Ile śpią wasze 11miesięczne pociechy?

Moja córeczka w dzień śpi ok godz, czasami nawet mniej i to często nie na raz tylko w sumie przez cały dzień. Żeby nie było, w nocy też bez rewelacji bo zasypiając ok 20 śpi do ok 1 a później do ok 6 z kilkoma pobudkami…czy Wasze maluchy też tak mało śpią?

Mojej 9 miesięcznej córeczce tez się zdarzają takie dni, że w dzień śpi bardzo krótko. Zrobi sobie w dzień ze dwie takie dosłownie 20 minutowe drzemki i koniec :smiley: Ale to też nie zawsze. Jak wyjdziemy na spacer i zaśnie na podwórku to może spać jednorazowo czasem nawet z 1,5 godziny :slight_smile: A w nocy budzi się tylko na mleczko ok. 3 razy.

Mój synek teraz ma już rok ale coś około 10 miesiąca życia też tak miał,że w dzień tylko dwie drzemki po pół godziny a w nocy też bez rewelacji bo budził się jak noworodek.Nic się nie poradzi , trzeba przetrwać :frowning:
Aktualnie w dzień ma dwie drzemki ale śpi zazwyczaj po godzinie czasem 1,5. A w nocy różnie bywa.W najlepszym wypadku obudzi się 2razy ale często zdarza się,że wstaje 4-5 razy.Synek kp.

Zgadzam się z Moniczka. Niestety na taki okres nic nie poradzimy. Jedyna rada- przetrwać :slight_smile:

Moja córeczka ma teraz 10,5 miesiąca prawie i ma zazwyczaj dwie drzemki ok 1,5h. Jak była mała do ok 7 miesiąca miała 4 drzemki ok 0,5 godziny, potem miała już 3 drzemki, które się wydłużyły i obecnie właśnie jestesmy przy 2 :slight_smile:

Mój synek teraz będzie miał 9 miesięcy w nocy chodzi spać ok 22 wstaję około 12 w dzień i ma 1 albo 2 drzemki w zależności ile trwa ta pierwsza drzemka jeżeli 3 godziny to ma jedną a jak trochę krótsza to dwie

Moje dzieciaki ogólnie zawsze lubily robić sobie drzemki , Zuzia co prawda do jakiegoś czasu miała pobudki w nocy na mleko ale wypiłaś i spała dalej . Filip śpi cała noc odkąd skończył miesiąc … A jak u was jest z mlekiem w nocy ? Podajesz ? Albo małej po prostu chce się pić? To trwa już dłuższy czas ? Bo może po prostu ząbkowanie przeszkadza . Czy przez cały dzień widzisz oznaki zmęczenia? Dobrze jest uregulować dziecku od małego godziny snu . U nas Zuzia ma 15 miesięcy wstaje o 6-7 raz na miesiąc zdarzy się że pośpi dłużej, drzemkę ma o 10 godzinną , później o 14 dłuższa. Kładę ją spać o 20-21 w zależności ile trwała druga drzemka . Jeśli ma za dużo emocji w ciągu dnia bądź zabkuje to też tak jak twoja pobudki non stop .

Ha to już nie pamiętam jak spał mój. Chyba miał 2 drzemki w tym wieku ok 10 i ok 13.spal od 21 do 6-7 i miał 3 pobudki na mleko. Teraz ma 2 lata nie śpi już w dzień. Chyba że wstanie wcześnie

Moja córka w tym czasie redukowała z trzech do dwóch drzemek. Obecnie ma 12,5 m-ca i śpi dwa razy, łącznie w dzień Ok 3-4 godziny. Sen nocny zwykle trwa od 19.50 do 06.00 - pobudki są tylko w czasie ząbkowania i infekcji. Każdy maluch śpi inaczej choć wg zaleceń dziecko w tym wieku powinno spać w ciągu doby Ok 14 godzin.

Mój syn miał 1 drzemkę w tym czasie A w nocy zależy okol o roku już spał ładnie A później znów pobudki co chwila w nocy przez ząbki. Teraz też nie jest jakoś super bo nie ma drzemki albo ma jedna w nocy też śpi bez rewelacji w nocy przychodzi do nas do łóżka i już z nami śpi nie da się odłożyć do łóżeczka swojego.

Ha dziewczyny ‘naskarżyłam’ Wam na moją dzidzię a ona wczoraj popołudniu ciach na drzemkę najpierw pół godz, a później jeszcze godz po obiadku. A w nocy wstawałam 2 razy i sprawdzałam, czy aby u niej wszystko okej, bo zbudziła się tylko raz na jedzonko :wink: obym tylko nie zapeszyła… bo dzisiaj w dzień drzemka tylko pół godz, zobaczymy co noc przyniesie :slight_smile:

U nas do ukończenia ok roku jeszcze były drzemki w ciągu dnia, później już nie, teraz czasami się zdarzy na chwilę, ale nie codziennie…

Emmkao to chyba zależy od dziecka, każde dziecko jest inne mój synek ma 9 miesięcy i 2 drzemki w ciągu dnia a mojej koleżanki córka prawie 2 lata i musi mieć codziennie drzemkę

Każde dziecko indywidualnie, ale czytając Twoją wypowiedz to wcale tak mało maluch nie śpi - to, że się budzi częściej nad ranem to kwestia też lżejszej fazy snu. Dziecku po paru godzinach snu też chce się pić czy jeść. Maluch robi drzemkę w ciągu dnia i przede wszystkim śpi o określonych godzina- godzinach tzw normalnych. Sen od 22-12 jak napisała wcześniej mama wcale nie jest dobry.

Zgadza się, to bardzo indywidualne kwestia, także nie stresuję się tym. Jakby maluszek potrzebował więcej snu to po prostu byłby senny, dawałby jakieś oznaki i poprostu spałby, a jeśli nie potrzebuje tyle snu, ok, na siłę nic na to nie poradzimy.

Trochę mnie uspokoiłyście, choć chyba przy kolejnej wizycie u lekarza dla świętego spokoju poproszę o skierowanie na morfologię i ferrytynę, zwłaszcza że pół roku temu miałyśmy problem z Fe w związku z wcześniactwem

Co prawda moja Córka niedawno skończyła roczek, ale u niej wygląda to tak że w dzień zazwyczaj ma jedną drzemkę 1,5 godzinna, czasem choć bardzo rzadko zdarzy się że zdrzemniesz się popołudniu tak do godzinki, ale bardzo rzadko. Spać chodzi między 19 a 20 i przesypia całą noc do 6:30 rano. Czyli można powiedzieć, że w dzień też śpi mało, bez rewelacji.

Mój synek spał bardzo dużo w dzień i spał do 2 roku życia. Miał jedną drzemkę 2-3 godzinną. Natomiast nie każde dziecko potrzebuje tyle snu, co może nam się wydawać trochę dziwne, no, ale tak jest :slight_smile:

Czasami dzieci które śpią stosunkowo mało, albo w ogóle nie śpią w dzień mają czasami taki okres lub jeden dzień że mógłby prawie cały dzień przespać, po prostu tak mają i jest to normalne, tak jakby jednorazowo potrzebują nadrobić niedobór snu. Wiadomo, jeśli dziecko jest chore i osłabione to normalne że wówczas więcej śpi.

Moja córeczka co prawda ma 5 miesięcy ale w nocy śpi od 20 do 5.30 czasem 6 lub 6.30 bez pobudki. A w dzień po każdym karmieniu tak z pół godzinki lub godzinkę musi się zdrzemnąć a karmię co 3.5h. no chyba że wyjdziemy na spacer to potrafi spać czasem z przerwami a czasem bez ok 2.5h