Najlepiej kupować na raty
Dokładnie, lepiej zacząć wcześniej kupować i rozłożyć sobie te wydatki na kilka miesięcy
Tak, na raty najlepiej. Ja jedyne co zostawiłam na koniec, to wyprawka apteczna córki i moja., ale tu też nie kupowałam wszystkich polecajek z internetu, tylko na spokojnie zrobiłam sobie listę i jej się trzymałam. Jak po porodzie się okazywało, że coś nie pasuje, czegoś nie wzięłam, to mąż podjechał do apteki, bądź zamawialiśmy na Internecie.
U mnie mimo że prowadziłam ciążę na NFZ to za dodatkowe badania i prywatne wizyty zapłaciłam około 3500 zł. Za wyprawkę niewiele, bo od bratowej dostałam mnóstwo rzeczy a czego nie dostałam to kupiłam przez olx po taniości, np. przewijak, łóżeczko itd. Z większych wydatków to w sumie chyba tylko fotelik samochodowy. Także mając przygotowane 10 tys., nawet wszystkiego nie wydałam.
Ja właśnie sobie pomyślałam, że następną ciążę też będę prowadzić na NFZ. Znalazłam w końcu w okolicy ginekologa, który przyjmuje na fundusz i ma bardzo dobre opinie.
To super! Dobry lekarz jest najważniejszy. To ma moim zdaniem większe znaczenie niż to czy prowadzimy ciąże na NFZ czy prywatnie. Szczególnie jak pojawiają się jakieś komplikacje, bo ciążę fizjologiczną to nawet położna może prowadzic
Dokładnie tak. Podejście i wiedza lekarza to jednak kluczowa sprawa przy wyborze
Ja byłam na pierwszej wizycie prywatnie a później u tego samego lekarza na NFZ nie zauwazylam różnicy w wizycie
Zdecydowanie za duzo kosztuje
niestety wiele marek nie jest uczciwych w tej kwestii. Cos co powinno kosztowac o wiele mniej kosztuje duzo tylko dlatego ze jest dla “dzieci”. A rodzic wiadomo, musi wiec kupi.
Tak, tak samo suplementy czy jakiekolwiek leki dla kobiet ciężarnych są dużo droższe, bo dla kobiety w ciąży ![]()
niestety taka prawda ;/
Ja tak.miałam z magnezem. Na początku kupiłam.sobie specjalny dla kobiet w ciąży ale coś mi drogo było. Prawie 20 zł za 30 tabletek. A zwykły wychodził 2 razy taniej. Bo duże opakowanie 60 tabletek kosztowało tyle samo.
Robią sobie na ciężarnych biznes a tak nie powinno być.
Dokładnie i to naprawdę dobry biznes, na ciężarnych, niemowlętach i karmiących piersią…
I od razu dwa razy droższe
A i tak trzeba kupić
niestety…
To fakt
Dokładnie… chociaż ja teraz też dokładnie sprawdzam co zamawiam i za ile.
Czasami w aptekach stacjonarnych są tak ogromne przebitki cenowe… np Dicoflor w stacjonarnej aptece u mnie w mieście kosztował 55 złotych za buteleczkę 5 ml, kupiłam, bo był mi potrzebny, ale następne zamówiłam przez Internet na DOZ za 50 złotych 2 takie butelki…
zamawiam najczęściej z DOZ, Gemini lub Olmed, więc jak mam jakieś większe zamówienie, to porównuję sobie ceny w tych 3 aptekach i zamawiam tam gdzie mam taniej ![]()
No pewno , bo to ten sam produkt a nie raz cena z kosmosu.
Ale to też tyczy spożywki , ja często gęsto biore cos z promocji badz wertuję gazetki ![]()
Ja też
plus jest taki, że nigdy nie robię zakupów w jednym sklepie, bo po prostu nie ma w żadnych z tych w mojej okolicy takiego szerokiego asortymentu, więc jak wiem do jakich sklepów jadę, to patrzę co mogę wziąć gdzie i co wyjdzie lepiej ![]()