Guzki - czy to węzły chłonne?

Witam drogie mamy.
28 sierpnia , mieliśmy szczepienia córki - po tygodniu powiększył się węzeł chłonny za lewym uszkiem , wczoraj zauważyłam że na szyi też zrobiła się kulka . Czy któraś z Was też tak miała ze swoją pociechą? (dzisiaj do pediatry jedziemy - ale strach by to nie było nic groźnego ) . Pozdrawiam

I co po wizycie u pediatry?
Według mnie to właśnie węzły chłonne.

tak węzły chłonne.;/ tylko tak się boję by to była na pewno to co mówił…
Tylko nie potrafił lekarz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje;/ niby to normalne.

To możliwe, że węzły chłonne. Zazwyczaj powiększają się przy infekcji, bo stanowią wrota - miesce gdzie odbywa się walka. Powinny po kilku dniach zejść.

I.Wiśniewska mój starszy syn ma cały czas takie węzły chłonne, czasem są one bardziej widoczne czasem mniej…, a dziś ma 5 lat.
Rownież konsultowałam to z pediatrą i powiedział nam to samo co Tobie. Synowi przez to nic nie jest, nie choruje częściej,czasem tylko jak pisałam gdy jest chory to w miejscu za uszkami są one bardziej uwypuklone, potem jakby się chowają,ale wciąż można je wyczuć.

Nie wszystkie powiększone węzły chłonne ulegają zmniejszeniu i wchłonięciu, Czasami pozostają już w takiej postaci, Istotne jest jednak, żeby były w miarę miekkie i ruchome czyli przesuwały się delikatnie pod skórą. Twarde i nieruchome węzły powinno się diagnozować.

U mojej znajomej było to samo i lekarz powiedział jej, ze dzieci często reagują na drobne infekcje powiększeniem węzłów chłonnych. Jest to normalna reakcja obronna organizmu.

Węzły chłonne mogą być powiększone po infekcji lub przed nią. Nawet czasami tak się zdarza, że węzły powiększają sie po skaleczeniu.

Kochane kobietki bardzo dziękuje :slight_smile:
Jest mi teraz lżej , że nie tylko moja Leneczka ma powiększone te węzły :):slight_smile:
Trzymajcie się cieplutko :*

Ja też wyczułam u chłopców, w sumie u jednego kilka takich guzków miękkich, przemieszczających się z tyłu głowy na dole. I czytałam że to po szczepionce przeciwko gruźlicy lub po przebytych infekcjach. A mój mały przecież ostatnio ząbkuje i miał stan podgorączkowy, wcześniej miały katar. Drugi synek ma ale ledwie wyczuwalne dwa. Mam nadzieję, że znikną i że nie są groźne.

adamos również słyszałam, ze takie zgrubienia mogą pojawić się po szczepieniu lub infekcjach więc na pewno wszystko będzie dobrze i nie zamartwiaj się :slight_smile:

Moja córka miała dużą gulkę na szyi po szczepionce na pneumokoki. Oczywiście od razu do lekarza i okazało się że to były węzły chłonne.

W wielu przypadkach powiekszenie węzłów chłonnych po szczepieniach jest czymś normalnym. Chodzi tutaj o reakcję organizmu. Nie musi coś takiego się pojawić. Jednak może i trzeba być tego świadomym…

Na tej stronie jest więcej informacji w temacie:
http://wezlychlonne.info.pl/

Polecam sobie poczytać. Moze to własnie nieco rozjaśni sytuację…

Dobry artykuł, do którego ostatnio się dorwałam:
https://zdrowie.enel.pl/artykul/wezly-chlonne-lampki-kontrolne
Jest tutaj opisane co mogą zwiastować węzły chłonne oraz w jakich przypadkach powinna sie u nas zapalić lampka ostrzegawcza. Zwykle takie węzły tak jak wspomina osoba powyżej nie znaczą niczego złego. Nie powinno się jednak tego ignorować ( szczegolnie jeśli powiekszone wezły chłonne ma dizecko).
Warto jest się wybrać do lekarza.
Pozdrawiam.

U mojego synka dlugo utrzymywały się za uszkami węzły chłonne po szczepieniu w pierwszej dobie

Mnie na przykład lekarka uświadamia Wow po szczepieniu może się tak coś pojawić