Ile posiłków dla 11 msc maluszka

Fajnie właśnie jak już dziecko samo sygnalizuje ze chce coś zjeść, na pewno wtedy trochę łatwiej :) 

A co właśnie myślicie na temat tych musów? Teraz widzę że praktycznie każde dziecko to je a słyszałam że to nie jest do końca takie duże i zdrowe dla dzieci. Lepiej dać owoc albo samemu zrobić mus z bananów czy jabłek. 

My dajemy takie z szaszetki jest to duże ułatwienie szczególnie jak jesteśmy w terenie i muszę dać coś na szybko a wiadomo wolę dać owoc niż mleko od razu czasami takim musem polewam kasze też :) fajnej też sprawdzają się w podróży 

Jeśli musy mają fajny sklad to czemu nie :) ważne żeby w składzie takiego musu nie było cukru czy soku. Wtedy można powiedzieć że to zamiennik owoców :) 

najlepiej to chyba samemu zrobić mus, przede wszystkim zdrowy jest

Teraz to we wszystkim trzeba patrzeć na skład bo wydaje się że jest w porządku a potem się okazuje że wcale tak nie jest dużo firm pisze bez ulepszaczy,sztucznych barwników,konserwantów i cukrów a potem jak się przeczyta skład to człowiek się łapie za głowę 

Według aktualnie obowiązującego schematu żywienia dzieci w 1. roku życia niemowlętom karmionym mieszankami mlecznymi (tzw. mlekiem modyfikowanym) w 11. miesiącu życia podaje się 4-5 posiłków na dobę, w tym 3 posiłki mleczne (3 x 220 ml) z produktami zbożowymi (mleko modyfikowane, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe). Zaleca się, aby produkty zbożowe wprowadzane w 1. roku życia były wzbogacone w żelazo. Dodatkowo, w 11. miesiącu życia dziecka, do diety wprowadzamy twarożek, jogurt, kefir, stosując produkty oparte na naturalnych składnikach, bez dodatku cukru, bez konserwantów. Produkty te należy podawać dziecku kilka razy w tygodniu.

W przypadku niemowląt karmionych piersią w 11. miesiącu życia kontynuujemy karmienie piersią na żądanie, a dodatkowo dziecko otrzymuje 2 posiłki obiadowe, przeciery lub sok owocowy oraz produkty zbożowe łączone z produktami mlecznymi (twarożek, jogurt, kefir) do kilku razy w tygodniu.

Źródło: mp.pl

Ja podawałam dziecku musy, ale właśnie patrzałam na skład i ciężko coś znaleźć, na szczęście mała szybko przeszła na owoce. Teraz można kupić właśnie te torebki do musów wielokrotnego użycia i samemu robić musów. Każda z nas ma z pewnością ble der w domu wiec to nic trudnego

Aniaa3333 ten schemat żywienia jest już niekatualny. Dziecku od początku rozszerzania diety w 6 m.z. Może mieć podawany Twarożek, Kefir, jogurt. 

Natomiast jeśli chodzi o soki to powinny być wprowadzone najszybciej po ukończeniu 1 roku życia

https://rozszerzaniediety.pl/schemat-rozszerzania-diety/

Ja się z tym nie zgodzę nam Pani Pediatra nie załączała tak szybko podawać produktów mlecznych ze względu na ryzyko alergii a jeśli chodzi o soki to owszem mogliśmy podać ale najpierw samo jabłko potem sama gruszka a dopiero później jabłko gruszka 

MamaLaurusa jeśli dziecko ma predyspozycje do alergii na białko mleka krowiego to być może opóźnienie wprowadzania produktów mlecznych jest uzasadnione. Jeśli nie, to pediatra najwidoczniej nie posiada uaktualnionej wiedzy. Zachęcam do poczytania https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf&ved=2ahUKEwiIg4zFjJn6AhWNp4sKHVGiCJQQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw2Uc8eqaFJvIHiDnic0Og9- wg których niemowlętom do 12 miesiąca życia można podawać nawet  mleko krowie,  nie jako podstawę posiłku, ale jako dodatek podczas przygotowania. W dokumencie jest też opisane stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci odnośnie soków 

Tutaj bardzo fajnie opisane jest rozszerzanie diety wg wytycznych WHO: https://alaantkoweblw.pl/aktualne-zasady-zywienia-zdrowych-niemowlat-2021-alaantkoweblw/

zalecenia zaleceniami a życie życiem i trzeba obserwować dziecko czy nie maa właśnie jakiś alergii. Bo jedno zje i będzie ok a drugie niestety dostanie uczulenia. 

Ja właśnie robię sama musy z banana, jabłka , gruszki co mam w domu blenduje i gotowe wiadomo czasami mi się zdarza kupić ale wolę swoje ...my właśnie mamy podejrzenia alergii i od jakis 2 MSC podajemy dopiero jogurt, twarożek, kefir aby sprawdzić na co synek będzie uczulony jak narazie wychodzi że na nic bo je i nic mu nie jest �

Wiadomo wszystko trzeba podawać z głową i najlepiej na początku pojedyncze rzeczy i obserwować czy wszystko jest okej, a dopiero później miksować. Jednak jeśli nic się nie dzieje, to warto podawać dziecku żeby poznało jak najwięcej smaków 

Ewelka w takim razie próbuj na spokojnie Może akurat nie ma tej alergii tak czy siak podawać musisz żeby się przekonać A czasami jest tak że z momentem jak dziecko zaczyna coś jeść a nawet na alergię to organizm się przyzwyczaja i alergia przechodzi

Może to nie alergia

Dokładnie dlatego najlepiej przyzwyczaić małymi porcjami i obserwować reakcję dziecko też musi się przyzwyczaić do smaków i jego organizm także spokojnie

Ewelka fajnie że robisz sama musy, ja nawet widziałam ostatnio na Allegro takie torebki wielorazowe do musów jak ktoś robi dam w domu :D fajna sprawa w sumie ;)

Torebki do musów są z formy twist shake wielorazowe i rewelacyjne bo są grube i naprawdę niż z nimi się nie dzieje