Dziś Zoś mi odmówiła cyca i od rana chce tylko zupki i owoce oraz soki - i nie wiem jak ma ten nasz jadłospis wyglądać, dlatego bardzo jestem ciekawa jak wyglądają Waszych maluchów jadłospisy - czy trzymacie sie godzin i od czego zaczynacie jak często itp.
Ale żeby nie było haosu to może napiszę w punktach co bym chciała wiedzieć
ile miesięcy ma maleństwo
ile posiłków dajecie mu w ciągu jednego dnia?
ile konkretnych, ile owocowych, ile soczków, ile mlecznych
kiedy te posiłki
z góry mowię, że nie znalazłam takiego tematu (ale jestem fatalna w wyszukiwaniu) i jeśli jest to proszę zamknijcie a mnie przekierujcie bo to dla mnie bardzo ważne …
odnośnie tego co jej dawać do jedzenia to mniej więcej wiem, ciekawi mnie bardziej czy trzymacie sie stałych pór i posiłków czy raczej tak jak jest z cycem - na rządanie.
Ja daje jeszcze mm i to w sumie na żądanie jest. Raczej są stałe pory jedzenia. Chyba, że mały nie chce jeść, jesteśmy u lekarza, śpi dłużej niż zwykle itp. to się trochę przesuwa.
Ja raczej pilnuje godzin karmienia i kacper tak się już przyzwyczaił. chcę go nauczyć jeść 5 posiłków dziennie
wcinamy o 8 11,3 14,3 17,30 i 20.30 ale to tak z odchyleniem np 15 czy 30 min bo na siłę też nie wciskam lub jeśli trochę wczesniej zgłodnieje to mu dam
Moja zaraz po przebudzeniu(6-7) je mleko, potem daję jej kaszkę,mleko, zupka lub obiadek (gotuję sama) mleko,kaszka, mleko…mniej więcej tak to wygląda.No i jeszcze np. jabłuszko po południu. Dokładnych godzin karmienia jeszcze nie mamy bo powoli dopiero się wszystko normuje ale mniej więcej co 2-3 godziny mała je.
Ostatnio czytałam, że dziecko podczas wprowadzania posiłków tak czy inaczej musi zjeść tyle samo mleka. Bo na początku zdziwiło mnie trochę ,że mała zjadła zupkę (oczywiście nie je tego dużo, musi nauczyć się jeść stałych posiłków łyżeczką) a zaraz wkłada rączki do buzi, jest głodna, zje mleczko i jest zadowolona:)
nienormatywna… ja na śniadanie daję jej kaszkę (ale robię połowę porcji czyli z 75ml wody i 2 łyżek kaszki , bo całej porcji nie zje) a na obiadek gotuję sama, zupkę jarzynową, ziemniaczki ze szpinakiem np.wczoraj wcinała itp. zaczęłam wprowadzać też powoli mięso… dodaję do zupki odrobinę mięsa z gołębia:)(wiem,wiem…)
a na kolację też robię kaszkę z połowy porcji,w międzyczasie podaję jabłuszko… i narazie tyle ze stałych posilków reszta to mleczko
no kurcze moja odkąd sprobowała soczków nie chce ani cyca, ani zupek - tylko soczki i jogurciki … dzięki za wskazówki, właśnie się zastanawiam co robię źle
Nienormatywna Troja mała najwyraźniej tym sobie zastępuje glud a to powinno być raczej przekąska taki jogurt. Ja podaje np na drugie śniadanie czy podwieczorek ale wolę dać coś zdrowego tyle że też widzę że lubi deserki jogolino z nestle wszystko dziecku odmawiać nie będę.
To u nas wam powiem etap soczkow przerabialiśmy ale było plucie nimi i stanęło na zwykłej wodze żywiec zdrój.
7:30 - mleko modyfikowane(ilość zależy co zjadł na kolację - jeśli kaszkę to około 150 ml, jeśli mleko 240 ml mleka, tyle po prostu zjada i więcej nie chce )
10:30 -obiadek/jajecznica
13:20 -jakaś przekąska typu banan, jabłko, kawałek chleba z szynką
później drzemka
16:00 - 180/210 ml mleka modyfikowanego
18:45 cała miseczka kaszki lub 19:15 240 ml mleka modyfikowanego
W międzyczasie dostanie np biszkopta, paluszka albo coś w tym stylu + kilka butelek picia(moj synek to mała cysterna )
Godziny są poglądowe, bo jak synek np wstanie pół godziny wcześniej to rytm troszkę się zmienia, ale zazwyczaj to tak to wygląda
Nienormatywna też się nad tym zastanawiałam ostatnio, ale mój Borys jeszcze nie gardzi cyckiem.
Ja daję mój cyca na żądanie + dostawał jeden słoiczek warzyw lub owoców z łyżeczką kaszy manny. Teraz wprowadziłam drugi słoiczek jeden je z warzywami, a drugi z owocami. Pierwszy daję około 13, a drugi około 17
Kaszek na śniadanie jeszcze nie daję.
Borys ma 6 miesięcy.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.