Troskliwe mamusie do jakiej temperatury wychodzicie ze swoimi smykami na spacery. - 5, -10? A może nie macie takiego “temperaturowego” ogranicznika
Powiem Wam co na pytanie odnośnie temperatury odpowiedziała nasz Pani pediatra. Zapytała mnie czy eskimosi też mają dzieci. Powiedziałam, że tak na co ona odpowiedziała. Pewnie, że tak i powiem Pani te ich dzieci wcale nie chorują częściej niż nasze
Tak więc my z córeczką (prawie 10 miesięcy) spacerujemy w granicach rozsądku. A więc w mroźne dni krócej niż zwykle, ale nie rezygnujemy ze spaceru. Pół godzinki w mroźny dzień bardziej pomoże niż zaszkodzi. U nas się to sprawdza. Nie chorujemy, nie dajemy się sezonowi grypowemu, nie cieknie nam z noska. Mamy też naturalne kolorki na buzi i lepiej nam się śpi:)
Naszymi przeciwnikami są natomiast: deszcz i wiatr. W dni z taką pogodą staramy się nie wychodzić
Ale dzień ze słoneczkiem, kiedy za oknem jest -5 stopni to pogoda wymarzona do spaceru. Nawet krótkiego.
A co na to inne mamy?
A jak mamy tych najmniejszych smyków, które niedawno przyszły na świat radzą sobie w te mrozy?
10 jeśli nie wieje, bo jak jest tyle i wiatr to siedzimy w domku. Wyższych mrozów narazie nie było, więc do tej temperatury codziennie chodzimy na godzinny spacerek.
pewnie, ze tak. nawet jak ma być to jedynie kwadrans. Spacer w mróz jest bardzo dobry. Oczyszczają się drogi oddechowe. Polecam dla zdrowia swojego i dziecka.
Ja dziękuję za hartowanie. Mało kto dla zdrowia tapla się zimą w przerębli - przecież to też hartuje więc czemu nie?
Dla nas spacer ma być przyjemnością, relaksem, odpoczynkiem. A nie koniecznością - bo trzeba.
Gdy jest poniżej -10 nie mam wcale ochoty wychodzić na mróz, nawet mój pies ucieka jak go wołam na pole.
Ot takie moje zdanie inne troszkę - ale szczere
No gdy jest poniżej -10 to i my zostajemy w domu. Ale spacer przy temperaturze -5 stopni tez jest już hartowaniem a zarazem przyjemnością i odpoczynkiem.
Do -10 właśnie a mi pediatra kazała wychodzić z chorym w dodatku dzieckiem do -15!!! Wiedziałam, że z tą kobietą jest coś nie tak więc wychodziłam do max -5 ale jak mała wyzdrowieje to tak do -10 będziemy wychodzić i będę ufać sobie a nie lekarce
Oj dziwne że z chorym tak pozwoliła, ale co lekarz to inna opinia.
Mi lekarka powiedziała żebym uważała przy niemowlęciu na ostry mróz ponieważ drogi oddechowe niemowlęcia są krótsze niż dorosłej osoby i powietrze do płuc dociera nieogrzewane tak jak w przypadku większego dziecka czy też dorosłego.
Jakby nie patrzeć ma to ręce i nogi.
Dlatego zalecała nam po prostu osłanianie wózka w czasie spacerów
Wychodzimy z głową :). Wiele zalezy od temperatury na termometrze ale tez i odczuwalnej - wiadomo np wiatr wzmaga to odczucie. Lekki mrozik jak najbardziej jestem za Maluchy ciepło ubrane, krem na buzie i mozna zwiedzac swiat - przynajmniej na pół godzinki
zazwyczaj do -5 ale gdy jest bardzo zimny wiatr to nie. Malucha nalezy cieplo ubrac i mozna isc na spacerek wazne by go nie przegrzac i oczywiscie obowiazkowo krem na buzie ochronny
A my Eskimoski jesteśmy! Hartuję córkę od urodzenia (moja mama nazywa to polityką zimnego chowu), staram się jej nie przegrzewać i uznaję spacery nawet w mróz (do max -10). Przy zaspach śnieżnych i strasznej chlupie, oraz przy ulewach to co najwyżej wyskok na balkonik w celu zaczerpnięcia świeżego powietrza.
w każdą pogodę wychodzimy na długie spacery. Temperatura nie jest ograniczeniem .Jedynie w deszcz lub silny wiatr skracamy spacer do np.30minut zamiast 2godzin lub dłużej.
oczywiście podczas dużego wiatru mały jest zapakowany w wózek ciepło ubrany przykryty kocem a pod gruba czapkę zakładam bawełnianą.Niby w wózku ale i tak zaczerpnie świeżego powietrza.
Synek ma półtorej roku (a ja całkiem duży brzuszek - 7 miesiąc), staramy się wychodzić codziennie. Chyba, że pada deszcze, wieje mocny wiatr a temp. spada poniżej -8 stopni.
U nas już kolejny dzień z temperaturą poniżej -10 (dziś -14), więc nie wychodzimy z domu. Sama mam małą ochotę wygrzebać się spod pierzyny, to i malucha ciągnąć na dwór nie będę.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.