na krzaczkach sie pojawiło;)
Ja sadziłam na jesień.
Odradzają Wojtka i Zojke ze względu na smak właśnie ale sama zakupiłam w tym roku by sie przekonać, a prócz tego zakupileam polecane Aurora oraz odmiany Boreal. Będę miała porownanie ;)
Zerknij sobie do tej szkółki roślin:
https://www.podkarpackiesady.pl/22-jagody
Znajdziesz tam wiele odmian jagody kamczackiej, powinni doradzić jakie będą najlepsze :)
Muszę sobie zapamiętać te nazwy jak będę sadzić na działce:P
My mamy posadzona Kamczatkę ale dokładnie nie powiem jakiej odmiany bo nie pamietam , narazie jest malutka bo ma drugi rok dopiero wiec zanim zaowocuje to pewnie się zejdzie ;)
Też chciałabym jakieś krzaczki na działce posadzić.
A myślicie, że mogłabym jagodę kamczatkę posadzić w donicy i na balkonie by rosła?
Halmanowa mysle że tak tylko zapytaj o odmiane ja mam 2 u siebie na działce mama na swojej ;) i powiem ci ze każda inna w sensie u nas kilka lat rośnie al ewłasnie jest mała owocuje ale taka widocznie odmiana a dwie które mam jedna ja a drugą mama to są własnie duże krzaczki wiec na balkon były by za duże
Aniss, dzięki, zapytam, żeby mi cały balkon nie zarósł potem :D
Moja mama ma dwa krzaczki na działce właśnie ale nie mam pojęcia jak one się nazywają. One są spore więc raczej nie balkon w doniczce by się nie zmieściły i tak.
Halmanowa właśnie trzeba się zapytać o odmianę czy duże rosną bo może właśnie będzie za duże na balkon i się nie zmieści;P
jagoda kamczacka zależy jaka odmiana są mniejsze krzaczki ale też takie co rosną dość duże