Kiedy mogę podać synkowi zwykłą herbatkę? Taką niezbyt mocną? Słyszałam, że po 4 miesiącu można już zacząć wprowadzać, to prawda?
Herbata czarna - zawiera najwięcej substancji pobudzających, w tym teinę i kofeinę - szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę tą należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Działanie teiny jest wówczas neutralizowane przez garbniki przedostające się z liści herbaty do naparu Przygotowując herbatę dla dzieci parzymy ją w dużym naczyniu, dłużej niż 3 minuty, najlepiej w dzbanku, następnie wlewając do kubeczka dziecka rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar herbaty.
źródło:Herbata w diecie małego dziecka. | osesek.pl
Ja jednak wcale nie jestem zwolenniczką podawanie małemu dziecku zwykłej herbaty. A po 4 miesiącu to jak dla mnie zdecydowanie za wcześnie. Lepsza chyba woda z sokiem albo herbatki przeznaczone dla dzieci np Hipp.
kiedyś słyszałam ze herbata jest gorsza od kawy.
Małej nie podaje zwykłej herbaty i chyba prędko jej nie dostanie, lepsza jest już woda, sok czy kompot.
Tak, ja również słyszałam, że herbata jest gorsza lub taka sama jak herbata. Moja znajoma mnie ostatnio odwiedziła, i pyta czy podaje już dziecku zwykłą herbatkę, ja na to, że nie, bo jest za mały i w ogóle, a ona mówi, że od małego podawała zwykłą herbatę tylko nie mocną… dlatego mnie to zaskoczyło i chciałam się Was poradzić.
Moje maleństwo i tak jest rokręcone po takiej herbatce, to pewnie i spać by nie chciała a i tak mało śpi.
nawet sam osad z herbaty… przecież takiemu dziecku, nie oszukujmy się ciężo jest zabki domyć a przecież herbata zostawia osad na zębach…
Też słyszałam o tym że mocna herbata jest gorsza niż kawa.Teina może uzależniać jak i kofeina.I pobudza.
Ja w sumie nie pamiętam kiedy mała dostała czarną herbatę.Ale chyba coś koło roczku.
Była bardzo słaba to wiem na pewno i posłodziłam ją miodem.
Podobno przy rotawirusach żeby pomóc dziecku można mu podać czarną herbatę z glukozą.
Ja również jestem zdania, że maluchom lepiej nie podawać herbaty, a jeśli już to słabą i w niewielkich ilościach. Zamiast czarnej lepiej kupić herbatę np owocową - liściastą na wagę. Jest też fajna herbata Rooibos, która nie zawiera teiny, ale nie wiem czy można podawać ją dzieciom. Ta herbata ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Pani poleciła mi ją gdy byłam w ciązy. Piję ja do tej pory i polecam innym:)
My od herbatki zdecydowanie wolimy wodę i soki rozcieńczane z wodą. Na herbatkę przyjdzie jeszcze czas.
Właśnie, te dorosłe herbaty mają teinę. A co do herbatek dla dzieci - to te owocowe po 4 miesiącu w większości zawierają cukier
sacharozę i glukozę ;/ ale z Hippa jest bio, z tym, że nie widziałam jej jeszcze w żadnym sklepie u mnie w okolicy.
Jesli chodzi o herbate to nie zaleca sie jej picia około 2 godzin przed i po posiłku bo utrudnia wchłanianie zelaza do krwi. (tego niehemowego) Pomijajac juz fakt ze dziecko po spozyciu herbaty moze byc pobudzone to niewlasciwie podana moze przyczynic sie do anemii. Mojemu dziecku zrezygnuje z podania herbaty.
Czarnej herbaty sama nie pijam więc dziecku z całą pewnością nie będę serwowała. Słyszałam, że dla maluszka dobra jest z kopru lub rumianku ale ja za granulowanymi herbatkami nie jestem więc myślę o takich ekspresowych wyłącznie. Ponad to myślałam tez o owocowych - tu trzeba zwracać uwagę bo często tego rodzaju herbaty są herbatami czarnymi jedynie aromatyzowanymi. Najlepsze są z suszu naturalnego z tym, że z tymi owocowymi to musiałabym sprawdzić jak to jest pod względem alergenów.
Ech chyba jednak zostanę przy samej wodzie:)
rzeczywiście z woda mniejszy problem
podałam rumianek z herbapolumała go nie tknela, oczywiscie wg mojej mamy to dlatego, że powinnam go poslodzic ;)) u nas Jak narazie woda, raz na tydzien półt ora, sok rozcienczony, wydaje mi sie że nic więcej nie potrzebuje moje dziecko do picia
Herbata czarna jest gorsza niż kawa, lepiej pić białą i zieloną ale chyba po 3 roczku jak się nie mylę. A najlepsza jest oczywiście woda i najlepiej ją podawać cały czas od wieku niemowlęcego. Dla niemowląt można też robić słabiutkie herbatki z koperku czy rumianku, ale one dosłownie mają być chwilkę zaparzone z tej torebki (warto oczywiście kupić z tych lepszych firm) i są o wiele zdrowsze niż te promowane granulkowe dla dzieci.
Monika bardzo cenną informację podałaś:) A to że jest gorsza niż kawa to to jest fakt,też o tym słyszałam
my pijemy tylko wodę mineralna żywiec niegazowana i soki dla dzieci rozcieńczone z woda, Sun ma 12 miesięcy. Do tej pory soki rozcienczalam woda przegotowana jednak po konsultacji zdecydowałam się na wodę mineralna niskosodowana
Gonia jeśli była potrzeba gdy syn miał 4 miesiące pil herbatkę koperkowa dobra dla brzuszka Hipp ![]()
No właśnie nie chciał za bardzo pić herbatki z Hipp’a, lubił z MIOBIO - Spokojny Sen. A trzeba rozcieńczać soczki dla dzieci? Bo ja synkowi podaję od 4 miesiąca i nie rozcieńczam…
Mi lekarz powiedział, ze lepiej zrobić slabsza herbatę normalna sypana niż podawac te z hippa lub bobovity, gdzie sama chemia jest
oczywiscie nie za dużo, bo wiecej herbaty wyplukuje żelazo z organizmu, a soczki to wedle uznania
ja czasem rozcienczalan a czasem nie, zwykle podgrzewalam, zależy tez od konsystencji soku
pozdrawiam
gonia_03- warto rozcieńczać chociażby ze względu na ząbki jeśli je maluch już ma, a jeśli nie ma to po prostu zdrowiej jest uczyć rzeczy mniej słodkich (jak już pisałam najlepiej wodę) ale jeśli ma już być soczek to niech będzie maks pół na pół z wodą.
Ja mojemu dziecku od początku kupuję granulowane herbatki dla dzieci. Myślę, że są bardzo dobre, bo zawierają wyciągi ziołowe przyjazne dla brzuszka.
Ja nie podaję herbatki wcale. Jest wyłącznie na piersi. Raz czy dwa razy podałam wodę i tego będę się trzymać nawet po rozszerzeniu diety ![]()
gonia Nie należy podawac cyarnej ale też podawać zielonej, czerwonej ani białej herbaty. Wszystkie one zawierają teinę, która ma właściwości pobudzające, jak zawarta w kawie kofeina. W herbacie jest też związek zwany teobrominą, który rozszerza naczynia krwionośne, tym samym wpływa na czynność serca i ciśnienie.
Jesli tylko masz ochote, kliknij POMOCNY , z gory dziekuje
Katja
![]()