witam, zastanawiam się ile ml wody czy herbatki powinno dziecko wypijać dodatkowo poza mlekiem modyfikowanym na dobe, - temperatura powietrza ok23 st.!
Marta ty piszesz o laktacji, ale koleżanka napisała, że karmi mm. I wtedy musi dziecko dopajać już od samego początku.
Martus245 dziecko powinno wypijać nie więcej dodatkowego płynu ( czyli najlepiej wody ) niż wypija na jedno karmienie mm. Wodę powinnaś mu podawać w dwóch, trzech malutkich porcjach.
Jeśli dziecko nie będzie chciało pić to wystarczy, że podasz mu troszeczkę na łyżeczce i będziesz je dopajać w ten sposób. Ważne, żeby stolce dziecka nie były twarde.
Martus245 jeśli zdecydujesz się na podanie herbatki to wybierz taką w torebkach ( oczywiście specjalną dla dzieci, np. HIPP ). Herbatki granulowane to sam cukier.
mój nie chcial PC te w torebkach tak dani przegotowanej wody wiec kupiłam mu w granulkach i pije od 5mc daje mu czasem herbatkę z melisy i jabłka to tam pisze ze max dziennie może wypić po 100ml ale synek mimo tych upałów nigdy mu tyle nie wypił max to 80 moze tak z dwa razy.
Nigdy nie zastanawiałam się w jakiej ilości dopajac dziecko między mlekiem - mój synek zawsze pil tyle ile miał na to ochoty, aby ugasić pragnienie. Oczywiście nie podawalam nic do picia juz tak na godzinkę przed karmieniem jak był mniejszy a najwyżej po karmieniu podawalam picie jeżeli opróżnil cala butle. Teraz, gdy ma już rok sam przychodzi się napić i również pije tyle, na ile ma potrzebę.
Polecam wodę oraz jeżeli nie ma problemów z zaparciami bardzo rozcienczona czarna herbatę.
Herbatki ziołowe stosuje się tylko w leczeniu…
Beata a ja się z Tobą nie zgodzę - w nowym schemacie juz jest, że mm podaje się na żądanie i niby nie trzeba dopajac przy mm…
Nawet nasz eksper na forum wypowiadał się ze przy mm nie ma konieczności przepajania bo teraz sa zupełnie inne mleka niż kiedyś.
Oj jakos mi uciekło ze martus pisała o mleko modyfikowane co i tak nie zmienia faktu ze jeśli dziecko jest malutkie to nie napełniamy mu brzuszka woda bo nie zmieści się mleko. Przy takiej temp jak teraz czyli 20-23 stopnie to dziecku az tak bardzo nie chce się pic ale przy tych upałach to nie wydaje mi się aby 2-3 porcje wody ugasiły pragnienie malucha na cały dzien.
Mysle ze tak jak Samanta mówi skoro wiesz ze dziecku nie chodzi o jedzenie bo jest niegłodny tylko o picie to podawaj dziecku nawet zwykla przegotowana wode. Maluch raczej sam będzie wiedział ile chce mu się pic a co do herbatek tych granulowanych to faktycznie sam cukier. Mogą przez to spowodować ze dziecko nie będzie tak bardzo głodne bo opije się słodkiej herbatki która w jakims stopniu trochę go nasyci.
Zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami , ciężko się wypowiedzieć bo nie napisałaś w jakim wieku jest dziecko ,
Mnie uczono że dziecko malutkiemu jak wprowadzamy napoje , herbatki to powinno się dawać tylko popijać a pić powinno praktycznie samo mleko , Później tak do 5 miesiąca to żeby woda i herbata nie przekraczała 100 ml max dziennie nie można zastępować mleka napojami , A jak dziecko jest starsze a dzień jest wyjątkowo gorący to można już podać więcej wiadomo ,że lepiej dziecku podać wodę czy herbatę w upał żeby się nie odwodniło niż nic …Tym bardziej że zazwyczaj w upalne dni dzieci pić mleka nie chcą
Najważniejsze aby dopajać dziecko a nie zastępować wodą i herbatą mleko
dziękuję - stosuję wtylko wodę i naturalne herbatki- mała ma 8,5 tygodnia -stolce są prawidłowe
Zgadza się, niektórym dzieciom wystarcza tylko woda zawarta w mm. Ale jeśli dziecko po mleczku chce jeszcze pić to najlepiej podać wodę. Jeśli stolce byłyby twarde to wtedy trzeba dopajać.
a ja zawsze martwilam się ze synek czasem wogule przez dzień nie pije herbatki to nie wiedziałam ze mm wystarczy, chociaż Mój synek ma 7,5mc
Mi kazała dopajać maluchy Pani doktor od USG jamy brzusznej żeby się nerki czyściły i nigdy się nie zastanawiałam ile piją bo tak naprawdę dużo pić nie chciały. Na początku podawałam herbatkę na lepsze trawienie a teraz podaję wodę lub wodę z sokiem. Też gdzieś czytałam, że nie powinno dziecko pić więcej przez cały dzień niż pije mleka na jedną porcję.
Ja podaję synkowi przegotowaną letnią wodę- pije tyle ile chce, zazwyczaj jest to tylko kilka łyków. Nie zmuszam dziecka do picia, jeśli jest spragnione to daje znać płaczem (a wiem, że jest najedzone, zmieniony pampers itp.). Czasami daję mu wodę na zwilżenie ust. Przy karmieniu mlekiem modyfikowanym ważne jest żeby dopajać dziecko.
Ja bym dawala tyle ile dziecko potrzebuje, oczywiscie tez tak zeby nie zapychalo sie calkowicie sama woda, bo to moze oszukiwac brzuszek i pozniej mleka nie bedzie chcialo pic.
Dokładnie, mój synek nie chce wody przegotowanej, tylko herbatkę lub soczki a tego nie moze więcej jak 100ml a wody przegotowanej to dałambym tyle ile by dziecko chciało bo nie jest szkodliwa.
Ja podaję swojej córeczce herbatkę Hipp na lepsze trawienie między posiłkami. Mała bardzo ją lubi . Teraz dołączyłam jej herbatkę BoboVita Jabłko i melisa też chętnie sobie popija
Małej dajemy herbatki z Hippa,koperkową,bardzo ją lubi i chętnie ją pije. Na dobę dajemy jej do 100 ml,bo tyle jej wystarcza Podajemy ją między posiłkami,ale oczywiście nie wszystkimi tylko co jakiś czas