Ilość wód płodowych w terminie porodu

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was miała podobnie?
Na poprzedniej wizycie w 35 tygodniu ciąży ilość wód płodowych wg AFI wynosiła 14 cm, a teraz w 38 tygodniu jest 21 cm, mimo że powinna ona się zmniejszać. Martwię się, że coś jest nie tak. Lekarz kazał przyjść za tydzień na kontrolę. Do tej pory cała ciąża fizjologicznie przebiegała, bez żadnych powikłań.
Czy u którejś z Was też było tak dużo wód tuż przed porodem?

Nie miałam ale słyszałam o tym to się chyba wielowodzie nazywa. Jesteś pod kontrolą lekarzy, oni wiedzą co robią. Nawet gdyby za tydzień było ich jeszcze więcej i zdecydowali by się na wcześniejszy poród to dziecko jest na tyle duże że sobie poradzi. Więc nie zadręczaj się miesiąc wcześniej urodzone dziecko to późny wczesniak więc da redę. Oczywiście wytrzymaj do końca i tego co życzę najbardziej ale gdyby coś to nie będzie źle.

1 polubienie

Przy pierwszym synu mialam wielowodzie. Urodzony w terminie, 39+4. Zdrowy. Dostal 10 pkt.
Wazne ze jestes pod stala kontrola lekarza i to on pokieruje i bedzie decydowal o wszystkim
Co wiecej, moja ostatnia wizyta byla w 36 chyba tygodniu i bylo jeszcze ok ale na granicy. Dopiero przy usg przy przyjmowaniu na oddzial sie okazało ze mam bardzo duzo wód.

1 polubienie

Dobrze że jesteś pod stałą kontrolą lekarza. Nie martw się na zapas, nawet jeśli urodzisz wcześniej to w 38 tygodniu dzidziuś już jest na tyle duży że sobie poradzi.

Dobrze,ze masz kontrole za tydz , lekarz baczniej bedzie sie przyglądał :slight_smile:
Jak byłam na odd to przyjęli dziewczynę ale w druga stronę, miala mało wód:(

Ja też częściej słyszałam o takich przypadkach że kobieta ma za mało wód płodówych

No właśnie ogólnie blisko terminu porodu to raczej powinno być mało wód płodowych, dlatego się martwię, że u malucha coś jest nie tak, że jest ich za dużo.
I jeszcze się zastanawiam czy to normalne, że wcześniej miałam cały brzuch “twardy”, w sensie jak dotykałam to czułam że to jest macica aż do żeber. A teraz w górnej części brzucha czuję bardzo miękko i nie wiem czy to kwestia, że macica się obniżyła czy to jest płyn, którego jest za dużo?