Mam problem z chorym paznokciem w stopie. Dokładnie z dużym paluchem. A mianowicie zaczął odchodzić mi paznokieć od miazgi, stał się bolesny. Raz juz próbowałam go wyciąć, niestety odrosl z dalszym odchodzeniem od skóry. Problem pojawił się już przed ciążą, wtedy u dermatologa otrzymałam lakier do paznokcia. Stosowałam z dwa miesiące, nic nie pomogło a teraz w ciąży zwyczajnie boję się go stosować, gdyż pisze w ulotce, że stosować tylko gdy jest to niezbędne więc odpuscilam. Może któraś wie jak się pozbyć uporczywego problemu?
Agunia mój partner ma grzybicę paznokci i leczy się już od prawie roku z marnym skutkiem, natomiast moja koleżanka wyleczyła się właśnie takim lakierem ale z tego co pamiętam to mają one w składzie silnie działające środki więc pewnie zapytałabym lekarza czy można go stosować w ciąży.
Właśnie ze względu na silny skład odstawiłam ten lakier. Wolę nie ryzykować. Rozumiem, że bez takich lakierów to innej opcji na wyleczenie nie ma?
Z tym rokiem leczenia u męża to mnie pocieszylas
Koleżanka leczyła się ponad 7 miesięcy ale jej się udało - ważne jest też abyś nosiła buty z naturalnej skóry ponieważ pot - wilgoć sprzyja rozmnażaniu się bakterii i grzybów i trudniej jest wyleczyć stopy czy paznokcie.
A wiesz może co stosowała aby się wyleczyć?
Agunia, ja na Twoim miejscu wstrzymałabym się ze stosowaniem jakichkolwiek specyfików typu lakier w czasie ciąży. Zastosuj się do rad Ani, dbaj o to by infekcja się nie nasilała. Na razie możesz przemywać paznokieć naparem z glistnika (inaczej jaskółcze ziele), który ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zioła te można bez problemu nabyć w aptece
Właśnie nie chce stosować żadnych lakierów w ciąży, a dopiero zacząć cokolwiek skutecznego stosować po porodzie.
Radzisz napar z glistnika? Pierwsze słyszę, ale muszę się udać do apteki.
Glistnik można spotkać wszędzie. Kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek, stąd jego druga nazwa “jaskółcze ziele”. Doskonale sprawdza się przy kurzajkach, egzemach, czy stanach grzybiczych. Na pewno widziałaś go nie raz
Pewnie widziałam, ale nie potrafię skojarzyć. Dzięki za poradę, takich tu właśnie oczekuje.
Kochana ja bym Ci poleciła wizytę o kosmetyczki-podologa. Żaden dermatolog ani chirurg Ci tak nie doradzi jak podolog…
Podolodzy posiadają w swoim gabinecie przeróżne oferty, w tym zabiegi na wrastające paznokcie, etc i nawet na grzybicę… W dodatku posiadają maści, kremy, które ciężko jest dostać chociażby w aptece. Są na allegro, ale nie zawsze wiemy, gdzie i czego szukać… Sama borykam się z problemami paznokci od października 2014, dokładnie z wkręcającymi paznokciami), więc wiem, jak te paluchy mogą boleć.
Nie wiem czy gdzieś u siebie w gabinecie znajdę takiego podologa. Nie mieszkam w dużym mieście, ale się rozejrzę, bo muszę jakoś działać z tym paznokciem, to moja największa zmora.
Również polecam podologa! U mnie w mieście kobiety w ciąży mają wizyty za darmo.
To ja muszę poszukać czy u mnie w necie nie ma takiego lekarza.
Może spróbuje :
-Połącz olejek z drzewa herbacianego z oliwą z oliwek, nasącz w tym wacik i przyłóż do paznokcia.Trzymaj przez kilka minut. Olejek ten jest odkażający oraz grzybobójczy
- Aby grzybica się nie rozszerzała możesz moczyć nogi w occie jabłkowy z wodą.Mocz stopy przez 15-20 minut w miksturze przygotowanej z ciepłej wody i octu jabłkowego zmieszanych w równych proporcjach
Jajeczko89 na pewno spróbuję twoich sposobów. Nie zaszkodzi anuz pomoże.
"Mam problem z chorym paznokciem w stopie. Dokładnie z dużym paluchem. A mianowicie zaczął odchodzić mi paznokieć od miazgi, stał się bolesny. Raz juz próbowałam go wyciąć, niestety odrosl z dalszym odchodzeniem od skóry. Problem pojawił się już przed ciążą, wtedy u dermatologa otrzymałam <a href="https://www.protectair.eu/pl/kuracja-grzybicy-paznokci/">lakier do paznokcia</a>. Stosowałam z dwa miesiące, nic nie pomogło a teraz w ciąży zwyczajnie boję się go stosować, gdyż pisze w ulotce, że stosować tylko gdy jest to niezbędne więc odpuscilam. Może któraś wie jak się pozbyć uporczywego problemu?"
Kupując produkt w aptece, zawsze zasięgnij porady lekarza i uważnie przeczytaj ulotkę dołączoną do opakowania. Jest wiele zabiegów, z których możesz skorzystać w czasie ciąży, ale zawsze powinieneś to sprawdzić.
Ja zawsze jak mam wątpliwości to pytam lekarza lub farmaceuty podejrzewam że tak jak większość z was. Pamiętam że byłam w szoku jak w pierwszej ciąży bolał mnie ząb i poszłam po sachol do apteki a farmaceuta że w ciąży niestety nie można stosować tylko trzeba iść do dentysty.
Pierwsze słyszę że glistnik pomaga na grzybicę na kurzajki i owszem. Ja polecam olejek z drzewa herbacianego na grzybicę paznokcia bardzo pomaga.
Karolina ja też tak robię. Akurat w aptece niedaleko jest bardzo kompetentną pani farmaceutka która zawsze świetnie doradzi
Ja miałam w ciąży że względu na masę ciała wrastające paznokcie do tego stipnia że nie mogłam chodzic, byłam u podologow miałam klamry niestety nic to nie dało tamponady zaczęłam wkoncu sama w domu robić, moczyłam stopy w mydle szary. Początkowo wycinałam do momentu ulgi aż wkoncu samo znikło jak masa ciała zniknęła.