Impreza na roczek

Witajcie,
W tym miesiącu moja córeczka kończy roczek i zastanawiam się nad tym jak przygotować te pierwsze urodziny :slight_smile: Jak to było u Was? Impreza w domu czy raczej poza domem? Zapraszałyście dużo osób? Czy raczej najbliższą rodzinę? Jakie menu?

Chętnie poczytam syn kończy rok w czerwcu i zastanawiam się czy robić ur w domu z teściami i chrzestnymi czy w lokalu z dodatkowo zaproszonymi znajomymi z rówieśnikami synka.Kwestia gotowania i przygotowania dan tu wchodzi.U Nas mc ciepły tylko że raczej u teściów bym nie chciała robić w ogrodzie bo nie chce aby teściowa gotowała i się męczyła a pogoda też różnie.

U nas roczek był w domu, ale mamy dość dużo miejsca, gości też było sporo, niby tylko najbliższa rodzina, rodzice (czyli dziadkowie), rodzeństwo ze swoimi rodzinami więc dzieci też trochę było, także był osobny kącik dla nich, a w nim zabawki, basenik z piłeczkami itp. Gdyby było lato to pewnie wszystko lub przynajmniej część przeniosłaby się na zewnątrz.
był zamówiony piękny i smaczny tort. Resztę przygotowaliśmy sami.
Dobry lokal to chyba trzeba z większym wyprzedzeniem rezerwować. Zależy ile gości chcecie mieć. Czy tylko dziadków i chrzestnych, czy więcej osób z najbliższej rodziny, ile dzieci i w jakim wieku będzie, itp. U nas zarówno my jak i goście byliśmy bardzo zadowoleni.

Ja również podpinam się pod pytanie, bo czas leci szybko a niebawem i mnie czeka zorganizowanie przyjęcia urodzinowego na roczek :slight_smile: Jedynie pamiętam u mojej siostrzenicy 5 lat temu, że przyjęcie było w domu z najbliższą rodziną. Były piękne kolorowe ozdoby na ścianach, suficie, stole i firankach :slight_smile: A w menu znalazła się sałatka owocowa i muffinki ciekawie ozdobione z motywem myszki minnie. :slight_smile: Świetnie to wyglądało. A co do reszty właśnie już sama nie pamiętam :smiley:

Dokładnie tak, urządzając przyjęcie w domu też może być fajnie i kolorowo. Warto wybrać jakiś motyw przewodni, np ulubiona postać z bajki dziecka. Wystarczy trochę balonów, serwetki też z tym motywem (można też pójść w jednorazowe talerzyki, są kolorowe, bajkowe i nie ma później zmywania), ew jakiś większy napis typu: … (imię) ma już roczek (jest tego sporo na allegro i na ali. Fajnie jak tort też nawiązuje do tematu danej bajki (np. myszka miki).

Ja roczek robiłam synkowi w domu siostry ona ma salon ponad 60 m więc było można zrobić imprezkę. Zapraszalismy najbliższą rodzinę. Dziadku, nasze rodzeństwo i chrzesni. A i tak było ok 30 osób.
Co do menu było coś ciepłego karkówka w keczupie, zrazy i kotlety siekane z piersi kurczaka. Do tego było kilka sałatek i ciast. O jeszcze z ciasta francuskiego slimaczki na słono i deska serów

Mój maluszek skończył roczek w grudniu. Impreza odbyła się w domu. Zaprosiliśmy najbliższą rodzinę- po to by Franek czuł się swobodnie, a jednocześnie spędził ten dzień w gronie najbliższych mu znajomych osób. Wcześniej zamówiliśmy zaproszenia na roczek i uroczyście wszystkich zaprosiliśmy. Nie był to duży koszt, także polecam. Do tego zakupiliśmy mu balony, które napełniliśmy helem, serwetki i girlandę, dzięki czemu salon został odświętnie ustrojony i nadał charakter temu dniu. Co do menu to polecam, to co wcześniej sprawdziło się na imprezach rodzinnych - u nas był uroczysty obiad, potem tort i dwa rodzaje ciast, a na koniec ciepły posiłek i zimna płyta. Uważam osobiście, że lepiej nie przesadzać ze zbyt dużą ilości dań, bo szkoda na to pieniędzy, czasu, a i tak potem większość zostaje nie ruszona. Warto więc to dobrze przemyśleć. Osobiście uważam, że taka impreza zrobiona w domu, może i wymusza aby więcej czasu spędzić na przygotowaniu, bo wkońcu nie przychodzi się na gotowe do lokalu, ale dzięki temu dziecko jest w miejscu, które dobrze zna, a i koszt jest dużo mniejszy. Także polecam!

My planujemy roczek w czerwcu. Najpierw msza w kościele potem obiad, kawa i kolacja w restauracji. Do kościoła już dzwoniłam, natomiast restauracji jeszcze nie zamawiałam. Mam jednak nadzieję, że znajdzie się jeszcze spokojnie jakieś ustronne miejsce na kameralna ilość osób.

U nas roczek był w domu dla najbliższrj rodziny. Menu w większości zdrowe tak żeby rocznik mógł spróbować prawie wszystkiego w końcu to jego święto. Robiłam wszystko pod dziecko.
Na drugie urodziny była impreza tematyczna również w domu. Temat przewodni pociągi bo wtedy była fascynacja bajka Tomek i przyjaciele i taki też był tort.
Ciuchceie z drugich urodzin, muchomory żaglówki i krokodyl x roczku

Justyna fajne te grzybki z fety czy mozzarelli? z pomidorami a ten krokodyl też super to koreczki? Az szkoda psuć ;p można w necie poszukać np.jez z owocow- winogrona u gruszka na wykałaczkach, jakieś małe deserki, a balony i ozdoby to must have takiej imprezy :smiley:

Grzybki z mini mozzarelli a krokodyl z koreczksmi. I mnie goście zdjęcia robili zanim jedli :smiley:

My będziemy mieć roczek w maju na ok 20 osób w lokalu ale już wiem, że wyjdzie nas to sporo drożej bo z tego samego lokalu mieliśmy catering na chrzciny w domu. My właśnie nie wiemy bo mamy kilka opcji obiad, ciasto, kolacja lub bez kolacji/ ciasto a potem obiadokolacja, mamy też możliwość mieć osobne menu dla dzieci, ale szczegóły musimy jeszcze dogadać z szefową lokalu

Wiem, że jeszcze znajdzie się miejsce w restauracji niedaleko, ale chyba jednak zrobimy w mieszkaniu dla najbliższych. Dzięki dziewczyny za wpisy i zdjęcia. Justyna super się napracowałaś, widać, że to faktycznie urodziny dziecka :slight_smile:

Co do imprezy tematycznej, to chyba prędzej na drugi roczek, bo mala jeszcze nie ma ulubionych bajek, postaci etc…

Widziałam właśnie na allegro balony z confetti, wyglądają super, kupię do nich hel, będą fajnie wyglądały w salonie. Stół też jakoś ładnie ozdobnie. Tort zamówię jutro. Myślałam właśnie o torcie z Myszką Minnie. Macie jakieś inne pomysły na tort? Najgorzej z tym menu, bo mam w rodzinie facetów, którzy lubią dobrze zjeść i konkretnie. Urodziny wypadają w środku tygodnia, więc zrobię na początek dwudaniowy obiad na pewno, bo większość gości będzie prosto po pracy.

AgataS myślę, że wszystko będzie super :slight_smile: Widziałam te balony i świetnie wyglądają. Tort możesz zamówić w kształcie myszki minnie albo zwykły okrągły z motywem myszki minnie na torcie jako taką figurkę np. :slight_smile: Pamiętam jeszcze, że u mojej siostry na roczku jej córki na stole były rozsypane takie mini gwiazdeczki i super to wyglądało :wink: Daj znać jak Wam wszystko wyszło :*

Agata, a nie chcesz robić imprezy po prostu w weekend? Żeby było wygodniej i gościom i Wam? Przecież nie musi być idealnie w urodziny. Ja osobiscie sie nie spotkalam, zeby takie imprezy robic w srodku tygodnia. Wtedy też możesz wyjść z założenia, że całkiem głodni goście nie będą :wink:

No ja też zawsze w weekend robiłam imprezę nawet jak wypada w tyg. A w dzień urodzin pamiętam że poszliśmy na długi spacer i zrobiłam jakiś deser dla naszej trójki

Ja byłam na dwóch roczkach, każdy dokładnie w dzien urodzin, chociaż przyznam to było ładnych parę lat temu :slight_smile: ale stwierdziliśmy, że też chcielibyśmy świętować w ten konkretny dzień :slight_smile: Już zapytaliśmy i wszystkim pasuje urodzinowy obiad po pracy, narzeczony wziął sobie wolne, to mi pomoże :slight_smile: podejrzewam, że gdyby impreza była w weekend, po urodzinach (we wcześniejszy weekend nie moglibyśmy zrobić), to i tak w dniu urodzin przyszliby dziadkowie i chrzestni z życzeniami, więc wydaje mi się, że jednak tak będzie OK, zwłaszcza, że nie chcę robić jakieś popijawy do późnej nocy.

U Was urodziny dzieci są alkoholowe, czy niekoniecznie?

Agnieszka widzisz dobrze, że mi przypominasz o takiej ważnej rzeczy jak msza. Sądzę, że zamówimy na ostatnią niedzielę przed urodzinami.

AgataS masz rację. Co do tematu picia % to myślę, że dziadkowie i wujkowie tak czy tak zamienią to w imprezę alkoholową :smiley: Przynajmniej u mnie w rodzinie tak jest…Dzieci zazwyczaj bawią się gdzieś dalej albo mają swój osobny kącik. Raczej takie starsze pociechy nie usiedzą przy stole ze starszymi :smiley:

A u mnie na urodzinach dziecka alkoholu nie ma i nie będzie. Tylko szampan. Ja uważam że to święto dziecka dzieci nie piją i nue muszą oglądać wystawionych wujkow czy dziadków.

W rodzinie robią urodziny alkoholowe ale mi się to nie podoba bo to święto dziecka a nie wesele wiec i nas będzie roczek bezalkoholowy