Hej, czy któraś z Was wykonywała badanie " Indeks sFlt-1/PlGF (Roche)" i wyszedł Wam prawdopodobny rozwój preeklampsji w ciągu 4tygodni?
Faktycznie u Was wystąpił w tym czasie ?
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej, czy któraś z Was wykonywała badanie " Indeks sFlt-1/PlGF (Roche)" i wyszedł Wam prawdopodobny rozwój preeklampsji w ciągu 4tygodni?
Faktycznie u Was wystąpił w tym czasie ?
aż musiałam sprawdzić co to jest :D nawet nie wiedziałam, że można wykonać badanie
Ja tak samo
Karolinko, powiem Ci ,że pierwsze słyszę o czymś takim i muszę poczytać o tym co piszesz.
Mam nadzieję, że będzie tutaj mama ,która Ci odpowie na Twoje pytanie.
Niestety również nie słyszałam o takich badaniach. Obyś znalazła tu osobę, która miała z tym do czynienia. Powodzenia
Oj ja nie pomogę. Nie miałam takiego badania, bo nie miałam podstaw do wykonania z tego co ginekolog mi mówiła. Miałam sporo innych badań lecz tego nie. Powodzenia
Niestety też nie miałam takiego badania ale stan przedrzucawkowy jest bardzo niebezpieczny i trzeba się obserwować. Dobrze że są takie badania które mogą nas w jakimś stopniu do tego przygotować. Dlatego też przy każdej wizycie położna mierzy nam ciśnienie bo preeklampsja może też wystąpić w trakcie połogu nie tylko ciąży
no właśnie ja byłam przekonana, że tego nie da się przewidzieć , ale jak widać można wykryć to ryzko dużo wcześniej .
Również nie miałam pojęcia, że można jakoś wcześniej określić ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Ale samo badanie wydaje się być bardzo ważne. Ciekawe ile osób o tym wie, ilu lekarzy zleca jego wykonanie i czy wtedy zlecają rutynowo wszystkim cieżarnym, czy tylko jakiejść szczególnej grupie ryzyka? Ja się z tym nie spotkałam, nie słyszałam też aby jakaś z moich koleżanek miała je wykonywane.
inka ja również nie słyszałam by kto kolwiek robił takie badanie i ciekami mnie jedynie kiedy lekarz je zleca, jakie muszą być przesłanki by je wykonać
inka bardzo ciekawe
Kargaw, dziękuję za streszczenie teraz już wiem o co chodzi.
Też przez każdą wizytą u gina miałam robione pomiary,na szczęście wszystko było w normie.
Ja pamiętam, że mi lekarka proponowała żebym przy okazji badań PAPPA i betaHCG zrobiła również badanie PlGF na preeklampsje, ale tam gdzie robiłam USG I trymestru nie mieli tego badania w ofercie i jak sprawdzałam to bardzo mało laboratoriów wykonuje to badanie. Dlatego odpuściłam temat i po prostu gdzieś od połowy ciąży regularnie mierzyłam ciśnienie.
Póki co nie ma co się martwić, bo podwyższone ryzyko nie oznacza z automatu, że rzucawka musi się pojawić. Natomiast na pewno warto mierzyć sobie ciśnienie rano i wieczorem, żeby mieć to pod kontrolą.
Ja takiego badania nie miałam wykonywanego przez całą ciaze miałam problemy z. Ciśnieniem raz za wysokie raz normalne ale skoki były co chwila ;( w ostatnich miesiącach wyniki wysokie co chwila brałam dodatkowo leki, do szpitala trafiłam w 36 TC przez ciśnienie potem patologia i poród wywoływany no i owy stan przedzucawkowy też przeżyłam;( łącznie z krwotokiem i długim dźwiękiem z urządzenia;/
O rany, bardzo współczuję. Takie ciągle problemy w ciąży musiały przysporzyć sporo stresu.
Nie miałam także takiego badania, szczerze mówiąc to nawet nie bardzo się orientuje co to za badanie i przy jakich okolicznościach się go wykonuje
Aniss ,swoje przeszłaś i do dziś na pewno masz to przed oczami :(
Po takiej historii jak Twoja ,czy innych dziewczyn to wcale nie dziwota ,że kobiety już nie chcą zachodzić w kolejne ciąże:(
Aniss po Twoich przebojach powiem Ci, zę teraz panikowałam. Siostra pod koniec ciąży dostała wysokie ciśnienie, oczywiście szpital leki . Jak rodziła mając na uwadze co się u Ciebie działo to już naprawdę panikowałam , ale na szczęście wszystko się dobrze skończyło i od wczoraj jestem taką prawdziwą ciocią :D w końcu moje dzieci mają taką kuzynkę z pierwszej ręki
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.