Higiena jamy ustenej u noworodka

Przyznam się że nie codziennie ale jednak robiłam

Ja codziennie. A jestes KP? Położna mi mówiła, że przy KP jest mniejsze ryzyko pleśniawek niż np przy MM.
Ja karmię mieszanie, więc przemywam usta codziennie rano i wieczorem gazą jałową i solą fizjologiczna. Czasami zdarzy mi się zapomnieć, ale staram się tego pilnować, też po to, żeby od dosłownie ziarenka wyrabiać nawyk że trzeba dbać o ząbki :smiling_face:

Od pierwszego dnia dziecka. Przynajmniej raz dziennie.

Tak ja tak samo

No takie zalecenia mialam i przy pierwszym dziecku 7 lat temu i teraz pdzy 2 miesiecznym :slight_smile: wiec mnie to nie zdziwiło ale zastanawialam sie czy cos sie zmienilo ale widze ze nadal glownie woda i gazik :slight_smile:

A co ile wymieniacie smoczki na nowe ?
Ja mam w codziennym użyciu 3 smoczki ( dwa do łóżeczka bo mały się denerwuje jak w nocy wypada więc ma zapasowy ) i jeden do wózka na łańcuszku . Jakbym miała zbierać te smoczki od początku to byłby ich ogrom :rofl:

Tylko ja wymieniam też smoczki i szczoteczki do ząbków jak synuś ma jakieś gluty w nosie czy inne katarki

Ja jakiś czas używałam bibs kauczukowy, bo tylko taki córka akceptowała i zmieniałam nawet co tydzień przez to że ten kauczuk puchnie.
Teraz udało się przejść na lovi i zmieniam co ok 3 tygodnie.

Ten bibs dla mnie dramat , każde dziecko które znam to ma skrzywione zęby po nim

Mojej siostry syn używał tylko jego i nic mu nie jest.
Poza tym są 2 rodzaje Bibs, nie tylko ten okrągły, jest jeszcze bibs supreme, który jest już lepszy dla dziecka od tego kulkowego
Niestety musieliśmy się nim ratować, bo tylko jego córka przez pewien okres akceptowała, a było bardzo ciężko uspokoić ją bez smoczka i do tego nie karmiąc piersią. Chciała coś ciumkac, zaczynała ciumkac butelkę i się uspokajała, a jak poleciało mleko, to zaraz był płacz, bo nie była głodna i nie chciała jeść :rofl::hear_no_evil:
A przeszliśmy przez naprawdę wieeeele smoczków, Lovi, Canpol, LUU, bibs, Philips avent, żadnego w pewnym momencie nie chciała, tylko bibsa :cry:

U nas testowalismh od lovi smoczki prime i mega przypadl do gustu :wink: smoczki od @LOVI_Redakcja jeżyki swiecace w nocy przydaja mi sie w lozeczku super sprawa bo nie mam problemu z szukaniem :smiley: dostalismy do testowania a teraz dokupilam kolejne :grinning: smoczkow nigdy nie za duzo :stuck_out_tongue_winking_eye: mamy ich w tym momencie 7 w kazdym mozliwym miejscu :slight_smile: a synek ma 2 miesiace… przy pierwszym mielismy jeszcze wiecej zamawiajac smoczki kupowalam po 20 od razu bo albo przegryzał (jak juz miał zeby) albo po prostu spal z nimi w rece :stuck_out_tongue_winking_eye:

Moja córka w trakcie snu wyciąga smoczek i też śpi z nim w ręce.
Fakt smoczki świecące w ciemności ratują w nocy :rofl:

Jak pomógł chiciaz na chwilę to czemu nie. Sama nie chciałam córce go kupować i do dziś ma kciuka w buzi

Dokładnie
Wiedziałam, że nie jest jakoś super polecany, ale szczerze to musieliśmy się czymś ratować kiedy miała okres, że odrzuciła inne smoczki :confused:

Bylam teraz z moim 2 miesieczniakiem u neurologopedy i poerwsze co sprawdzala smoczki. Powiedzkala ze sa bardzo dobre, ale jak zobaczyla priam to sie wystraszyla ze to bibi… bo podoby… ale mowi ze bardzo dobry :slight_smile:

Niestety ja też nie byłam mega zadowolona z tego że akceptuje tylko ten smoczek, ale wiadomo, że nie zawsze każda mama wszystko zrobi idealnie.
Całe szczęście faza na BIBS już jej przeszła i teraz korzystamy nadal z prime :smiling_face_with_three_hearts: