odebrałam dziś wyniki bety z krwi i proszę o pomoc w interpretacji bo nic z tego nie rozumiem… miesiączka spóźnia mi się tydzień piersi mnie bolą … a Beta Hctg total wyszła : >2 , dziewczyny co to oznacza?
u lekarza byłam 2 dni temu. To on wysłał mnie na badanie bety. Dodam,że piersi mnie ciągną a miesiączki jak nie było tak nie ma. USG mi nie robił stwierdzając,że to za wcześnie. Kolejną wizytę mam jutro… chyba oszaleję do tego czasu. Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć…
Kamila masz powyżej 2? czy poniżej 2? Pytam, bo napisałaś, że powyżej, a w sumie np. 8 to też jest powyżej ![]()
Poniżej wklejam normy z mojego badania:
poza ciążą: do 5.3
postmenopauza: do 8.3
3 tydzień ciąży: 5.8 - 71.2
4 tydzień ciąży: 9.5 - 750
5 tydzień ciąży: 217 - 7138
6 tydzień ciąży: 158 - 31795
7 tydzień ciąży: 3697 - 163563
8 tydzień ciąży: 32065 - 149571
9 tydzień ciąży: 63803 - 151410
10 tydzień ciąży: 46509 - 186977
12 tydzień ciąży: 27832 - 210612
14 tydzień ciąży: 13950 - 62530
15 tydzień ciąży: 12039 - 70971
16 tydzień ciąży: 9040 - 56451
17 tydzień ciąży: 8175 - 55868
18 tydzień ciąży: 8099 - 58176
Ja jak robiłam przed ciążą, lekarz dał mi skierowanie tak w razie czego, bo może już jestem, to wynik miałam <0,1. Ty już dosyć dawno pisałaś o pozytywnym teście ciążowym, więc wynik badania, gdybyś była w ciąży powinien być już o wiele wyższy niż 2. Może zaszłaś, a zarodek niestety obumarł, nie rozwinął się. A dał Ci lekarz na usg skierowanie?
na wyniku mam podane <2 … ale ile? diabeł wie…
Czyli w sumie tak jakbyś nie była w ciąży.
Ps. doczytałam, że nie robił usg bo za wcześnie.
Nie pozostaje mi nic innego jak oczekiwanie na wizytę. powiadomię was o wyniku jak tylko będę cokolwiek wiedziała na 100% ![]()
Kamila, poniżej 2, raczej wyklucza ciążę, ale z cytowanego przeze mnie tekstu wynika, że jeśli badanie było wykonane zbyt wcześnie - po 4-5 dniach po stosunku w dniu płodnym, to można wykonać powtórne oznaczenia stężenia beta-hcg we krwi albo zrobić test ciążowy z moczu - za kilka dni (10 dni po przypuszczalnym zapłodnieniu). Robiłaś już test?
Wynik faktycznie wyklucza ciąże. Jesteś tydzień po terminie spodziewanej miesiączki więc raczej nie zrobiłaś wyniku za wcześnie…
Poczekaj na wizytę wtedy wszystko się wyjaśni.
Czasem cykle sie moga rozlegulowac z roznych powodow stres czy choroba i dlatego miesiaczka sie spoznia albo owulacja byla pozniej niz zwykle i jeszcze test nie wychodzi. Poczekaj do wizyty i sie wyjasni bo tak jak pisza dziewczyny taki wynik bety raczej wyklucza ciaze. Ja tez tak raz mialam zroblilam bete wyszlo mi okolo 5 a na drugi dzien dostalam okres. Roznie to jest czasem zarodek sie moze nie zagniezdzic i okres sie spoznia pare dni i kobieta nawet nie wie ze poronila
Wstrzymam się jeszcze z gratulacjami, ale ja tam widzę dwie kreseczki
Być może wiek ciąży jest bardzo młody i dlatego poziom tego hormonu jest jeszcze niski i dopiero zacznie wzrastać ![]()
Na moich badaniach jest napisane ze:
5 to brak ciazy a
<5 to ciaza wiec moze to wczesna ciaza choc malo prawdopodobne.
Powtórz bete sprawdź czy wzrosła.
Na moje oko test pokazuje, że jesteś w ciąży.Ja miałam kreski duuuuużo słabsze i byłam w ciąży.
Jeśli beta wzrosła to znaczy, że zrobiłaś badanie wcześnie dlatego Ci nie wykryło.
Z testu ewidentnie wychodzi ciąża. Porozmawiaj jutro z lekarzem, żeby Ci zlecił powtórne sprawdzenie bety.
Wg testu faktycznie jesteś w ciąży. Jak dla mnie kreseczki są dwie. Jedna słaba ale jest. ![]()
Dwie kreseczki są, więc prawdopodobnie to ciąża. Najlepiej powtórzyć wyniki bety, jeżeli szybko rośnie to ciąża. Raz spotkałam się z przypadkiem kiedy test błędnie wskazywał ciążę. Koleżanka, która wiele lat starała się o maluszka zobaczyła upragnione 2 kreski, jednak wynik z krwi, ani usg tego nie potwierdził. Po badaniach okazało się, że ma problemy z tarczycą. Zaczęła się leczyć u endokrynologa, zaszła w ciąże i urodziła córeczkę.
Miesiączka Ci się spóźnia, piersi bolą - więc trzymam kciuki, żebyś była w ciąży. Daj znać, jak będziesz coś wiedzieć.
Rest ewidentnie pokazuje ciążę
więc faktycznie pewnie jesteś w ciąży a beta…hym po prostu jeszcze wczesna ciąża moim zdaniem…
Byłaś już u lekarza co powiedział ? jak badania ?
Juz jestem. Mam miesniaka na macicy a co do ciąży to tak jak mówiliście. Mam powtórzyć betę tylko nie powiedzial kiedy…
Powtórz, jak najszybciej! Jeśli jesteś w ciąży, to hormon będzie wzrastał.
Koniecznie powtórz test i sprawdź czy hormon wzrasta. Jeśli tak to jesteś w ciąży.