Ile powinno jeść miesięczne dziecko?

Mój synek ma miesiąc i dwa dni i bardzo duzo je potrafi zjesc 100ml i domagac się za godzine znowu . Nie wiem co moze być przyczyną

moźe płacz nie oznacza chęci jedzenia? synek może mieć bardzo silny odruch ssania. może spróbuj oszukać go wodą albo smoczkiem uspokajającym? a mieszankę sporządzasz 1 miarka na 30 ml wody?

A co na to twoja położna? Po takiej ilości powinno smacznie spać, może problem leży gdzie indziej. Jak płacze i chce ssać to nie oznacza od razu że jest głodne. Spróbuj ze smoczkiem czy się uspokaja.

Jej 100ml to dużo. Mój synek (za dwa dni skończy miesiąc) jest karmiony piersią, ale dwa razy dziennie odciągam pokarm i daje mu z butelki żeby kontrolować ile zje. Tego odciągniętego zjada tak około 65ml i za dwie godzinki znów je.

Jgoda to bardzo duzo. Ja mysle ze on ma silny odruch ssania. Moj maly mial to samo i musielismy mu podawac smoka, zeby nie jadl caly czas. Zasada tez jest taka ze jesli zje mm z butelki to kolejne 3h nie powinien jest mm, inaczej jest z piersia, wtedy karmimy na żadanie. Ale tez nie napisalas jakie mleczko je czy Twoje odciagniete czy mm

Jagoda Twój synek je sporo jak na miesięczne dziecko po godzinie na pewno nie jest głodny. Dziecko powinno być karmione co 3 godzinki . Spróbuj podać mu smoczek uspokajający, ponoś na rączkach, poprzytulaj.
Jak mocno płacze ciągle o tej samej porze to może to być kolka.
Może też przechodzić pierwszy skok rozwojowy.

Moja jak miala miesiac jadla co 3h 60ml. Tez miala silna potrzebe ssania i dalam smoka :slight_smile: sprobuj moze smoczek,oszukac woda:)

Tak jak pisza dziewczyny. Moze to nie glod a silny odruch ssania. Dajesz mu smoczek uspokajający? Moze w ten sposob go oszukaj i zobaczysz czy pomaga. Dzieci potrafią jesc tyle ile mu dajemy, mimo ze nie czuja glodu. To tez moze powodować inne dolegliwości typu ulewanie, ból brzuszka. Nie dobrze jest przekarmiac dziecko. Spróbuj oszukiwać go smoczkiem albo wodą i zobacz czg nadal będzie domagal sie jedzenia:) karmisz piersia czy je mm?

Jagoda ja mam takiego zarloczka ile dasz tyle zje… i jiz wiem ze trzeba mu dawkowac mleczko mm. Piers na zadanie oczywiscie ale butelka nie czesciej niz co 3h i to tez w odpowiedniej ilosci dla wagi wieku i ilosci posolkow

Jagoda jak dziecko jest głodne to karmić karmić i jeszcze raz karmić mój 3 tygodniowy syn potrafi siedzieć godzinami przy piersi najgorzej jest o 4 rano bo się budzi i najchętniej siedzi do 7 rano więc ja podaję pierś a Ty butelkę :stuck_out_tongue:

Najlepiej by było gdybyś poszła do przychodni zważyć synka.Jeśli zjada za dużo to się okaże,że ma nadwagę-sprawdzisz wtedy wagę w siatce centylowej.
Myślę,że nie powinnaś karmić synka jak tylko zapłacze,spróbuj od razu nie podawać mu butelki.Jeśli podajesz mleko modyfikowane to jest ono wolniej trawione niż mleko z piersi.Ale uważam,iż dziecka nie da się dokładnie karmić mm co trzy godziny.Przecież nawet dorośli niektórzy jedzą częściej a niektórzy rzadziej.I tak samo jest z dziećmi.Może twój synek lubi sobie zjeść-po prostu.
Wiem,że początki są trudne i nie do końca jeszcze rozpoznajesz czy maluch już jest głodny.Z czasem nauczysz się rozpoznawać jego potrzeby.

Napisz więcej szczegółów, jak np przybiera na wadze i jakim mleczkiem karmisz. Jeśli będzie jadł co godzinę, poprzedni pokarm nie będzie jeszcze strawiony i może mieć problemy brzuszkowe, Na jedną porcję to nie jest za dużo, na tym etapie może jeść 120ml i to jest ilość orientacyjna, wskazówka nie wyznacznik. Ale częstotliwość raczej za duża. Zapisuj każde karmienie i podlicz ile wynosi norma dobowa. Między 4 a 8 tygodniem srednia wynosi 5- 6 karmien po 120-150ml na dobe, co daje 600- 750ml. Mi tak radziła pediatra, ponieważ corka jadła co 2 godziny, ale 60 ml maksymalnie. Kazała nie sugerować się tym, co na opakowaniu mm, a norma dobowa i tym, jak dziecko przybiera na wadze.

Moja czasami tez np je mniej a czesciej mm ale nie co godzinke bo mleczko modyfikowane dluzej sie trawi wlasnie. Ja nigdy nie sugerowalam sie tym co jest na opakowaniu. Moja powinna teraz jesc 180ml a je 120-150ml co 3-4h :slight_smile: ale jak pamietam to moja tez taki glodomor byl na poczatku a pozniej sie unormowalo…

http://lovi.pl/pl/forum/3/8490
Dla porównania podaje watek gdzie tez sa podane rozne normy i ilosci, jakie jedzą maluszki w roznym wieku.
Wychodzi, ze Twoj maluszek sporo je. Poczytaj mozr Ci sie przyda:)

Faktycznie dziewczyny mają racje i smoczek może pomóc. Moj synek lubi smoczek więc nie daje mu tak często jeść tylko w tedy kiedy faktycznie “szuka” jedzenia

Jagoda tak jak pisza dziewczyny idz do przychodni i zważ malenstwo. Jesli bedzie cos nie tak z waga to pediatra powie co robic tak jak u nas. My musielismy oszukiwac smokiem malego…tydzien to byla tragedia…plakal ciagle…ale pozniej przyzywczail sie do tego ze sa pewne godziny posilkow i wczesnie nie ma jak dostac (jak dokarmialam mlekiem mm wtedy trzeba czekac 3h pomiedzy karmieniami) oczywiscie piers na zadanie

Jagoda Twój Maluch je na prawdę dużo i często. Myślę, że nie powinnaś co godzinę podawać mleka. Staraj się karmić co 3 godziny a w między czasie podawać smoczek uspokajający. Wydaje mi się, że chodzi tutaj głównie o potrzebę ssania a nie o chęć jedzenia czyli uczucie głodu. Jak dajesz Synkowi butelkę z mlekiem a on chce tylko ssać a przy tym leci mleko to wtedy je a jak podałabyś smoczek to też się uspokoi i będzie taki sam efekt. A może tutaj chodzi o chęć poczucia bliskości, przytulenia? Karmiąc dziecko trzymasz je na rękach, przytulasz i czuje Twoją bliskość. Spróbuj też nie dawać butelki a przytulić. Ale jeśli okaże się, że to nie przynosi efektów to podaj mleko. Zapytaj jeszcze położną, która powinna jeszcze do Ciebie przychodzić bo odwiedza noworodki do 6 tygodnia życia albo udaj się po poradę do pediatry. Zważ też Synka i zobacz jak przybiera na wadze. Dziecko przejedzone będzie miało kłopoty z brzuszkiem i żeby się nie okazało, że za chwile pojawią się u Was takie problemy.

Mozesz jeszcze zwazyc malenstwo i np za tydzien badz 2 ponownie zwazyc i zobaczyc ile mniej wiecej dziennie przybiera na wadze. Dziecko prawidlowo powinno przybierac od 17-20g dziennie. Jesli wiecej to znaczy ze jest przekramiane. Moj przybieral w pewnym momencie 60g dziennie, wiec musielsimy znalezc sposob na tego naszego zarloczka :slight_smile: