Jak w tytule,jesteście za tym aby przyjąć uchodźców czy nie?
Ja od paru nocy spac nie moge,bardzo sie boję ich tutaj Wiem jak się zachowują w Anglii czy Niemczech i śmiem twierdzić że nie widzę ich tutaj w naszej Polsce,gdzie jak wiadomo są różni dewianci ale nie aż tacy… Boję się ich i nie podoba mi się to co się dzieje na tym świecie a wy jakie macie podejście do tego?
Najgorsze co boli mnie 1000 razy bardziej jest to,że w Polsce dają marne grosze rodzinnego na dziecko a obcym chcą pomóc dając im grubą kasę na życie. Oni w Niemczech nie pracują,praktycznie każdy siedzi na socjalu…Boję się normalnie się boję o siebie i przyszłość mojego dziecka… Nie mam nic przeciwko kobietom czy małym dzieciom ale Ci faceci,kawał byków uciekli ze swojego kraju tu. Ledwo przekroczyli granice a już zachowują się jak zwierzęta.
Roxi133 trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony serce podpowiada, że trzeba pomóc tym biednym ludziom. Z drugiej jednak przychodzi ta niepewność… Uważam, że powinniśmy przyjąć uchodźców wojennych, a na tych ekonomicznych nas po prostu nie stać. Ta druga grupa powinna znaleźć schronienie w krajach bardziej zamożnych takich jak Niemcy.
Ja też boję się, że nasza spokojna dotąd Polska zamieni się w niebezpieczny kraj przepełniony imigrantami. Pozostaje nam jednak być dobrej myśli. Mam nadzieję, że nasze władze podejmą słuszną decyzję…
Dla mnie powinni oni zostać u siebie i walczyc a nie uciekać. Ci biedni i potrzebujący pomocy tu a ci co mają siłę to zostać na swoim terenie,bo co jak co ale kobiety z dziećmi sobie nie poradzą tam a facet tak.Niemcy też ich nie chcą i się nie dziwię,bo i Polacy w Niemczech i Syryjczycy to duże obciążenie dla ich budżetu z ta różnicą,że Polacy tam pracują a i tak dostają pomoc socjalną a oni nie pracują i mają. Wydaje mi się,ze oni po prostu zaczynają po cichu świętą wojnę z niewiernymi. To jest zupełnie inna tradycja i obyczaje,oni nie szanują chrześcijan… Ostatnio oglądałam filmik jak kilku muzułmanów parę dni temu we Francji uderzyło z pięsci dziewczynę i ją zaczęli szarpać i tego się boję,ze latem nie wyjdę nawet w krótkich spodenkach bo zostanę uznana przez nich za kogoś złego i mi zrobia krzywdę.
roxi133 ten temat zaczął mnie już drażnić podczas głośnej sprawy z uchodźcami z Ukrainy, a teraz powrócił. Mimo, iż zgadzam się poniekąd z Bławatkowa2015 i staram się zrozumieć tych biednych ludzi, że uciekają bo się boją, bo im ciężko i nigdy nie chciałabym być na ich miejscu. Ale myślę też że nasz rząd nie zachowuje się fair play względem nas decydując się na tak radykalne kroki jakie stosuje. Wszyscy w Polsce słyszymy, że nie ma pieniędzy czy to na rodzinne, czy na emerytury i renty czy wiele, wiele innych rzeczy za to na zapomogę dla uchodźców już fundusze się znajdują, podobnie jest z mieszkaniami ile polskich rodzi mieszka w ruderach czekając na godziwe warunki w mieszkaniach socjalnych ale albo ich nie dostaje bo ich nie ma albo z innych przyczyn, za to dla imigrantów już są. A praca? ile młodych wykształconych ludzi nie ma pracy albo pracuje znacznie poniżej swojego wykształcenia??? za to praca imigrantom powinna być zapewniona… i można tak wymieniać i wymieniać… nigdy nie uważałam się za rasistkę i zgadzam się że takim ludziom należy się pomoc ale trzeba mierzyć siły na zamiary i rozsądnie kalkulować które kraje na co stać a nie robić coś pod dyktando innych.
Ja jestem przeciwna, a najbardziej śmieszy mnie jak widzę w telewizji np. “Polacy zebrali w kościele w ciągu 3 minut 20 tysięcy” dla kogo? Dla imigrantów;/ Niestety sprawdza się już od paru lat tekst mojego męża Polak pomoże obcemu a nie swojemu… My jesteśmy biedni taka jest prawda i dlaczego mamy im dawać jakieś 3 tysiące na edukację, hospitalizację itd. A kto mi da? Kto mi pomoże w spłacie kredytu? Albo dołoży do czynszu? Nie oszukujmy się na te pieniądze będziemy się składać my wszyscy a wydaje mi się że za parę lat tego pożałujemy. Ile jest u nas rodzin z dziećmi które muszą przeżyć za 1000zł a od państwa dostają jakieś ochłapy…
Roxi ja też właśnie widziałam nie jeden filmik jak oni się zachowują i może na razie będzie spokojnie ale myślę że za parę lat będziemy wszyscy tego żałować,…
bo nasz rzad dba o ludzi… ale nie swoich i to jest przykre. A gdzie są ci emeryci co im nie starcza na życie? a samotne matki? a biedne rodziny? ja sama milionów nie mam i mam wielki żal że należy mi się mimo wszystko prawie 800 zł rodzinnego z Niemiec bo w Polsce nie moge liczyć nawet na te 77 zł rodzinnego… I dzięki temu jaką mamy pomoc moje dziecko ma tatusia tylko na weekend… Ale imigrantom trzeba pomagać no bo jak. Nic tu do wspólnego gara nie włożą a brać będą… coś czuję że jeszcze dzięki nim pozamykają nam granicę z Niemcami i zabiorą wszelką pomoc socjalną dla osób pracujących legalnie w Niemczech… Ja jakos sobie radzę,dużym kosztem ale jednak ale są rodziny co nie mają wyboru i na 4 osobową rodzinę mają 1200 zł kto im da? nawet o mieszkanie nie moga się starac bo każdy ma ich gdzieś… dla niektórych rodzin dać 500 zł co miesiąc to już jest bardzo dużo i taka pomoc sie należy nam-tym którzy tu legalnie pracują i nie obijają się…
Ja się nie wdaje w ten temat, bo jest uważam zbyt kontrowersyjny w obecnej chwili; )
Jedno co poprawię to to, że to są niby-uchodźcy a nie imigranci, skoro uciekają podobno przed wojną…
To ja jestem imigrantem i czuję się na prawdę źle, gdy w ten sposób nazywa się również i tych ludzi…
Wyjechałam legalnie, nikt mi nic nie dał, mój mąż bardzo ciężko zarabia byśmy mieli na chleb, życie…
Ja w Polsce z dzieckiem nie miałam nic, zostaliśmy na lodzie a za paczki z opieki bardzo dziękowałam, bo by obiad ugotować te 77 zł z zasiłku musiałam przeznaczyć na butlę z gazem i na nic więcej już nie było…
I tyle moje w tym temacie; ) Nawet nie czytam, bo się tylko pienie; D
No tak normalny człowiek jak jedzie za granicę to za chlebem i cięzko pracuje. Sama zauważyłam,że Polak który pracuje w Niemczech jest jednak gorzej traktowany niż taki Niemiec,bo mój D. pracuje bardzo dużo i jak na Niemcy to nie zarabia dużo te czasy się już skończyły a taki Niemiec pracuje powoli,wolno nie musi robić aż tyle co Polak i zarabia te 1800 Euro chociaż. No ale mieć te 1300 euro a 1200 zł w Polsce to jednak jest coś. Tylko niestety robić trzeba dużo.
Dokładnie o to chodzi, bo jak się pracuje i normalnie odprowadza składki to ok ale jak się siedzi i tylko kasę zbiera… I dalej nie rozumiem dlaczego oni maja mieć więcej niż ja na przykład na bezrobotnym.
Dziś znowu widziałaś świetne filmy jak wybierają z aut i zachowują się strasznie. Jak będzie ich więcej i będą chodzili po moim osiedlu to szczerze się tego boje…
też oglądałam(nie wiem po co !) jak jeszcze domagają się o pomoc z wielką aferą w Warszawie,film jakoś sprzed miesiąca.Że gościu chce więcej i tak trzyma dziecko pod pachą jak worek kartofli…Ja sie też boję… Boję sie że we własnym domu ktoś mnie skrzywdzi a jeszcze bardziej że skrzywdzi moje dziecko. I gdzie tu zwiewać? a my jeszcze mamy w planach wyprowadzkę kawałek za Berlinem,może nie teraz ale w niedalekiej przyszłości i co? ich tam jest pełno ! samym Berlinie jest ich masa a oni sobie Niemcy obrali jako cel i oni chcą być tylko tam… i co ja mam przez nich rezygnowac z lepszego życia ?
To fakt będą się tam cisnąc bo większa kasa niż u nas i praca a w Polsce nie ma pracy nawet dla Nas. Uuu no powiem Ci Roxi ze jak bym miała się tam przeprowadzić to bym panikowala;/
Nie przejmowałabym się, bo w Polsce jest jak jest - 99% z nich zwieje do Niemiec przy najbliżej okazji
już są kontrole na granicy z Niemcami,nie wiem czy tu blisko mnie ale z innej strony tak,więc nie puszczą wszystkich… A tym bardziej nie puszczą takiej ilości której nie chcą. I zostaną dalej tu… Boze jeszcze mieszkam przy samej granicy z Niemcami.Fakt faktem ze tu blisko mnie miasta to sa prawie na wymarciu i jest bardzo mało ludzi ale właśnie tu mogą dać uchodźców powinni zrobić referendum… to nie jest sprawa rzadu tylko nasza,bo to w końcu nasze pieniądze i też nasz kraj…
Jestem na nie.
Nie mam nic przeciwko pomocy uchodźcom, ale kogoś kto już od dłuższego czasu siedział np. w Turcji i teraz chce się dostać do Nirmirc bo tam jest lepszy socjal trudno nazwać uchodźcą. Raczej imigrantem ekonomicznym.
To przykre, że cała Europa zamiast rozsądnie pomyśleć bawi się w dobrą ciocię. Niestety pomagając na oślep możemy sobie tylko zaszkodzić.
Mam nadzieję, że nas ta fala ominie. Jeżeli tak to poraz pierwszy będę się cieszyć, że w tym kraju bieda aż piszczy.
My z mężem jesteśmy stanowczo na nie. Uważam, że powinno się ich deportować do swojego kraju.
Ewentualnie wojska powinny wejść do ich kraju i zrobić porządek ale tak się nie stanie bo tam nie ma ropy.
Ci emigranci jeszcze nam pokażą jak zaczną się wysadzać za islam, teraz tak łatwo jest się przedostać terrorystą w Europę - do każdego kraju że głowa mała…
I większość jest na nie i powiedzcie mi co to za sondaże gdzie mówią,że ponad połowa społczeństwa jest na tak ;(
Ja jestem za tak. Mamy niż demograficzny więc niech się mnożą i pracują na nasze podatki. I tak musimy ich przyjąć.
Taa gorzej że oni nie palą się do pracy w innych krajach w Niemczech praktycznie żaden z nich nie pracuje a jest ich tam od groma od dawna… Mają socjal i im wystarczy. Mieszkanie opłacone,kilka dzieci to i rodzinne pozwalające na wyżywienie i wiele innych dodatków. U nas tego nie dostaną więc i tak pójdą na Niemcy