Kiedyś na plesniawki smarowalo się język gancjana..
To może być grzybica jamy ustnej, tzw pleśniawki. Najlepiej z dzieckiem pokazać się lekarzowi, leczenie przeciwgrzybicze jest proste, ale czekanie z wizytą i stosowanie zamiast tego domowych sposobów może spowodować, że będzie to nawracać.
Higiena jamy ustnej powinna być przeprowadzana od urodzenia się dziecka. Na początku wystarczy wziąć namoczony przegotowaną wodą gazik i przemyć delikatnie jamę ustną. U noworodków nalot może być od mleka. Schody zaczynają się u starszych, ząbkujących, raczkujących dzieci. Wtedy dzieci biorą wszystko do buzi. Często nie da się uchronić ich przed brudem. Mój syn miał raz zapalenie jamy ustnej z tego powodu. Ząbkował i zakażenie łatwo się wdało w dziąsła. To był najtrudniejszy tydzień w naszym życiu. Zanim złagodziliśmy zapalenie dużo się nacierpiał a ja z nim. Synek nie spał, gorączkował, nie chciał jeść ani pić, nawet mleka. Było ciężko.
Teraz na plesniaki czy roznego rodzaju naloty jest sprawdzona Nysatyna w zawiesinie ale to tylko z przepisu lekarza. Dwa dni i po sprawie a aplikuje sie ja wlasnie najlepiej patyczkiem do uszu i miescowo ;)
Na pleśniawki i afty też jest dobry Dentosept mini. Przy ząbkowaniu też się u nas sprawdza.
Jeśli chodzi o Nystatyne to tez trzeba uważnie i tylko z zaleceniami, mimo wszystko jest to lek p/grzybiczy.
Fajny preparat OTC na afty -Aftargent. Ale nalot na języku jeśli nie jest ciemny lub biały i gruby i utrzymujący się co najmniej 3 dni to raczej nie kandydoza.
Normalnie to bym poszła do lekarza lub poprosiła położna by sprawdziła czy jest się czym przejmować ale w obecnej chwili to poprostu starała bym się częściej przemywać.
Moja siostra wlasnie teraz miala problem z corka bo wysypalo ja w miejscach intymnych i zadzwoniła do lekarza o porade co ma zrobic i nawet za zgoda lekarza wyslala zdjecie tego ogniska zapalnego i dostala e recepte. I wizyta przebiegla szybko i sprawnie tylko najgorzej bylo dodzwonic sie do przechodni. Takze wrazie aft sprobujcie zrobic to samo zeby bakterie jeszcze bardziej sie nie rozprzestrzenialy w ustach ;)
U mnie mała ma biały języczek co robić?
Beata biały języczek pewnie od mleczka. To normalne.
Jak niepokoi to może przemywać tetrowa z wodą przegotowana jezyczek, wiem że babcia kiedyś tak opowiadała.
Ja nic takiego nie robiłam i nawet nie zwróciłam uwagi przyznam szczerze na biały nalot na języczku a zapewne każde dziecko ma od mleka.
Masz rację wystarczy zamoczyć róg piluszki tetrowej i przetrzeć języczek dziecka, dziś położna nam to powiedziała
Ja jak mnie niepokoi to przemywań szczoteczka zakładaną na palec
Natalia a w jakim wieku jest Twoje dziecko ?