Ciekawi mnie ile czasu podawałyście dziecku mieszankę? Wiem, że mleka są do nr 5 przynajmniej w tym co ja używałam ale czy np skonczylyscie dużo wcześniej?
Ja do 2roku życia. Potem synek zrezygnował z picia mleka
u mnie córki do roku piły potem był bunt na mleko izaczeły pić krowie
Mój maly ma rok i jak na razie domaga sie mleka jak wstanie i na noc w sumie na noc dostaje kaszke na mm ale w butli - inaczej nie chce spać. Czasem zdarzy sie ze w dzień wypije tez jedna.
Ja gdzieś czytałam że mm warto do 2 r.z. i tak tez karmilam pierwsza i planuje drugą
potem przeszłam na kupne zwykle mleko i odpukac starsza pije mi rano i wieczorem
ma 3.5 roku
Moj syn zrezygnowal z mm majac 15 miesiecy niesyety . Nie chcial pic mleka ja robilam i wylewalam. Dla dziecka najlepij zeby jak najdluzej pilo mleko ma tam wszystkie potrzebne do prawidłowego rozwoju witami i skladniki mineralne …
My karmiliśmy mm do 1,5r.ż a potem zaczęliśmy mu dawać mleko krowie.A
Nie wyobrażam sobie podawać mm do nr 5…Takie mleko jest dość drogie a te składniki można zastąpić normalnymi produktami z naszej żywności.Kupowanie mleka krowiego to duża oszczędność to była dla kieszeni.
Po pewnym czasie syn coraz mniej mleka pił na noc.Jak zawsze butle wypijał tak coraz mniej i potem przerzuciliśmy się na wodę i tak już zostało.
To fakt że tanie nie jest te mleko ale i później już jak rozszerza się dietę dziecko nie pije go aż tak dużo. Myślę że takie 1,5-2 lata to odpowiedni czas żeby zrezygnować z mm i w inny sposób je zastąpić.
Moja córka ma dwa i pół roku i dalej pije to mleko modyfikowane. Uwielbia je po prostu. Jak dałam jej kiedyś zwykłe to oddała mi po dwóch łykach i powiedziała: niedobre mamusiu, nie kupuj… Moja córka też miała duże problemy z anemia a to mleko jest wzbogacone w witaminy dla tego w sumie do drugiego roku życia co najmniej mieliśmy zamiar jej podawać. Jakoś się tym nie przejmuję ze nie dała sobie zmienić. Kupuję jej bebiko zazwyczaj na jakichś promocjach. Pije dwa razy dziennie po 200 ml i jak tak obliczyłam ile by to szło zwykłego mleka to finansowo wychodziło by podobnie. Dla tego też nie napieram jakoś na tą zmianę. Ważne ze lubi i pije bo niektóre dzieci w jej wieku to już mleko nie bardzo…
Bo jeśli się chce przejść z mm na zwykłe mleko to pamiętajcie dziewczyny ze mm jest słodkawe a zwykłe nie więc musicie czymś zachęcić dzieci…moja siostra dosypywałą trochę słodkiego kakao, koleżanka kilka ziarenek cukru,a ja kupuje kaszki smakowe ryżowe
kaszą jej zagęszczam a smak zabija ten mdławy smak mleka
moja od 2 roku pije zwykłe włąśnie z kaszką. obecnie ma 3,5 roku i rano i wieczorem po 210i 3 miarki kaszki
i niech pije na zdrowie jak najdłużej.
Z tą kaszka to może dobry pomysł bo moja córka ogólnie lubi kaszę… muszę to wypróbować
… kakao by nie przeszło bo jej nie podchodzi…
Starszego syna karmilam do roku mm, pozniej przeszlam na mleko krowie. Mlodszy ma 10 mc pije mm k tez po roku chce przejsc na krowie
Jesli dziecko ma już rozszerzoną dietę, zjada nabiał i inne pokarmy bogate w białko, to nie ma w ogóle potrzeby podawania mleka, tym bardziej krowiego które w większych ilościach wcale nie jest takie wspaniałe, ono jest dobre dla cielaczków, bo odpowiada w 100%ich zapotrzebowaniu, ale dla ludzi nie do końca, dlatego ja dziewczyny polecam już dla większych maluszków po prostu dbać o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, bez potrzeby dawania jakichklowiek mlek czy mieszanek.
Mleko krowie nie jest dobre dla dzieci. O wiele lepiej dla dziecka i zdrowiej w czasie rozszerzania diety zadbać o prawidłową dietę maluszka. Niech je nabiał w innej formie niż samo mleko.
Ale raczej od czasu do czasu nie zaszkodzi jak trochę mleka wypije takie dziecko. Wiadomo że wszytko trzeba traktować z głową. Ponoć mleko obciąża nerki. A chyba u was Agn_kaw był jakiś problem z nerkami? Coś o tym wpływie na nerki wiesz więcej?
Ja mojego synka karmilam do ok. 2Roku życia potem juz nawet kaszki na mleku nie chciał jesc ale naszczęście od ok. 2,5roku zaczal jesc paltki z mlekiem, jogurty, serki takze wystarczy;-)
Moja córka tak uwielbia mleko ze nie wiem czy by to przeszło całkiem bez niego…
U mnie synek jak odstawilam mm to odmówił picia mleka. Ale że miał 2latka i chętnie je nabiał to się wcale nie przejmowałam. Je jogurty serki ser żółty twarożek omleta serki kanapkowe. Mleko pije tylko czasem spienione i to jego "kawa"jak chce mamie towarzyszyć:-D
Mleko krowie może obciążyć nerki no w swoim składzie zawiera dużo białka i sodu. Dodatkowo ma dużo tłuszczów nasyconych a mało witamin i żelaza. Dlatego podając go dziecku nie jest aż tak super.
Bo mleko krowie jest mocne i chcąc podawać je dziecku należy je odpowiednio rozcieńczyć…kiedyś było tylko takie mleko i się wszyscy dobrze chowali , ale należało pamiętać właśnie o rozcieńczaniu. w szpitalu i położna w domu informowałą takie matki w jakich proporcjach mają to robić - jeszcze nie dawno włąśnie mama i teściowa mi o tym mówiły…